1

Temat: Dostawa: na rok budżetowy czy na 14 miesięcy ?

Sytuacja: jesienią roku 2006 przeprowadzono PN na dostawe tablic rejestracyjnych NA rok 2007. Niestety - zaczyna brakowac tablic. Naczelnik chce zrobić PN na kolejnych 15 m-cy, aby miec "z glowy" rok 2008. czy sluszna jest moja watpliwosc: powiat zwiazany jest z budzetem rocznym i nie obroni sie moim zdaniem teza, ze przekroczenie roku budzetowego w zobowiazaniu wynikajacym z umowy zwiazane jest z KONIECZNOSCIA biezacego wykonywania zadan (jest taka uchwala rady powiatu upowazniajaca do zaciagania zobow. przekraczajacych jeden rok budzetowy) bo mozna zrobic dwa oddzielne postepowania: do konca roku 2007 i na rok 2008.

Jezeli zgadzacie sie ze mna, to prosze, powiedzcie czy mimo iz poprzednie postepowanie przewidywalo dostawe NA rok 2007 ale bylo przeprowadzone w roku poprzednim - to obecnie moge zrobic zamówienie bez stosowania ustawy (wartosc na brakujace do konca roku tablice: ponizej 14.000 euro) ?
Rozumiem tez, ze w przyszlosci zadne dodatkowe zamowienie nie wchodzi w grę, bo to Dostawa a zamowien uzupelniajacych tez nie mozna w tym przypadku przewidywac w siwz bo art.67 ust.1 pkt 7) stawia za duzo - jak na tablice - warunkow. Dobrze mysle ?

Naczelnik robi w mojej niedoswiadczonej glowie "wode z mozgu" - mowi, ze to jest to samo zamowienie (bo tablice na rok 2007) i trzeba jak juz - koniecznie PN a nie - bez stosowania ustawy.  Ratujcie, prosze, aby ta woda sie nie zagotowala w mojej glowie !

2

Odp: Dostawa: na rok budżetowy czy na 14 miesięcy ?

Kruczella napisał/a:

Sytuacja: jesienią roku 2006 przeprowadzono PN na dostawe tablic rejestracyjnych NA ROK 2007. Niestety - zaczyna brakowac tablic. Naczelnik chce zrobić PN na kolejnych 15 m-cy, aby miec "z glowy" rok 2008. Czy sluszna jest moja watpliwosc: powiat zwiazany jest z budzetem rocznym i nie obroni sie moim zdaniem teza, ze przekroczenie roku budzetowego w zobowiazaniu wynikajacym z umowy zwiazane jest z KONIECZNOSCIA biezacego wykonywania zadan (jest taka uchwala rady powiatu upowazniajaca do zaciagania zobow. przekraczajacych jeden rok budzetowy) bo mozna zrobic dwa oddzielne postepowania: do konca roku 2007 i na rok 2008.

Jezeli zgadzacie sie ze mna, to prosze, powiedzcie czy mimo iz poprzednie postepowanie przewidywalo dostawe NA ROK 2007 ale bylo przeprowadzone w roku poprzednim - to obecnie moge zrobic zamówienie bez stosowania ustawy (wartosc na brakujace do konca roku tablice: ponizej 14.000 euro) ?
Rozumiem tez, ze w przyszlosci zadne dodatkowe zamowienie nie wchodzi w grę, bo to dostawa a zamowien uzupelniajacych tez nie mozna w tym przypadku przewidywac w siwz bo art.67 ust.1 pkt 7) stawia za duzo - jak na tablice - warunkow. Dobrze mysle ?

Naczelnik robi w mojej niedoswiadczonej glowie "wode z mozgu" - mowi, ze to jest to samo zamowienie (bo tablice na rok 2007) i trzeba jak juz - koniecznie PN a nie - bez stosowania ustawy.  Ratujcie, prosze, aby ta woda sie nie zagotowala w mojej glowie !

bardzo dobrze myslisz, szczególnie w zakresie zamówień uzupełniajacych,... biegnij do naczelnika i zrób mu syfonem z mózgu...;)

nora

nora

3

nie bardzo rozumię dlaczego nie morzesz zrobić PN dostawa na 14 czy 15 m-cy,

4

Dzieki Nora za utwierdzenie mnie w moim mysleniu. Czlowiek nieraz glupieje gdy nie moze czegos skonsultowac ! Z rady skorzystam (syfon smile) !

5

Danaug - jestesmy powiatem, w zwiazku z czym trzyma nas w karbach roczny budzet. Tylko wyjatkowo mozna zaciagac zobowiazania na okres dluzszy niz plan budzetowy. Uznalam (skarbniczka przyznala mi racje), ze koniecznosc wydawania tablic rejestracyjnych przez wydzial komunikacji jako uzasadnienie do zaciagniecia zobowiazania na czas dluzszy niz rok budzetowy moze budzic ewentualne watpliwosci wnikliwej kontroli zewnetrznej. Pewnie, ze roznie bywa z tymi kontrolami - nie wszystko sa w stanie dostrzec - ale po co kusic licho skoro mozna dzialac inaczej ?

Robimy zamowienie do 14.000 euro a z poczatkiem roku - PN na pelna dostawe tablic wg potrzeb 12 miesiecy.

Pozdrawiam i dziekuje - i Tobie i Norze. Buziaczki.