1

Temat: wynagrodzenie ryczałtowe a dodatkowe roboty bud

czemu przy wynagrodzeniu ryczałtowym w RB nie można dokonywać dodatkowych RB ?
skąd to dokładnie wiadomo ?
pogoglowałem trochę ale wprost nie znalazłem czemu nie mozżna?

2

Odp: wynagrodzenie ryczałtowe a dodatkowe roboty bud

Zobacz artykuł Bartosza Majerskiego zamieszczony w Nr 6 (158) z czerwca 2010 r. miesięcznika "Zamówienia Publiczne Doradca" zatytułowany "Wynagrodzenie ryczałtowe w umowach o roboty budowlane" - str. 25 -30

3

pogogolowałem i nie mogę znaleźć art. o którym wspominasz sad ale to można czy nie można i dlaczego ?

4

ależ można wszystko do umówienia stron

5

jak można w tzw. "ryczałcie inwestorskim " minusować " bo takie umowy widziałam na własne oczy to można i dodać

6

tylko co na to     dyscyplina finansów publicznych jeżeli dotyczy

7

myszy1953 napisał/a:

jak można w tzw. "ryczałcie inwestorskim " minusować " bo takie umowy widziałam na własne oczy to można i dodać

pewnie moje hihi

8

to co znalazłem to mówi się że nie można przy rozliczaniu ryczałtowym dodatkowych RB z zamówienia z wolnej ręki robić ale nie znalazłem podstawy czy KC 

Art. 632. § 1.      Jeżeli strony umówiły się o wynagrodzenie ryczałtowe, przyjmujący zamówienie nie może żądać podwyższenia wynagrodzenia, chociażby w czasie zawarcia umowy nie można było przewidzieć rozmiaru lub kosztów prac.

ale to jakoś nie współgra z pzp z czego to wychodzi  tzn jutro pewnie muszę dogłębni e pogoglować:) albo hubal coś pomoże smile

9

nina napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

pewnie moje hihi

nie tylko hahaha
ale byłam przez wiele lat wykonawcą i inaczej patrzę na problem i wielu zamawiających tylko dlatego ,ze są na takiej pozycji uważa ,ze mają patent na mądrość często nie mając nawet ogólnego pojecia nie tylko co zamawiają ........... e nie robię w gniazdo

10

Gordon przy ryczałcie nie ma robót dodatkowych moga natomiast być zamówienia dodatkowe. Dokładnie powołałeś art. 632 k.c. http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,105903,10243380,Czy_zamawiajacy_moze_pomniejszyc_wynagrodzenie_ryczaltowe.html  poczyatj sobie.

11

zamówienia dodatkowe -uwarunkowane jak NIna

12

Oto fragment artykułu, o którym pisałem w moim poprzednim poście:

