1

Temat: art. 24

Czy ostatnia nowelizacja ustawy Pzp rozszerająca katalog przesłanek z art. 24 ust 1 powoduje, że trzeba wystąpić do sądu o nowe informacje krk obejmujące te przesłanki?

2

Odp: art. 24

witam:) też do pytania się dołączam ?
w przypadku PN unijnych muszę żądać jakiegoś dodatkowego dokumentu ?
czy tylko z KRK 24 10 i 11 dodaje do obecnego KRK ? o co tu chodzi ehh:?(

3

doprecyzowując smile
Aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art.
24 ust. 1 pkt 9,10,11 ustawy Pzp, wystawioną nie wcześniej niż 6 miesięcy przed
upływem terminu składania ofert. jak to ugryść ? i dopasować SIWZ ?

4

Do art 24 ust.1 dodano pkt 10 i 11 w brzmieniu
10) wykonawców będących osobami fizycznymi, które prawomocnie skazano za przestępstwo, o którym mowa w art. 9 lub art. 10 ustawy z dnia 15 czerwca 2012 r. o skutkach powierzania wykonywania pracy cudzoziemcom przebywającym wbrew przepisom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. poz. 769) - przez okres 1 roku od dnia uprawomocnienia się wyroku;
11) wykonawców będących spółką jawną, spółką partnerską, spółką komandytową, spółką komandytowo-akcyjną lub osobą prawną, których odpowiednio wspólnika, partnera, członka zarządu, komplementariusza lub urzędującego członka organu zarządzającego prawomocnie skazano za przestępstwo, o którym mowa w art. 9 lub art. 10 ustawy z dnia 15 czerwca 2012 r. o skutkach powierzania wykonywania pracy cudzoziemcom przebywającym wbrew przepisom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej - przez okres 1 roku od dnia uprawomocnienia się wyroku.

Poniżej treść art 9 i 10, o których mowa w art. 24 ust.1 pkt 10 i pkt 11:
Art.9  i art. 10 ustawy z dnia 15 czerwca 2012 r. o skutkach powierzenia wykonywania pracy cudzoziemcom przebywającym wbrew przepisom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2012 r. poz. 769)
       Art. 9. 1. Kto powierza, w tym samym czasie, wykonywanie pracy wielu cudzoziemcom przebywającym bez ważnego dokumentu uprawniającego do pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
2. Tej samej karze podlega, kto powierza wykonywanie pracy małoletniemu cudzoziemcowi przebywającemu bez ważnego dokumentu uprawniającego do pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
3. Karze określonej w ust. 1 podlega, kto w związku prowadzoną działalnością gospodarczą uporczywie powierza wykonywanie pracy cudzoziemcowi przebywającemu bez ważnego dokumentu uprawniającego do pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Art. 10. 1. Kto powierza wykonywanie pracy cudzoziemcowi przebywającemu bez ważnego dokumentu uprawniającego do pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach szczególnego wykorzystania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
2. Tej samej karze podlega, kto powierza wykonywanie pracy cudzoziemcowi przebywającemu bez ważnego dokumentu uprawniającego do pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, będącemu pokrzywdzonym przestępstwem określonym w art. 189a § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm. ).
3. Przez warunki szczególnego wykorzystania, o których mowa w ust. 1, rozumie się warunki pracy osoby lub osób, którym powierzono wykonywanie pracy z naruszeniem prawa, uchybiające godności człowieka i rażąco odmienne, w szczególności ze względu na płeć, w porównaniu z warunkami pracy osób, którym powierzono wykonywanie pracy zgodnie z prawem, wpływające zwłaszcza na zdrowie lub bezpieczeństwo osób wykonujących pracę.
Dla mnie oznacza to, że w zamówieniach publicznych wszczynanych pod dniu 21 lipca 2012 r. jeżeli wartość tego zamówienia przekracza progi unijne będzie musiał żadąć aktualnej informacji z KRK w zakresie określonym w art. 24 ust.1 pkt  4 - 11 wystawionej nie wcześniej niż 6 miesięcy przed terminem składania ofert. W tym miejscu zgłaszam jednak uwagę na to, że winien być zmieniony zapis par. 2 ust.1 pkt 5 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form w  jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 226, poz. 1817). Jak widać ktoś po raz kolejny czegoś nie dopatrzył. Bo co zrobić z informacją z KRK wystawiona np. w dniu 1 lipca 2012 r. złożoną wraz z ofertą w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego wszczętego w dniu 1 sierpnia 2012 r. ? I jak zwylke wszyscy zamawiacze i wykonawcy mają problem a UZP chyba jest myślami na wakacjach.

