1

Temat: ???protest na modyfikację SIWZ?????

Ogłosiłam przetarg nieograniczony - 10 dni na składanie ofert. Następnego dnia wpłynęło zapytanie do Zamawiajacego czy wymagany jest certyfikat na wykonanie tej usługi, więc po zasięgnięciu fachowej opini wprowadziliśmy zmianę do SIWZ "wymagane certyfikaty" modyfikacją SIWZ, przy czym przedlużyliśmy o 4 dni termin składania ofert. 9 dnia od ogłoszenia wpływa protest na postanowienia SIWZ wprowadzone właśnie modyfikacją i teraz mi powiedzcie czy protest jest wniesiony w terminie?? Liczy się rzeczywiście termin od ogłoszenia w Biuletynie (7 dni) czy od dnia modyfikacji (od kiedy Oferent mógł powziąść informację - w tym wypadku zapoznać się z modyfikacją)?? Zawite to mam nadzieję, ze zrozumiecie i pomożecie.

2

Odp: ???protest na modyfikację SIWZ?????

Protest wnosi sie na czynność zamawiajacego, taką czynnością jest ogłoszenie postępowania ale taką czynnością jest również modyfikacj SIWZ - termin biegnie wiec od modyfikacji (pomijając całkowicie kwestie tych certyfikatów bo mi to pachnie niedopuszczalną zmianą warunku ale nie znając szczegółów nie przesądzam)

3

oho:( właśnie sie doczytałam... masz rację Marko:( niedopuszczalna zmiana, naruszająca art. 38 ust. 5 sad( warunki udziału w postępowaniu - ale się nabrałam na pytanie i popełniłam błąd... Teraz jak najszybciej unieważnić postępowanie i kiedy mogę wszcząć kolejne?? Musze czekać jakiś czas czy od razu? Ale ze mnie gapa:( chyba jeszcze zbyt małe doświadczenie mam:(

4

A protest muszę rozstrzygać mimo, ze unieważnię postępowanie??? Nie ma w nim żądań protestującego, więc oddale. Ale kogo mam powiadomić o wniesieniu protestu? Umieścić na stronie www, ale Ci wykonawcy, którzy zadawali mi pytania w sprawie SIWZ są uczestnikami i im też przesyłam protest czy kopię protestu? O jacie coś mnie tu to wszystko przerastać zaczyna:((

5

fifi napisał/a:

A protest muszę rozstrzygać mimo, ze unieważnię postępowanie??? Nie ma w nim żądań protestującego, więc oddale. Ale kogo mam powiadomić o wniesieniu protestu? Umieścić na stronie www, ale Ci wykonawcy, którzy zadawali mi pytania w sprawie SIWZ są uczestnikami i im też przesyłam protest czy kopię protestu? O jacie coś mnie tu to wszystko przerastać zaczyna:((

kolejność jest następująca:

1. wyczerpać obowiązki zamawiającego z art. 181 ust. 3 - umieścić kopię protestu i wezwać do wzięcia udziału w toczącym się postępowaniu w wyniku wniesionego protestu,

2. przeslać kopię wykonawcy, który sie ujawnił (zadał pytanie) i także go wezwać do wziecia udziału,

3. w terminie do upływu składania protestu (7-ego dnia) zacząć liczyć 10 dni i rozstrzygnąć protest nie poprzez oddalenie, jeżeli wykonawca spowodował że unieważniasz postepowanie, a przez uwzględnienie tym samym unieażniasz postępowanie.

4. unieważnić postępowanie z podaniem podstawy prawnej (art. 93 ust. 1 pkt. 7 w związaku z art. 146 ust. 1 pkt. 6)i uzasadnieniem faktycznym.

5. musisz odczekac 7 dni od dnia unieważnienia postępowania ( na tę czynnośc także przysługuje protest) i dopiero po tym czasie wszcząć nowe postępowanie.

Takie bynajmniej jest moje zdanie.

smile nora

6

Ale Nora skoro protestujący nie podał żądań w swoim proteście (czyli nie określił tego co chce od nas - Zamawiajacego) to powinnam go rozpatrywać czy od razu oddalić?? Ale mimo oddalenia protestu jako nie wymieniającego żądań rzeba go przekazywać wykonawcom? Jej ale się pogubiłam:((

7

Czy mimo, że unieważnię postępowanie to musze przesyłać kopię protestu do wykonawców i umieszczać ją na www. Przecież postępowanie przestaje się toczyć więc czy jest zasadne zapraszanie do przystąpienia do protestu?? Pilnie potrzebuję pomocy!!!!!!!!!

