1

Temat: Załączniki art 24 - brak załącznika dla osób fizycznych - wymagać?

Witam.
Przetarg nie przekraczający progów unijnych. W SIWZ został zawarty taki oto zapis:

W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia Wykonawcy oferta musi zawierać:
a) oświadczenie w myśl art. 24 ust. 1 i 2 prawa zamówień publicznych ? zał. nr 5,
b) aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy (wypełnić zał. nr 7).

Pierwszy raz zdarzyło mi się, żeby w przetargu aż 75% złożonych ofert nie zawierały załącznika nr 7. I teraz pytanie - czy słusznie się martwię? Czy powinienem wnieść do tych firm pismo z prośbą o uzupełnienie czy raczej z racji, że mają wypełniony załącznik nr 5 w tym wypadku załącznik nr 7 nie powinien ich obowiązywać?

Treść oświadczenia (zał 5):

Przystępując do postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oświadczam w imieniu reprezentowanej przeze mnie firmy, że nie podlegamy wykluczeniu z postępowania przetargowego na podstawie art. 24 ust. 1 i 2  ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku ? Prawo zamówień publicznych (tj. Dz. U. z roku 2010 nr 113 poz. 75 z późniejszymi zmianami).

Treść oświadczenia (zał7)

Przystępując do postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oświadczam, że nie podlegam wykluczeniu z postępowania przetargowego na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z roku 2010 nr 113 poz. 75 z późniejszymi zmianami).

Będę wdzięczny za pomoc.

2 (edytowany przez Darek W. 2012-07-20 08:57:13)

Odp: Załączniki art 24 - brak załącznika dla osób fizycznych - wymagać?

Tak  - winni uzupełnić ofertę o wymagany Twój załącznik nr 7 - jak będą to fizyczni oczywiście.
Taka mała uwaga w treści 1 oświadczenia (5)-  podstawie art. 24 ust. 1 i 2. Tylko na podstawie art. 24 ust. 1  - bez 2.

3

Dzięki serdeczne za zwrócenie uwagi i pomoc!

4

Dwa załączniki:
- oświadczenie w myśl art. 24 ust. 1
- oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2

Nie rozumiem dlaczego w SIWZ stosowane są 2 załączniki. Treść oświadczenia z art. 24 ust. 1 pkt 2 zawiera się w treści z art. 24 ust. 1.

Czy osoba fizyczna składa 2 oświadczenia?

5

Tak.

6

Jak nie uzupełni to nie ma podstaw do wykluczenia są wyroki. Dlatego nie ma co wzywać jak jest 24 ust 1.

7

nina napisał/a:

Jak nie uzupełni to nie ma podstaw do wykluczenia są wyroki

Nina mozesz podac choc jeden taki wyrok.
Ja wiem ze nie ma podstaw do wykluczenia w takiej sytuacji, tylko wtedy po co zadac, skoro to niczego nie zmienia.

8

Masz dwa:
25 luty 2011 KIO 238/11
24 marca 2011 KIO 523/11

9

Karo napisał/a:
nina napisał/a:

Jak nie uzupełni to nie ma podstaw do wykluczenia są wyroki

Nina mozesz podac choc jeden taki wyrok.
Ja wiem ze nie ma podstaw do wykluczenia w takiej sytuacji, tylko wtedy po co zadac, skoro to niczego nie zmienia.

Powiem taj jak się nie żąda oswiadczenia z art 24 ust 1  a żądasz krs to może zajsc potrzeba wymagania od fiz. oswiadcz. z art. 24. ust.1 pkt 2. .

Jak się wymaga obydwu wystarczy to z art. 24. ust 1, po co sie wymaga dwu? no nie wim bo sama tak pisze a wystarczy jedno to ogólne. Właśnie mam zamiar to zmienić

10

Dzieki nina za wyroki smile
Masz racje z tym, ze nie zawsze trzeba zadac oswiadczenia o braku podstaw do wykluczenia, ale kazdy zawsze zada.
A potem dochodzi KRS - no i wtedy znowu kazdy kopiuje caly zapis z rozporzadzenia ze dla spolek KRS, a dla os. fiz. oswiadczenie 24.1.2.
A gdy os. fiz. nie da osw. z 24.1.2 to ja mam dylemat - zadac uzupelnienia, bo niby nie trzeba, ale zadalam, to po co zadalam jak nie trzeba. No i taki zaklety krag  wink

11

zgadza się a jak się wykluczy oferenta to złoży odwołanie  i znów od poczatku

12

To ja z innego powodu niż quong - również z tego samego art. 24:
I. Treść SIWZ: W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia Wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy, Zamawiający żąda złożenia następujących dokumentów:
1)    oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia z postępowania ? wg wzoru stanowiącego załącznik nr 4 do SIWZ,
2)    aktualnego odpisu z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oraz spółek cywilnych (dotyczy każdego ze wspólników będących przedsiębiorcami) oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy - wg wzoru stanowiącego załącznik nr 4a do SIWZ.
Przy powyższym zapisie, jakie dokumenty powinien złożyć oferent? Proszę o szybką odp. - jestem na etapie badania ofert!!
II. Jakie dokumenty w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia powinien złożyć wykonawca będący osobą fizyczną??