Problem zmiany wynagrodzenia w kontekście robót dodatkowych

W pierwszej kolejności należy dokonać rozróżnienia pojęć ?zamówienia dodatkowego? od ?roboty do?datkowej?. Tylko pojęcie ?zamówienie dodatkowe? jest pojęciem zdefiniowanym w ustawie i w odnie?sieniu do przepisu art. 67 ust. 1 pkt 5 Pzp dotyczy sytuacji, gdy możliwe jest udzielenie zamówienia z wolnej ręki. Podkreślić należy, iż w takiej sytuacji mamy do czynienia z nowym zamówieniem, którego przedmiot jest zupełnie inny od przedmiotu zamówienia podstawowego.
Próbując zdefiniować pojęcie ?robót dodatkowych? należy się, w moim przekonaniu, odwołać się do przepisów Kodeksu cywilnego dotyczących umowy o dzieło, a poprzez odesłanie zawarte w przepisie art. 656 k.c., mające również zastosowanie do umów o roboty budowlane. W przepisach tych występuje pojęcie prac dodatkowych (prace, które nie były przewidziane w zestawieniu prac planowanych). Należy stwierdzić, iż są to roboty, które nie wykraczają poza określenie przedmiotu zamówienia zawartego w SIWZ, nie zostały natomiast ujęte w zestawieniu planowanych prac. Przepisy te odnoszą się jednak wyłącznie do wynagrodzenia kosztorysowego (art. 630 k.c.). Powstaje więc pytanie, czy w przypadku wynagrodzenia ryczałtowego w ogóle mogą wystąpić roboty dodatkowe? W moim przekonaniu co do zasady nie, na co wskazuje opisany powyżej przepis art. 632 k.c., stanowiący, iż jeżeli strony umówiły się o wynagrodzenie ryczałtowe, przyjmujący zamówienie nie może żądać podwyższenia wynagrodzenia, chociażby w czasie zawarcia umowy nie można było przewidzieć rozmiaru lub kosztów prac. Nie stoi to jednak na przeszkodzie modyfikacji kwestii wynagrodzenia i postanowienia w SIWZ, iż co do zasady obowiązuje wynagrodzenie ryczałtowe, w przypadku wystąpienia robót dodatkowych, prace będą rozliczone kosztorysowo. Dopuszczalność ukształtowania między stronami tzw. wynagrodzenia mieszanego wynika między innymi z dorobku orzecznictwa Sądu Najwyższego i Krajowej Izby Odwoławczej, szczegółowo wskazanego powyżej. W przypadku więc wystąpienia prac dodatkowych niezbędna jest odpowiednia zmiana umowy (nie ma potrzeby zawierania nowej umowy), która oczywiście będzie możliwa, jeżeli zostaną spełnione przesłanki art. 144 Pzp. Wydaje się również, iż o ile dołączenie kosztorysu przy wynagrodzeniu ryczałtowym jest zbędne, o tyle w wielu sytuacjach może on być pomocny przy ustaleniu, które roboty mają charakter dodatkowy, za które należy się dodatkowe wynagrodzenie.
Bartosz Majerski
Zamówienia Publiczne Doradca
Nr 6 (158) czerwiec 2010 roku
str. 25 - 30

13

Gordon napisał/a:

albo hubal coś pomoże

roll
No dobra

Gordon napisał/a:

czemu przy wynagrodzeniu ryczałtowym w RB nie można dokonywać dodatkowych RB ?

Dobre pytanie, ale to nie tak jak niektórzy myślą. 

myszy1953 napisał/a:

ależ można wszystko do umówienia stron

myszy1953 akurat dobrze myśli. Najpierw należy w umowie opisać sposób ustalania ceny, ten sposób może być różny, nie ma formalnych ograniczeń, co najwyżej wyobraźnia plus nawyki utrwalane popularnymi poglądami.

Gordon napisał/a:

skąd to dokładnie wiadomo ?

Z kodceksu cywilnego, z rozdziału o robotach budowlanych. Tam nie ma narzuconego sposobu ustalania ceny. Co prawda jeden z przepisów odsyła do umowy o dzieło, ale nie w zakresie wynagrodzenia (!), czyli zostaje ono sprawą do uregulowania w umowie.
Gdy w umowie nic na ten temat, to nie ma lepszego wyjścia jak przez analogię podpierać się przepisami umowy o dzieło.

myszy1953 napisał/a:

Nie znam czegoś takiego jak  "ryczałt inwestorski ", jednak w odejmowaniu dodawaniu nie ma swobody, to musi być uregulowane w umowie.

myszy1953 napisał/a:

tylko co na to     dyscyplina finansów publicznych

Też dobre pytanie. Ja by odpowiedział tak: myśleć o tym trzeba przed terminem składania ofert, potem jedynie mus wykonać umowę albo zerwać ją licząc się z konsekwencjami.

myszy1953 napisał/a:

wielu zamawiających tylko dlatego ,ze są na takiej pozycji uważa ,ze mają patent na mądrość często nie mając nawet ogólnego pojecia nie tylko co zamawiają

