1

Temat: remont a materiały budowlane przekazane wykonawcy

witam

mam zamiar zrobić PN na remont pomieszczeń. wykonawca wszelkie materiały dostanie od nas do wykonania remontu (tzn. płytki, klej, cement, itp.)
rozumiem, że na zakup tych artykułów nie muszę robić PN jeżeli wartość ich nie przekracza progu?
jedyne co muszę tu zrobić to zastosować art. 33 ust.2.

dobrze rozumuję?

2

Odp: remont a materiały budowlane przekazane wykonawcy

szad napisał/a:

witam

mam zamiar zrobić PN na remont pomieszczeń. wykonawca wszelkie materiały dostanie od nas do wykonania remontu (tzn. płytki, klej, cement, itp.)
rozumiem, że na zakup tych artykułów nie muszę robić PN jeżeli wartość ich nie przekracza progu?
jedyne co muszę tu zrobić to zastosować art. 33 ust.2.

dobrze rozumuję?

oj, chyba nie... poczytaj art. 6 ust. 3 - dokonałeś zakupu dostaw dla realizacji RB więc stosujesz przepisy dot. RB, tym samym sumujesz wartośc zamówienia.

nora

3

zgodziłbym się z faktem, że wartość dostaw należy uwzględnić przy obliczeniu wartości zamówienia na roboty budowlane (zgodnie z art. 33 ust. 2).

faktycznie art. 6 ust. 3 mówi, żeby zastosować przepisy dotyczące robót (czyli np. termin składania ofert nie krótszy niż 20 dni).

z tego co piszesz to wynika że powinienem zrobić postępowanie na całość (roboty i dostawy).
tylko jaki jest sens robienia postępowania na materiały jeżeli wartość materiałów potrzebnych do wykonania robót wyniesie ok. 2500 euro.
robiąc 1 postępowanie nakładałbym na wykonawcę obowiązek zakupu tych materiałów, a przecież nie wszystkie ekipy budowlane muszą posiadać na stanie materiały.

trochę to wszystko mało logiczne.
przecież najlepszym wyjściem byłby zakup materiałów we własnym zakresie i przekazanie ich wykonawcy wybranemu w przetargu.

4

szad napisał/a:

robiąc 1 postępowanie nakładałbym na wykonawcę obowiązek zakupu tych materiałów, a przecież nie wszystkie ekipy budowlane muszą posiadać na stanie materiały.

Chcesz powiedzieć że jak budujesz hale sportową to też kupujesz wykonawcy konstrukcje stalowe, beton itd? wink

5

no nie. tylko, że w moim przypadku chodzi o położenie płytek na podłodze.
do tej pory nie miałem do czynienia z RB więc stąd moje pytania.
dlatego tez pytam, licząc że ktoś mi poradzi co zrobić w tej sytuacji.

6

Cóż, chcesz mojej rady to odpowiadam, że podzielam zdanie Nory

7

Remont pomieszczeń jest robotą budowlaną. Zakup materiałów należy do wykonawcy. Materiały te są ujęte w kosztorysie inwestorskim - nie możesz ich wyłączać z zakresu robót. Możesz dokonać zakupu materiałów, owszem, ale w przypadku gdy masz np. własną ekipę (pracownicy zamawiającego) i oni będą robić ten remont - nie wykonawca wyłoniony w przetargu.

8

w tym przypadku wartość remontu nie przekracza progu 14tys. euro, ale niestety już wykonaliśmy w tym roku parę remontów, a ten nieplanowany, na który środki znalazły się w wyniku przesunięć miedzy paragrafami, powoduje przekroczenie progu. teoretycznie więc powinniśmy zrobić przetarg na niego. choć zdania tez w tym temacie są podzielone o czym przekonałem się już  na tym forum.