Temat: wezw do uzupełnienia dokumentów = kosztorys ofertowy
RB poniżej unijnych, rozliczenie ryczałtowe, ale pomocniczo chce ażeby wykonawcy złożyli mi kosztorysy ofertowe, ostatnio temat był poruszany na forum,
wiem że nie mogę wykluczyć ani odrzucić za niedostarczenie w/w kosztorysu, przy ryczałtowym rozliczeniu
1/ pyt: nie będzie to dokument dotyczący potwierdzenia warunków udział więc czy mogę wezwać do uzupełnienia ?? ja uważam że tak bo maja charakter informacyjny a nie oświadczenia woli ??
jak to jest z tym uzupełnianiem ?
2/ pyt. co można uzupełniać jeżeli nie dotyczy warunków udziału ?
http://portalprocesowy.pl/orzecznictwo/krajowa-izba-odwolawcza/art3,uzupelnic-mozna-tylko-dokumenty-potwierdzajace-spelnianie-warunkow-udzialu-w-postepowaniu-przetargowym.html
Pogląd KIO znajduje potwierdzenie w orzecznictwie sądów powszechnych. Sąd Okręgowy w Szczecinie w wyroku z 28 stycznia 2010 roku (sygn. akt: II Ca 1211/09) przyjął, że oświadczenia, które nie mają charakteru informacyjnego, lecz stanowią oświadczenie woli wykonawcy o wykonaniu przedmiotu zamówienia w sposób wymagany przez zamawiającego, nie mieszczą się w katalogu oświadczeń potwierdzających spełnianie wymagań określonych przez zamawiającego, a zatem nie podlegają uzupełnieniu w trybie art. 26 ust. 3 p.z.p.