Podzielam również ten pogląd;

myszy1953 napisał/a:

........... e nie robię w gniazdo

- a tego już nie. Czasem w to gniazdo warto narobić wink

karolk napisał/a:

Oto fragment artykułu...:
czy w przypadku wynagrodzenia ryczałtowego w ogóle mogą wystąpić roboty dodatkowe? W moim przekonaniu co do zasady nie,

Jeśli umowa jest lakoniczna i lub jest tam jest tam sztywny ryczałt, to owszem,
ale czytajmy dalej -

karolk napisał/a:

Nie stoi to jednak na przeszkodzie modyfikacji kwestii wynagrodzenia i postanowienia w SIWZ, iż co do zasady obowiązuje wynagrodzenie ryczałtowe, w przypadku wystąpienia robót dodatkowych, prace będą rozliczone kosztorysowo.

Otóż  to, w SIWZ (więc  i w umowie) należy odpowiedni przewidzieć -  a potem odczytać i wykonać.

karolk napisał/a:

Dopuszczalność ukształtowania między stronami tzw. wynagrodzenia mieszanego ...

Podkreślam kolejne możliwe rozwiązanie:  wynagrodzenie mieszane.
W przyszłości może odważymy się posunąć wyobraźnię jeszcze dalej.
Powodzenia.

14

dzięki nina przeczytałem zdecydowanie mi rozjaśniło smile

kumam,
a jak  bedę miał remont dachu = PN poniżej unijnych, jak wystąpią mi jakieś niezaplanowane, nieujęte w przedmiarze, kosztorysie RB np. okaże się że inwestor po odkryciu dachu będzie musiał jakieś belki, krokwie dodatkowo wymienić a to nie było ujęte
to jeśli wartość będzie poniżej 14 000 euro to mogę poza PzP temu samemu wykonawcy zlecić co robi mi remont

15 (edytowany przez nina 2012-07-21 16:37:11)

możesz  (ale z głową) pod warunkiem, ze wasz regulamin nie zabrania.

16

Gordon - zamówienia dodatkowe muszą wynikać z przyczyn obiektywnych a nie mogą być wynikiem żle przeprowadzonego procesu inwestycyjnego czy procesu remontowego. W tej sprawie zamawiający będzie musiał wykazać bardzo mocno ich nieprzewidywalność. W tej sprawie jest sporo Uchwał Krajowej Izby Odwoławczej.

17

Gordon napisał/a:

dzięki nina przeczytałem zdecydowanie mi rozjaśniło smile

kumam,
a jak  bedę miał remont dachu = PN poniżej unijnych, jak wystąpią mi jakieś niezaplanowane, nieujęte w przedmiarze, kosztorysie RB np. okaże się że inwestor po odkryciu dachu będzie musiał jakieś belki, krokwie dodatkowo wymienić a to nie było ujęte
to jeśli wartość będzie poniżej 14 000 euro to mogę poza PzP temu samemu wykonawcy zlecić co robi mi remont

zgadzam sie istnieją sytuacje, że projektant nie jest w stanie ocenić stanu technicznego elementów więźby dachowej niespodzianki często się zdarzają dlatego istnieją zamówienia dodatkowe nie możesz wykonać zamówienia podstawowego nie wymieniając koniecznych elementów -dodatkowa umowa po negocjacjach z tym samym a jak nie bedzie porozumienia ................. to działanie zależy od kwoty zamówienia dodatkowego

18

ok, czyli np belki i inne elementy które nie jesteśmy w stanie ocenić czy są do wymiany a kwota poniżej 14 000 europ to jeżeli dobrze uzasadnię a insp nadz. bud podpisze to ok szacuje wartość j bez Pzp, byle z głową smile myślę że to lepsze niż przeprowadzenie zam z wolnej ręki bo kwota poniżej Pzp i wtedy może rodzić się niekonsekwencja w działaniu

