26

Odp: Pilne Polisa OC!

no jak nie jak tak

27

anemon napisał/a:

Witam! Mam takie pytanie związane z polisą OC. Organizujemy przetarg - roboty budowlane i żądamy polisy OC na kwotę 7 500 000 zł (przetarg na kwotę 8 500 000 zł). Potencjalny wykonawca zwrócił się do nas z zapytaniem czy na potwierdzenie tego warunku możemy zaliczyć: polisę OC na kwotę 5 mln oraz polisę dodatkową od ryzyka budowlanego na 6 mln? Nasz prawnik jest aktualnie na wakacjach :-) więc chetnie poczytam Wasze opinie.

Ok - więc  - Jeżeli polisa dotycząca ubezpieczenia ryzyk budowlano - montażowych ma opcję OC  na brakujące 2.500.000 zł to sumy gwarancyjne sumuje się (5.000.000 zł + 2.500.000 zł).

I tyle w temacie.

28

W przypadku jezeli zamówienie jest na roboty budowlane, to jeżeli wykonawca (firma budowlana) przystępujący do udziału w procesie wykaże, że posiada ubezpieczenie OC w ramach prowadzonej przez siebie działalności to dobrze ... Jeszcze lepiej, jezeli wykaże że posiada ubezpieczenie od ryzyk budowlanych (czyli od ryzyk które generuje prowadzona działalność gospodarcza). Ja jestem za sumowanie posiadanych ubezpieczeń w omawianym przypadku. Nadal jestem zdania, że wymóg posiadania polisy bardziej utrudnia niż pomaga, a jeżeli pomaga to tylko w eliminacji konkurentów i punktowaniu zamawiających przez kontrolujących. Dajcie spokój z tymi ubezpieczeniami! Polecam ciekawy artykuł nt. ubezpieczenia OC w procesie: http://www.przetargipubliczne.pl/numery/czerwiec-2012/co-poswiadcza-polisa.html