13

Sytuacja prawna nie jest taka jak przed 1 stycznia 2012 r.
Ja w tej sprawie przytaczając fragment  atrykuł W. Dzierżanowskiego w miesięczniku "Przetargi publiczne" wystąpiłem do Departamentu Prawnego UZP o zajęcie stanowiska

Pabianice 29 sierpnia 2012 r.

Urząd Zamówień Publicznych
Departament Prawny
ul. Postępu 17A
02 ?676 WARSZAWA

Czy w aktualnym stanie prawnym, Zamawiający w postępowaniach określonych w art. 26 ust.1 ustawy żąda, a w postępowaniach określonych w art. 26 ust.2 zamawiający może żądać od wykonawcy będącego osobą fizyczną prowadzącą działalność na podstawie wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), aktualnego odpisu z tej ewidencji wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert ?
Włodzimierz Dzierżanowski w artykule ?Osoba fizyczna wykonawcą? opublikowanym w Nr 5/2012 miesięcznika ?Przetargi publiczne? (str. 8-13) stwierdził:
? Całkowicie odmiennie wygląda natomiast sytuacja osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą. Od 1 stycznia br., zgodnie z art. 25 ust. 1 pkt 14 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej (dalej: usdg), dane o upadłości takiego przedsiębiorcy są dostępne w Centralnej Ewidencji Działalności Gospodarczej. Ewidencja ta jest rejestrem w rozumieniu § 2 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia w sprawie dokumentów. Jednocześnie usdg musi być w tym kontekście uznana ?za odrębny przepis wymagający wpisu do rejestru?. Tym samym osoba fizyczna prowadząca działalność podlega wpi?sowi do rejestru z mocy prawa. Dane w tym rejestrze dotyczą upadłości, tak więc wymagany jest odpis z rejestru w przypadku zamówień, w których zamawiający żąda takiego odpisu od wykonawców prowadzących działalność w innych formach prawnych. Odstąpienie od tego żądania w przypadku osób fizycznych - przedsiębiorców - prowadziłoby do rażącego naruszenia zasady równego traktowania, co nie ma miejsca w przypadku osób nieprowadzących takiej działalności, gdyż żądanie od nich odpisu z rejestru jest niewykonalne z racji braku rejestru?.

Przywołany art. 25 ust.1 pkt 14 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej stanowi:
?Art. 25 .1 Wpisowi do CEIDG podlegają:
14) informacja o ogłoszeniu upadłości z możliwością zawarcia układu, o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku dłużnika, zmianie postanowienia o ogłoszeniu upadłości z możliwością zawarcia układu na postanowienie o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku dłużnika i zakończeniu tego postępowania?;

Przyjmując powyższą interpretację Pana Włodzimierza Dzierżanowskiego, należy stwierdzić, że ostatnia część zapisu § 2 ust.1 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 226, poz. 1817) a która ma następujące brzmienie: ? a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust.1 pkt 2 ustawy?, dotyczyć będzie wyłącznie wykonawców będących osobami fizycznymi, które nie podlegają wpisom do rejestrów prowadzonych na podstawie odrębnych przepisów (np. do rejestru przedsiębiorców, wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, ale również na podstawie wpisu do rejestru stowarzyszeń, innych organizacji społecznych i zawodowych, fundacji oraz publicznych zakładów opieki zdrowotnej).
Oświadczenie takie, moim zdaniem, może np. złożyć sprzątaczka składająca ofertę jako wykonawca będący osobą fizyczną w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego na utrzymanie czystości we wskazanych pomieszczeniach zamawiającego.

Proszę zatem o jednoznaczne ustosunkowanie się do powyższego stanowiska Pana Włodzimierza Dzierżanowskiego oraz mojej interpretacji tego stanowiska.
Za udzielenie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.

Karol Klimek

14

andrew73 napisał/a:

To ja z innego powodu niż quong - również z tego samego art. 24:
I. Treść SIWZ: W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia Wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy, Zamawiający żąda złożenia następujących dokumentów:
1)    oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia z postępowania ? wg wzoru stanowiącego załącznik nr 4 do SIWZ,
2)    aktualnego odpisu z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oraz spółek cywilnych (dotyczy każdego ze wspólników będących przedsiębiorcami) oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy - wg wzoru stanowiącego załącznik nr 4a do SIWZ.
Przy powyższym zapisie, jakie dokumenty powinien złożyć oferent? Proszę o szybką odp. - jestem na etapie badania ofert!!
II. Jakie dokumenty w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia powinien złożyć wykonawca będący osobą fizyczną??

Oświadczenie z 24 ust.1 oraz 21. ust 1 pkt 2 z tym że jak nie złoży tego drugiego to go nie możesz wykluczyć bo owo oświadczenie zawiera się w oświadczeniu nr 1.  Czyli jest bez sensu żądać załacznika 4a.