8

Fifi- a ten certyfikat jest wymagany przepisami prawa - coś na zasadzie koncesji czy licencji? Bo jak nie to może uwzględnić protest i przywrócić stan pierwotny bez unieważniania... A jeśli jednak zmierzasz do unieważnienia to procedure opisała Nora ale nie wiem czemu na końcu sobie zaprzeczyła chyba że potraktować bynajmniej za oczywistą omyłke pisarską i zastąpić ją przynajmniej smile

9

No właśnie certyfikat wprowadzony przepisami prawa na koniec lipca i wynika z ustawy że trzeba go posiadać. Tak na prawdę to dotyczy ochrony środowiska i ja sie na tym nie znam, ale po zasięgnięciu opinii wydziały srodowiska stwierdzili, że taki certyfikat musi firma posiadac. Jest to zamówienie finansowane ze środków unijnych i boję się, że jeśli nie będę żądała odpowiednich dokumentów to zamówienie zostanie nienależycie wykonane.
A protest mówi, że żądanie takiego certyfikatu jest naruszeniem zasady uczciwej konkurencji, ale na złość nie posiada zarzutów. Więc powiedz mi Marko mądry człowieku co zrobić w tej sytuacji:((

10

Patrząc na termin składania ofert jaki określiłaś to jest to posępowanie poniżej Unii. W takich wypadkach nie ma obowiązku żądać dokumentów potwierdzających spełnianie warunków ale z drugiej strony jeśli ten certyfikat wynika z przepisów prawa to wykonawca i tak musi go mieć (mimo, że Ty w postępowaniu nie wymagasz). Reasumując dla uproszczenia sobie sprawy bym żądał tego certyfikatu o ile rzeczywiście wynika z przepisów. Co do tego postępowania to jeśli modyfikacja polegała na tym, że certyfikatu pierwotnie nie żądałaś a w wyniku modyfikacji zmieniłaś zdanie to jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydaje sie unieważnienie.

11

Temu moja wątpliwość nie odpowiada, bo wiem, że należy unieważnić postępowanie, ale co z protestem, który wczoraj wpłynął?? Czy mimo unieważnienia zapraszać wykonawców do przystąpienia do postępowania protestacyjnego?? Co w ogóle zrobić z tym protestem bez żądania??
PS. do dnia dzisiejszego wpłynęło 6 ofert:(( terin składania ofert upływa 10 września.

12

Toć pisałem już, że procedure opisała Nora wink. Nie możesz sobie unieważnić postępowania jeżeli ma miejsce postępowanie toczące się w wyniku wniesienia protestu - a właśnie u Ciebie ma miejsce.

13

Nie wkurzaj się Marko;), ale jakoś słabo dzis kontaktuję sad( Wiem już co źle zrobiłam, tylko jeszcze jedno mam pytanie, czy jak wprowadzam modyfikację to czy mogę ją teraz w jakiś sposób anulować?? wprowadzić modyfikację kolejną czy poprostu uwzględnić protest, bo obowiazek posiadania wymaganego certyfikatu wczodzi w życie od nowego roku, wiec źle zrobiłam wprowadzajac taką modyfikację...

14

No coś Ty - pełny luz wink - w końcu to nie ja mam problem tongue. Uzględnij protest i przywróć stan pierwotny warunku

15

Widzisz jaki Ty kochany Marko:) tak też zrobię:) Dziękuję!!!
Jeszcze jedno tylko pytanie: powinnam znów przedłużyć termin skaładania i otwarcia ofert skoro przypada na 10 września to poczekać 3 dni na przyłączenie wykonawców i potem rostrzygnąć protest czy rozstrzygnąć od razu protest?? Jaka jest kolejność?? Czyli przedłużyć termin na składanie ofert na kolejne 10 dni czy do rozstrzygnięcia protestu?? Ależ nakręciłam strasznie:((

16

fifi napisał/a:

Ale Nora skoro protestujący nie podał żądań w swoim proteście (czyli nie określił tego co chce od nas - Zamawiajacego) to powinnam go rozpatrywać czy od razu oddalić?? Ale mimo oddalenia protestu jako nie wymieniającego żądań rzeba go przekazywać wykonawcom? Jej ale się pogubiłam:((

Ja bym od razu odrzucił jako nie spełniający wymogów 180 ust. 8

17

Opinie mówia, ze mimo braków formalnych protestu należy go rozpatrzyć

18

cbud napisał/a:

Ja bym od razu odrzucił jako nie spełniający wymogów 180 ust. 8

Art. 180 ust. 8 nie zawiera sankcji odrzucenia protestu.