19

dla mnie wszystko jedno czy art.4 czy 67  byleby dobrze oszacować koszty i jak najwięcej wynegocjować

20

dziękuję za zanagażowanie smile rozjaśniło mi w głowie  smile

21 (edytowany przez Marta 2012-08-30 07:07:33)

a ja mam taki przypadek: wynagrodzenie ryczałtowe na RB (remont zabytkowego ogrodzenia), Wykonawca dostarczyl protokół koniecznosci na wykonanie roobt dodatkowych, podpisany przez inspektora,kierownika budowy.
Z niego wynika ze nie byly ujete  w dokumentacji projektowej ani siwz roboty zwiazane z tym ze po wycince drzew konieczne jest zrobienie kilku słupków remontowanego ogrodzenia  od podstaw ponieważ korzeń jednego z drzew uszkodził podstawe tego słupka
Czy klasyfikuje sie ta robota do zamowienia dodatkowego?

22

moim zdaniem tak ponieważ bez tych słupków  zamówienie podstawowe nie będzie zrealizowane a przyczyna wcześniej nie przewidywalna

23

No ale w ten sposób niweczymy tu istotę ryczałtu.

Marta napisał/a:

Wykonawca dostarczyl protokół koniecznosci na wykonanie roobt dodatkowych,

Cóż z tego że dostarczył. Żaden z nich nie ma prawa rządzić trybem zamówienia ani zakresem. Czy ten protokół w ogóle wynika z umowy?

Marta napisał/a:

Czy klasyfikuje sie ta robota do zamowienia dodatkowego?

Moim zdaniem raczej nie, ale trzeba jak zawsze sprawdzić co dokładnie na temat zakresu zamówienia i sposobu wynagrodzenia mówi umowa.

24

no wlasnie w umowie odnosnie wynagrodzenia mam taki zapis:
Wynagrodzenie ryczałtowe, o którym mowa w ust. 1, obejmuje wszelkie koszty związane z realizacją przedmiotu umowy, w tym ryzyko wykonawcy z tytułu oszacowania wszelkich kosztów związanych z realizacją przedmiotu umowy. Niedoszacowanie, pominięcie oraz brak rozpoznania zakresu przedmiotu umowy nie może być podstawą do żądania zmowiny wynagrodzenia ryczałtowego określonego w ust. 1 niniejszego artykułu. Strony niniejszej umowy nie mogą zmienić ceny wykonania zamówienia przedstawionej w ust. 1, poza okolicznościami przedstawionymi w artykule 12.

jest jeszcze takie zdanie w artykule mowiacym o sposobie wyk. umowy i w protokole koniecznosci na niego sie powoluje wykonawca:
W przypadku wystąpienia konieczności wykonania prac nie objętych umową lub projektem, lub kosztorysem ofertowym, lub specyfikacją techniczną, Wykonawcy nie wolno ich realizować bez zmiany niniejszej umowy lub uzyskania dodatkowego zamówienia na podstawie odrębnej umowy.

25

No to ja mam prawie jasność: zasadniczo słupki powinny być naprawione w ramach obecnej umowy bez dopłaty.
Zastrzegam: prawie, bo m.in. nie jest jasne kiedy uszkodzenie powstało. Jeśli po składaniu ofert, to będzie poza umową i dodatkowe pieniądze raczej są zasadne. Umyślne działania zamawiającego czy osób trzecich nie mogą powodować zmiany zakresu robót wykonawcy. Jeśli zaś uszkodzenie istniało w czasie przygotowywania ofert, to wykonawca miał szansę je wykryć i uwzględnić w cenie.

Jednocześnie znaczenie może mieć fakt, czy ogrodzenie z omawianym uszkodzeniem może jeszcze trochę istnieć, a zakres umowy może być uznany za wykonany czy nie, ale to chyba zbyt trudna sprawa, by tu na forum ocenić.