5

no niby logiczne że KRK   w zakresie art 24 ust 1 pkt 4-11 ale kto to wie ? eh te nasze kwiatki/ustawodawcy

6

Wysłałem e-mailem  w tej sprawie dwa zapytania do Departamentu Prawnego Urzędu Zamówień Publicnzych. Czekam na odpowiedź.

7

Cieszymy się, zobaczymy co odpowiedzą.

8

karolk napisał/a:

Wysłałem e-mailem  w tej sprawie dwa zapytania do Departamentu Prawnego Urzędu Zamówień Publicnzych. Czekam na odpowiedź.

witam,
czy (zdając sobie sprawę z niedorzeczności mojego pytania:)) jest jakaś reakcja ze strony UZP?

Sprawa jest niezmiernie ważna również i dla mnie. Problem w moim przypadku leży jednak w tym, że w ustawie nie przewidziano żadnych przepisów przejściowych. W przetargach, które ogłosiłem przed sobotą, nie stawiano obowiązku potwierdzenia niekaralności za nowe przestępstwo. W ogłoszeniach mowa była o braku podstaw do wykluczenia z powodów wskazanych w art. 24 ust. 1 pkt 1 ? 9.  Jak wynika z informacji opublikowanych w Gazecie Prawnej - podtrzymanych ponoć przez UZP - nie powinniśmy się martwić, ponieważ "dotychczasowe zaświadczenia z KRK powinny satysfakcjonować zamawiających. Nawet jeśli zapytania nie dotyczyły nowego przestępstwa, to pieczątka ?Nie figuruje? potwierdza niekaralność w całym zakresie, bo oznacza, że dana osoba w ogóle nie widnieje w rejestrze". Ale nikt nic nie mówi o tym, czy należy zmienić te dotychczas opublikowane postępowania - zmiana dot. bowiem negatywnych warunków udziału w postępowaniu! Pomijam już fakt, że nie wiadomo nawet jak tego dokonać, z uwagi na dziurę w  rozporządzeniu  w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form w  jakich te dokumenty mogą być składane - o czym wspomniał już kolega karolk, ale również z uwagi na bubel w postaci Rozporządzenia w sprawie wzorów ogłoszeń zamieszczanych w Biuletynie Zamówień Publicznych (Dz.U. z 2010 r. nr 12, poz. 69) - zawiera ono formularze, które odnoszą się wyłącznie do dotychczasowych przesłanek wykluczenia. Formularzy tych nie da się zmienić.

A co do nowych postępowań, to też oczywiście będą rozterki. Ale "w UZP trwają już prace nad zmianą treści obydwu dokumentów"  - cytat z GP, 26 lipca 12 (nr 144)

ech, życie..

9

W połowie sierpnia również uruchamiam procedurę na ochronę  i wymagam KRK. Do tej pory pisałam, że KRK w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 4-8 oraz  art. 24 ust. 1 pkt 9. Jak technicznie teraz do tego podejść? Jak Gordon w #5 ?

10

e-maila wysłałem do Departamentu Prawnego UZP w dniu 25 lipca br. Jak do tej pory zero reakcji. Ale w UZP widocznie wakacje i obowiązuje zasada: " Kogo nie  boli, temu powoli".
Ja w tym e-mailu zadałem pytanie - informacja z KRK  z dnia 20 lipca 2012 r. Wszczęcie postępowania przez zamawiajacego w dniu 25 lipca br. Czy zatem należy w tym postępowaniu żądać nowej informacji z KRK wystawionej po dniu 21 lipca 2012 r ?