1

Temat: osoba udostępniająca

Osobą udostępniającą, która będzie brała udział w realizacji zadania jest s.c. Czy w tym przypadku wspólnicy powinni dołaczyć pełnomocnictwo bądź umowę ? Kto powinien podpisaywać za z oryginałem dokumnety składane przez takie podmioty. Oferent składający ofertę czy też osoba udostepniająca?

2

Odp: osoba udostępniająca

Do oświadczenia podmiotu trzeciego ( tutaj: s.c.) należy dołączyć umowę s.c. Dokumenty za zgodność z oryginałem podpisuje wykonawca biorący udział w procesie. Wykonawca-oferent składa ofortę.

3

Dokumenty podmiotu trzeciego, może poświadczać zarówno wykonawca jak i ten podmiot.

4

No nie, podmiot trzeci nie może poświadczać - to nie jest jego oferta ... Obstaję przy swoim wink

5

Nie jego oferta, ale jego dokumenty.

6

KIO/UZP 2744/10; KIO/UZP 2783/10        wyrok KIO    05-01-11

Wykazy załączone do wniosku wykonawcy były nieprawidłowe, bowiem zostały sporządzone nie przez wykonawcę, ale przez podmioty zobowiązujące się udostępnić mu swoje zasoby i podpisane przez osoby reprezentujące te podmioty. Ponieważ wykazy stanowią element oświadczenia woli, jakim jest wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, należy zgodzić się ze stanowiskiem, że winny one być oznaczone jako wykazy wykonawcy i przez niego podpisane.

7

No patrz jak to się zmienia, nie mam pod ręką ale czytałem wyrok zupełnie przeciwny smile

8 (edytowany przez nina 2012-07-30 15:37:08)

Marcel to nie tak masz rację. Radas pisze o dokumentach, które powinien złożyć wykonawca typu wykazy robót czy osób, ale już referencje mogły być poświadczone przez wykonawce jak i podmiot.  Ja spotkałam się, że dokumenyty na wykluczenie czy referencje podmiotów trzecich mogły byc poświadczone przez wykonawcę lub te podmioty i tak to praktykuję.

9

Mnie chodzi właśnie o dok. od podmiotu trzeciego jakich można wymagać zgodnie z rozporządzeniem.