1

Temat: wezw do uzupełnienia dokumentów = kosztorys ofertowy

RB poniżej unijnych, rozliczenie ryczałtowe, ale pomocniczo chce ażeby wykonawcy złożyli mi kosztorysy ofertowe, ostatnio temat był poruszany na forum,

wiem że nie mogę wykluczyć ani odrzucić za niedostarczenie w/w kosztorysu, przy ryczałtowym rozliczeniu

1/ pyt: nie będzie to dokument dotyczący  potwierdzenia warunków udział więc czy mogę wezwać do uzupełnienia ?? ja uważam że tak bo maja charakter informacyjny a nie oświadczenia woli ??
jak to jest z tym uzupełnianiem ?
2/ pyt. co można uzupełniać jeżeli nie dotyczy warunków udziału ?

http://portalprocesowy.pl/orzecznictwo/krajowa-izba-odwolawcza/art3,uzupelnic-mozna-tylko-dokumenty-potwierdzajace-spelnianie-warunkow-udzialu-w-postepowaniu-przetargowym.html

Pogląd KIO znajduje potwierdzenie w orzecznictwie sądów powszechnych. Sąd Okręgowy w Szczecinie w wyroku z 28 stycznia 2010 roku (sygn. akt: II Ca 1211/09) przyjął, że oświadczenia, które nie mają charakteru informacyjnego, lecz stanowią oświadczenie woli wykonawcy o wykonaniu przedmiotu zamówienia w sposób wymagany przez zamawiającego, nie mieszczą się w katalogu oświadczeń potwierdzających spełnianie wymagań określonych przez zamawiającego, a zatem nie podlegają uzupełnieniu w trybie art. 26 ust. 3 p.z.p.

2 (edytowany przez radas 2012-07-27 13:57:40)

Odp: wezw do uzupełnienia dokumentów = kosztorys ofertowy

KIO/KU 84/10        uchwała KIO    24-11-10

Zamawiający w oparciu o przepis art. 87 ust. 1 p.z.p. w każdej sytuacji i w zakresie, w których treść oferty będzie dla niego wątpliwa lub niezrozumiała, może prosić o wyjaśnienie dokumentów składających się na ofertę, w tym kosztorysu, a sposób udzielenia żądanych wyjaśnień, przy zachowaniu wymogów proceduralnych, pozostaje dowolny i zależy od rodzaju wyjaśnień, np. pismo wyjaśniające, korekta dokumentu, dokumenty potwierdzające oświadczenie itd., jednak wyjaśnienia nie mogą zmieniać (merytorycznie) treści oferty.

3

no tak ale czy mogę wezwać do uzupełnienia jak nie złożył
a przypominam że chodzi o rozliczenie ryczałtowe więc ?
złożoenie kosztorysu nie jest warunkiem udziału ?

4

KIO 1510/11        wyrok KIO    27-07-11

Dokumenty przedmiotowe odnoszą się do przedmiotu oferty, a tym samym są częścią oferty sensu stricto, a pomimo tego ustawodawca przewiduje ich uzupełnianie - nawet w stosunku do tak znaczących elementów oferty jak próbki, opisy czy fotografie. Tym samym ustawodawca dopuszcza uzupełnianie treści oferty, jeśli nie jest ona jednocześnie zmieniana (art. 87 ust. 1 p.z.p.).

5

art. 87 ust. 1 p.z.p

6

a co ma radas art 87.1 ??? przeczytałeś wyrok który zacytowałem ??

7

Powołany przepis stanowi jedyną podstawę do ewentualnego uzupełnienia/ wyjaśnienia, chociaż to wydaje się i tak mocno naciągane. Niewątpliwie art. 26 ust. 3 p.z.p. nie będzie znajdował zastosowania.

8

Gordon napisał/a:

RB poniżej unijnych, rozliczenie ryczałtowe, ale pomocniczo chce ażeby wykonawcy złożyli mi kosztorysy ofertowe, ostatnio temat był poruszany na forum,

wiem że nie mogę wykluczyć ani odrzucić za niedostarczenie w/w kosztorysu, przy ryczałtowym rozliczeniu

1/ pyt: nie będzie to dokument dotyczący  potwierdzenia warunków udział więc czy mogę wezwać do uzupełnienia ?? ja uważam że tak bo maja charakter informacyjny a nie oświadczenia woli ??
jak to jest z tym uzupełnianiem ?
2/ pyt. co można uzupełniać jeżeli nie dotyczy warunków udziału ?

http://portalprocesowy.pl/orzecznictwo/krajowa-izba-odwolawcza/art3,uzupelnic-mozna-tylko-dokumenty-potwierdzajace-spelnianie-warunkow-udzialu-w-postepowaniu-przetargowym.html

Pogląd KIO znajduje potwierdzenie w orzecznictwie sądów powszechnych. Sąd Okręgowy w Szczecinie w wyroku z 28 stycznia 2010 roku (sygn. akt: II Ca 1211/09) przyjął, że oświadczenia, które nie mają charakteru informacyjnego, lecz stanowią oświadczenie woli wykonawcy o wykonaniu przedmiotu zamówienia w sposób wymagany przez zamawiającego, nie mieszczą się w katalogu oświadczeń potwierdzających spełnianie wymagań określonych przez zamawiającego, a zatem nie podlegają uzupełnieniu w trybie art. 26 ust. 3 p.z.p.

ale po co CHCĘ? czemu ma to służyć - chcesz kosztorys nie dostarczy ten ktory wygrał przed podpisaniem umowy

9

nasz inspektor nadzoru. radzi że jako jako materiał uwiarygodniający cenę ofertową. ale pytanie czy to coś zmieni że przedstawi kosztorys
może faktycznie zastrzec że przed podpisaniem umowy wykonawca przedstawi kosztorys ? ale to też n ie za mądre bo jak nie będzie chciał przedstawić to moim zdaniem nic mu nie mogę zrobić, nie moge uznać że uchyla się od podpisania umowy itp.

10

myszy a pyt  2/ pyt. co można uzupełniać jeżeli nie dotyczy warunków udziału ? pomożesz
wiem że na potwierdzenie spełnienia warunków itp,
ok a co myślisz o zacytowanym wyroku ??

11

kosztorys ofertowy tzn. jego brak nie podlega uzupełnieniu i nie kwalifikuje się pod cytowane w wyroku par. rozporządzenia to jest wycena jak Radas
próbki, opisy czy fotografie -gdzie tu miejsce dla wyceny?
w siwz winny być szczegółowo podane obowiązki wyk. i formalności jakich musi wyk. dopełnić przed podpisaniem umowy
piszesz np. ma przedstawić kosztorys ofertowy z harmonogramem rzecz=finansowym
uprawnienia kier budowy + zaśw. z izby w celu zarejestrowania dz. budowy
zabezpieczenie