1

Temat: Referencje budzące wątpliwość szanownej komisji

Witam, w wykazie załączonym do oferty wymieniono roboty i dołączono Referencje .Inwestor wymagał aby: "(...) załączyć dokumenty potwierdzające, że roboty te zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone", a na referencji napisano: "Firma wykazała się dobrą znajomościa budownictwa i dobra organizacją pracy" i tym samym Referencje nie są zgodne z zapisem w SIWZ. Teraz mam pytanie, czy mogę w zamian tych referencji dołączyć inne Referencje?

2

Odp: Referencje budzące wątpliwość szanownej komisji

magda19831 napisał/a:

... i tym samym referencje nie są zgodne z zapisem w SIWZ....

To jest Twoja ocena czy komisji ??

3

komisji która wezwała nas do uzupełnienia dokumentów. Mam inne referencje które zawierają w swojej treści wymagany zapis a nie były ujęte w wykazie, jednak nie wiem czy mogę je teraz dołączyć do oferty zamiast tych które nie spełniają warunków.

4

A nie idzie wypisać nowej referencji, to raczej nie problem.

5

właśnie problem w tym, że może być problem :-) A z jaką datą powinna być nowa referencja?

6

Może być z datą po składaniu ofert byle potwierdzała fakt wykonania robót zgodnie z wykazem robót.

7

Ale nie mam szans na nowe referencje do jutra.... I dlatego szukam potwierdzenia, że mogę złożyć nowy wykaz robót z innymi robotami niż wykazane w wykazie dołączonym do oferty...

8

dajesz nowy wykaz i nowe referencje.

9

ok

10

Czy wykaz potwierdzał wymagania w SIWZ ??

11

wyrok KIO    2010.10.20    
To wykaz ma służyć ocenie spełnienia warunku udziału w postępowaniu, natomiast treść referencji ma służyć jedynie ocenie w aspekcie należytego wykonania zamówienia. Stawianie przez Zamawiającego jakichkolwiek dodatkowych wymagań, co do treści składanych dokumentów, mających potwierdzać należyte wykonanie dostaw wskazanych w wykazie, nie znajduje uzasadnienia w przepisach rozporządzenia w sprawie dokumentów.

12

Darek W. napisał/a:

Czy wykaz potwierdzał wymagania w SIWZ ??

Wykaz został wypełniony na załączniku dołączonym do SIWZ, więc wg mnie potwierdzał wymagania SIWZ. Wszystkie pozycje zostały wypełnione zgodnie z danymi z referencji.

13

"natomiast treść referencji ma służyć jedynie ocenie w aspekcie należytego wykonania zamówienia" i wg mnie zamawiający na spełnienie tego warunku wymagał zapisu: "(...) załączyć dokumenty potwierdzające, że roboty te zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone", a na referencji napisano: "Firma wykazała się dobrą znajomościa budownictwa i dobra organizacją pracy", więc nasza referencja wg nich nie spełnia tego zapisu/warunku.

14

bo nic nie pisze o zakończeniu może macie protokół odbioru tych robót to załączcie do tych referencji. Przecie to nie muszą być referencje.

15 (edytowany przez Darek W. 2012-07-26 10:23:46)

Sam FAKT WYSTAWIENIA referencji potwierdza, że roboty te zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone. Nie musi być tam przecież słowo w słowo z rozporządzenia - dajcie spokój - ten zamawiający to .......

16

Dal mnie najważniejszą kwestią jest to czy mogę złożyć nowy wykaz i nowe referencje i czy zamawiający może zakwestionować złożenie nowego załącznika do oferty.....

17

Darek W. napisał/a:

Sam FAKT WYSTAWIENIA referencji potwierdza, że roboty te zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone. Nie musi być tam przecież słowo w słowo z rozporządzenia - dajcie spokój - ten zamawiający to .......

To samo powiedziałam zamawiającemu, że skoro referencje sa wystawione i nie napisano w nich że cos było nie tak to uważam że spałniają wymów z SIWZ ale jak grochem o ścianę....

18

No to pozostaje Ci uzupełnienie jak mówi nina w poście 8 - jeżeli tym uzupełnieniem potwierdzić spełnienie warunków  - to powinno być ok. Jeśli nie - to napisz na jakiej podstawie zam. Cię wykluczył ...

19

Już podjęłam decyzję - daję nowy wykaz i nowe referencje. Niech się dzieje co chce, a chodzi o spore pieniądze, więc na pewno nie odpuszczę.

20

Rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów rozróżnia dwa typy tzw. referencji. Referencje dla dostaw i usług mają potwierdzać należyte ich wykonanie. Dla robót budowlanych ustawodawca użył sformułowania ?wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone?. Potwierdzeniem, że dane prace zostały wykonane prawidłowo, bez opóźnień, zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone mogą być:

protokoły odbioru,
    potwierdzenia odbiorców danych zamówień,
    listy referencyjne,
    świadectwa przejęcia, a także
    inne dokumenty, z których wynika, że prace wymienione w wykazie zostały należycie wykonane.
Dokumenty świadczące o należytym wykonaniu zamówień wystawiają ich odbiorcy. Mają one, co do zasady, weryfikować i dokumentować należyte wykonanie zamówienia zrealizowanego dla innego podmiotu. Nie muszą w pełni opisywać zakresu robót, dostaw, czy usług, tak jak wykaz. Nie muszą także zawierać tych samych informacji co w wykazie. Muszą jednak być z pracami wskazanymi w wykazie identyfikowalne.
Odbiorcy danych zamówień nie są również zobligowani przywoływać w treści dokumentu literalnego sformułowania ?wykonane należycie? czy ?wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej?. Celem referencji jest wyłącznie potwierdzenie prawidłowości wykonanych zamówień (KIO/UZP 703/09, KIO/UZP 709/09, KIO/UZP 1190/08, KIO/UZP 51/09, KIO/UZP 569/09 oraz KIO/UZP 1352/08).
Ponadto referencje muszą umożliwiać identyfikację podmiotu wystawiającego dokument i osoby wystawiającej czy podpisującej daną referencję, a ta powinna być upoważniona przez podmiot do wystawiania tego typu dokumentów.

21

Jeszcze pomyśl czy nie dać protokołu odbioru do tych referencji co masz, jak jest bez uwag to znaczy, że jest ok.

22

Jak pech to pech - protokołu nie mam pod fakturą. Dzwonię do inwestora ale nikomu się nie chce szukać protokołu, bo Pan za to odpowiedzialny jest na urlopie....

23

Darek W. napisał/a:

dokładnie tak ! i nie należy się bać tylko uzmysłowić KRETYNOM ,że takie podejście może skończyć się w KIO
wyszukaj wyroki na ten temat