1

Temat: oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia

czy oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania (art.24 ust 1 PZP)  dla jednego z konsorcjantów, może zostać złożony w formie kserokopii potwierdzonej za zgodność z orygniałem przez lidera konsorcjum mającego pełnomocnictwo do występowania i reprezentowania wykonawców w postępowaniu?

2

Odp: oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia

Skoro ma pełnomocnictwo  od tego konsorcjanta - to po co to oświadczenie od tego konsorcjanta ?

3

Może.

4

Darek W. napisał/a:

Skoro ma pełnomocnictwo  od tego konsorcjanta - to po co to oświadczenie od tego konsorcjanta ?

Jak dla mnie każdy za siebie sklada oswiadczenie z 24.1. Nie ma opcji zeby ktos za kogos składał. Nawet jesli ma pelnomocnictwo.

5

Karo napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Jak dla mnie każdy za siebie sklada oswiadczenie z 24.1. Nie ma opcji zeby ktos za kogos składał. Nawet jesli ma pelnomocnictwo.

To po co pełnomocnictwo w takim razie ??

6

Jeżeli jest to osoba umocowana może składać.

7

Darek W. napisał/a:

Do osw. z 22 i całej reszty, a osw. z 24 kazdy sklada sam w swoim imieniu. Ja tak mam smile

8

Karo napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Do osw. z 22 i całej reszty, a osw. z 24 kazdy sklada sam w swoim imieniu. Ja tak mam smile

Ależ Karo zakres pełnomocnictwa określa mocodawca. Nie możesz narzucać, że nie uznasz pełnomocnictwa w takim zakresie.

9

Karo napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Potrafisz to jakoś uzasadnić?

10

Owszem, może złożyć sam jak również w swoim imieniu  przez pełnomocnika nie ma żadnych przeszkód.

11

Tu bardziej chodziło o to, że konsorcjant podpisał oświadczenie 24 ust 1, a do oferty została załączona kopia tego oświadczenia podpisana za zgodność z oryginałem przez lidera konsorcjum mającego pełnomocnictwa do występowania w postępowaniu w imieniu konsorcjum.

Znalazłem na stronie UZP opinie http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?PD;712 , z której wynika, że może być kopia za zgodność z oryginałem tego oświadczenia, czyli tak jak pisał Marcel.

12

tejrezjasz napisał/a:

czy oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania (art.24 ust 1 PZP)  dla jednego z konsorcjantów, może zostać złożony w formie kserokopii potwierdzonej za zgodność z orygniałem przez lidera konsorcjum mającego pełnomocnictwo do występowania i reprezentowania wykonawców w postępowaniu?

tak.

13

doris233 napisał/a:
Karo napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Ależ Karo zakres pełnomocnictwa określa mocodawca. Nie możesz narzucać, że nie uznasz pełnomocnictwa w takim zakresie.

Ja mam zapis, że w przypadku wykonawcow wystepujacych wspolnie - warunki z art. 22 musza oni spelniac lacznie, natomiast brak podstaw do wykluczenia musi spelniac kazdy z nich. No i byc moze dlatego osw. z 24 mam od kazdego wink

14

Ponizej fragment wyroku KIO 2143/11:
"Za wyrokiem Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 30 czerwca 2010 r. (sygn akt
KIO/1161/10) Izba wskazuje, iz ?(?) nalezy pamiętać o treści § 6 ust. 2 rozporządzenia w
sprawie rodzajów dokumentów, jakich moze ządać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane, z którego wynika, iz ?(...) w przypadku
podmiotów, o których mowa w § 1 ust. 2 i 3, kopie dokumentów dotyczących odpowiednio
wykonawcy lub tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem przez
wykonawcę lub te podmioty.? Za dopuszczalną formę złozenia dokumentów dotyczących
podmiotu uznano więc ich poświadczenie za zgodność z oryginałem. Poświadczenie za
zgodność z oryginałem jest oświadczeniem wiedzy, które wskazuje, iz składającemu je
podmiotowi znany jest oryginał dokumentu w takim stopniu, ze moze poświadczyć, ze
przedłozona kopia jest z nim tozsama, tym samym dokumentem tym nie musi dysponować.
Niemniej jednak podmiot inny, a więc takze wykonawca, niz podmiot, z którego zasobów
wykonawca w danym postępowaniu będzie korzystał powinien posiadać umocowanie do
działania w imieniu podmiotu, w tym takzze do uwierzytelniania składanych w jego imieniu
dokumentów. Z literalnego brzmienia powołanego wyzej przepisu w sprawie dokumentów
wynika bowiem, ze uzycie słowa ?odpowiednio? wskazuje iz poświadczanie dokumentów
przez wykonawcę lub przez podmiot (...) uzaleznione jest od tego, czy dokument dotyczy
wykonawcy, czy tego podmiotu. Tym samym nie dając wykonawcy, który nie posiada
stosownego umocowania od tego podmiotu, prawa do poświadczania dokumentów w imieniu podmiotu, na którego zasoby się powołuje.?

Jak dla mnie z powyzszego wynika ze trzeba sprawdzic w pelnomocnictwie czy lider zostal upowazniony do poswiadczania za zgodnosc z oryginalem przez tego jednego z konsorcjantow.

15

Karo napisał/a:

... Jak dla mnie z powyzszego wynika ze trzeba sprawdzic w pelnomocnictwie czy lider zostal upowazniony do poswiadczania za zgodnosc z oryginalem przez tego jednego z konsorcjantow....

O! - i właśnie o to chodzi Karo. smile

16

Jeśli chodzi o podmioty to też inne wyroki czytałam np. wykonawca może za zgodność potwierdzić dokumenty innego podmiotu i nie wymagano pełnomocnictwa.