26

Odp: Pilne !! koperta nieoznakowana!

Ponadto W. Dzierżanowski  komentarz LEX 2012 do art. 93.1.7:   

Wada postępowania, która może być przyczyną jego unieważnienia, musi mieć charakter nieusuwalny i jednocześnie powodujący, iż umowa zawarta w wyniku takiego postępowania będzie wskutek wystąpienia wady podlegała unieważnieniu. Taka konstrukcja przepisu odsyła do art. 146, w którym wymienione są wszystkie przypadki naruszenia ustawy powodujące konieczność unieważnienia umowy. Odesłania nie można jednak ograniczać wyłącznie do ust. 1 art. 146, który zawiera zamknięty i bardzo ograniczony katalog sytuacji powodujących unieważnienie umowy. Sprawiałoby to, że wystąpienie innych wad w postępowaniu nie może być powodem jego unieważnienia na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7. Taka wykładnia prawa prowadziłaby do błędnego wniosku, że nawet wystąpienie wady w sposób oczywisty wypaczającej wynik postępowania nie daje zamawiającemu prawa do unieważnienia postępowania, podczas gdy zawarcie umowy będzie rodzić skutki w postaci dochodzenia jej nieważności lub unieważnienia przez innych wykonawców na podstawie odrębnych przepisów - np. art. 189 k.p.c. czy art. 705 k.c. - czego w przypadku wad innych niż określone w art. 146 ustawa nie zabrania. Niezbędne jest więc uznanie, że przesłanka z art. 93 ust. 1 pkt 7 dotyczy również tych okoliczności unieważnienia umowy, w których czynności tej dokonuje Sąd na wniosek Prezesa UZP (uprawnienie Prezesa wynika z art. 146 ust. 6). Tym samym wszelkie wady, które mają lub mogą mieć wpływ na wynik postępowania, o ile nie dadzą się usunąć, będą przesłanką unieważnienia postępowania.

27 (edytowany przez izawin 2012-07-31 08:44:12)

Czy  taka podstawa (art. 93.1.7) w całym jej brzmieniu nie jest wystarczająca?

28

ale czy to jest wada postępowania czy bład wykonawcy?  jak dla mnie nie jest to powód do unieważnienia.

29

nina napisał/a:

ale czy to jest wada postępowania czy bład wykonawcy?  jak dla mnie nie jest to powód do unieważnienia.

Jezusie Nazareński, nina! Co Ty pleciesz?

30

Moim zdaniem nie można być w tym przypadku tak kategorycznym, nina ... No, bo tak .... zamawiajacy otrzymuje oferty od wykonawców, w terminie do składania ofert i w okreslonym miejscu. Część z tych ofert Zamawiający otwiera w dniu otwarcia, a część (np. jedną) otwiera sobie później, bo nie wiedział, że wpłynęła. Przyjmijmy, że ta feralna oferta była najkorzystniejsza. I co ? Czy również w takim przypadku dla Ciebie nie jest to powód do unieważnienia? I inny stan faktyczny: dwa postępowania prowadzone są jednocześnie, dwa terminy otwarcia ofert (w postępowanu A nieco wcześniej niż w B), jedna oferta - złożona do postępowania B znalazła się jakimś cudem w zbiorze ofert - złożonych do postępowania B. Ostatecznie oferta do postępowania B zostaje otwarta razem z wszystkimi ofertami z postępowania A, czyli wcześniej niż wszystkie oferty z postępowania B. I co ? Czy w takim przypadku nie jest to powód do unieważnienia?
Moim zdaniem w omawianym przez nas przypadku można znaleźć w pzp podstawę prawną do unieważnienia tego postępowania w przypadku, jeżeli zaniechanie otwarcia miało wpływ na wynik postępowania.

31 (edytowany przez nina 2012-07-31 10:21:01)

radas napisał/a:
nina napisał/a:

Jezusie Nazareński, nina! Co Ty pleciesz?

Ja piszę o pierwszym poście to nie wina zamawiacza, że wykonawca, źle oznaczył kopertę. Co innego jak jest wszystko ok oznaczone a z winy zamawiacza otworzona lub nie.

32

Nina ma rację. Koperta została otwarta z przyczyn leżących po stronie wykonawcy. Inna sprawa, jakby uchybienie leżało po stronie zamawiającego.

33

radas napisał/a:

Moim zdaniem nie można być w tym przypadku tak kategorycznym, nina ... No, bo tak .... zamawiajacy otrzymuje oferty od wykonawców, w terminie do składania ofert i w okreslonym miejscu. Część z tych ofert Zamawiający otwiera w dniu otwarcia, a część (np. jedną) otwiera sobie później, bo nie wiedział, że wpłynęła. Przyjmijmy, że ta feralna oferta była najkorzystniejsza. I co ? Czy również w takim przypadku dla Ciebie nie jest to powód do unieważnienia? I inny stan faktyczny: dwa postępowania prowadzone są jednocześnie, dwa terminy otwarcia ofert (w postępowanu A nieco wcześniej niż w B), jedna oferta - złożona do postępowania B znalazła się jakimś cudem w zbiorze ofert - złożonych do postępowania B. Ostatecznie oferta do postępowania B zostaje otwarta razem z wszystkimi ofertami z postępowania A, czyli wcześniej niż wszystkie oferty z postępowania B. I co ? Czy w takim przypadku nie jest to powód do unieważnienia?
Moim zdaniem w omawianym przez nas przypadku można znaleźć w pzp podstawę prawną do unieważnienia tego postępowania w przypadku, jeżeli zaniechanie otwarcia miało wpływ na wynik postępowania.

to wszystko zależy jak lezy smile czyli jak pisałam wcześniej.

