1 (edytowany przez Nero 2012-07-30 12:46:45)

Temat: Wartość zamówienia na roboty budowlane...

Czy przygotowując się do przeprowadzenia rozeznania cenowego na podst. art. 4 pkt 8 na malowanie pomieszczeń biurowych powinniśmy zrobić kosztorys, czy możemy po prostu sami przyjąć średnią stawkę za malowanie 1 m2 i przeliczyć to przez ilość metrów w celu oszacowania wartości zamówienia?
Czy nie jest to w zgodzie z art. 33 ustawy Pzp?

2

Odp: Wartość zamówienia na roboty budowlane...

To zależy jak to potraktujecie, czy r. budowlaną czy usługę.

3

A jak będzie prawidłowo?

4

To zależy od skali przedsięwzięcia! Jeżeli (ambitnie) przewidujecie kompleksowy remoncik pomieszczeń biurowych (tynki na ścianach, sufit, podłoga, itp) to bliżej roboty budowlanej, a jeżeli chodzi o zwykłą zmianę koloru na ścianach lub odświeżenie (konserwacja) to będzie zwykła usługa. Rodzaj zamówienia czasami należy identyfikować intuicyjnie. W omawianym przypadku sprawa wydaje się banalnie prosta.

5

W grę wchodzi odświeżenie ścian (zarysowane po montażu klimatyzatorów oraz od  krzeseł). Wydaje mi się że w tym wypadku robota budowlana będzie mocno przesadzona ale proszę o wyprowadzenie mnie z błędu jeśli się mylę.

6

Jeśli samo odmaliwanie ze szpachlowaniem rys itp. to jak to puszczam jako usługa a ceny biorę z rozeznania rynku telefonicznego.

7

a moim zdaniem to robota bud. kiedyś też już na forum poruszałem problem, ktoś mi podpowiedział że z jakiejś polskiej normy wynika jednoznacznie że malowani eto robota budowlana, więc jak ktoś chce ambitnie to należy zgłosić do gminy czy um miasta na 30 dni przed rozpoczęciem RB, a szacowanie na podst, kosztorysu,

8 (edytowany przez nina 2012-07-30 18:50:50)

eee co zgłaszasz pomalowanie pomieszczeń? no co TY. jedni to traktują jako remont a inni jako bieżąca konserwacja.

9

Usługa jak nic, rozeznanko rynkowe styka!

10

ok smile

11

Dzięki za odpowiedź. I jeszcze jedno pytanie, czy wymiana starej, zniszczonej wykładziny w pomieszczeniach również jest usługą a nie robotą budowlaną?

12

Do r. budowlanej to chyba temu daleko.

13 (edytowany przez radas 2012-07-31 09:23:39)

Nero, nic Cię nie powstrzymuje przed zadawaniem takiego pytania (?) Według mnie to w tym przypadku sprawa jest wyjątkowo prosta, a pytanie balansuje na granicy przyzwoitości sad

14

Radas tyle jest absurdów w pzp że wolę się czasami dopytać niż żałować, że nie dopytałem

15

Faktycznie można czasami stracić dystans ...