34

MIRAS napisał/a:

Nina ma rację. Koperta została otwarta z przyczyn leżących po stronie wykonawcy. Inna sprawa, jakby uchybienie leżało po stronie zamawiającego.

Jejku fajnie, że mnie wsparłeś smile

35

radas napisał/a:

absolutnie nie zgadzam się z tym wywodem - ewidentny błąd wykonawcy i popieram stanowisko Mirasa potraktować jako zwykłą korespondencję oczywiście opisać sytuację w notatce zaopiniować u radcy i zatwierdzić u kierownika zamawiającego
Wykonawcę poinformować,że z uwagi na jego niechlujstwo oraz być może czytanie bez zrozumienia nie został uczestnikiem postępowania !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a w kancelariach czy sekretariatach zatrudnieni są ludzi9e a nie jasnowidze

36 (edytowany przez radas 2012-07-31 11:07:07)

W porządku, jeżeli przyczyna leży po stronie wykonawcy to się nie czepiam wink Przyczepiłem się tylko tego, że jeżeli wykonawca złożył w terminie i to w taki sposób, że zamawiający mógł się zapoznać (sposób złożenia w tym zakresie nie był niezgodny z siwz), to jednak przyczyny "nieotwarcia" oferty razem z pozostałymi leżą jednak po stronie zamawiającego (niezależnie już od konkretnej osoby zatrudnionej w jednostce). Wiadomo, że wykonawca w omawianym przypadku NA PEWNO NIE POMÓGŁ ZAMAWIAJĄCEMU w ujawnieniu faktu złożenia przez niego oferty. Ale czy to wystarczy, żeby stwierdzić, że ponosi on pełną odpowiedzialność wskutek braku stosownego oznaczenia na kopercie (?) Jeżeli przyczyny przedwczesnego otwarcia oferty albo spóźnionego otwarcia oferty leżą po stronie zamawiającego, to zawsze trzeba rozważyć unieważnienie procesu na podstawie art. 146 ust. 5 pzp. Organizator oraz uczestnik aukcji albo przetargu może bowiem żądać unieważnienia zawartej umowy, jeżeli strona tej umowy, inny uczestnik lub osoba działająca w porozumieniu z nimi wpłynęła na wynik aukcji albo przetargu w sposób sprzeczny z prawem lub dobrymi obyczajami.

37

ale nie dotyczy to sytuacji opisanej w #1  a tym chyba dyskutujemy

38

radas napisał/a:

jeżeli wykonawca złożył w terminie i to w taki sposób, że zamawiający mógł się zapoznać (sposób złożenia w tym zakresie nie był niezgodny z siwz), to jednak przyczyny "nieotwarcia" oferty razem z pozostałymi leżą jednak po stronie zamawiającego (niezależnie już od konkretnej osoby zatrudnionej w jednostce).

jeśli złożył źle opisaną-wypad z baru, takich panów nie obsługujemy, najlepiej jak jest w krawacie-klient w krawacie mniej się awanturuje:)). W dużej jednostce nie ma szans żeby kancelaria podejrzewała sobie co to może być. Często od tego samego Wykonawcy wpływają i faktury i oferty. Przecież człowiek w kancelarii nie bedzie cały czas siąpił herbatki żeby z fusów wywróżyć czy to aby nie leży przed nim ukryta oferta!
Ja ZAWSZE gdy oferta jest źle opisana i już ją w kancelarii rozdziewiczą, to traktuję to jako zwykła korespondencja. Warto także zapytać Wykonawcy mimochodem dlaczego nie zastosował sie do opisu sposobu złożenia oferty. Zdażyło mi się, że odpowiedział że sekretarka u niego się pomyliła i mam sprawę czystą. Zauważyłem, że dużo dobrego robi dobre nastawienie do Wykonawcy który przecież miał dobre intencje chcąc złożyć ofertę a po złym złożeniu gdy nie ma go w postępowaniu często jest rozgoryczony i pełen złych myśli, więc w pismach stosuję zwroty takie jak "z ubolewaniem", "dziękujemy za zainteresowanie", "zapraszamy do brania udziału" itp.

Podejmę dyskusję w takiej sytuacji: na wieeelkiej kopercie jest przyłożona centralnie pieczątka Wykonawcy-lidera w branży, obok leży już stos ofert w tej właśnie branży-a dzisiaj wielkie otwarcie! Kancelista ma podejrzenie, że to też MOŻE być oferta-patrzy w fusy-no tak! To faktycznie może być oferta! Zabieram CAŁY stosik na otwarcie, oczywiscie sad mam kilkunastu widzów gościnnych. Padają sakrementalne słowa "do godz. X do siedziby zamawiajacego wpłynęło 10 ofert" i tu jeden z widzów zgłasza chęć obejrzenia żeby sprawdzić czy aby wszystko jest ok i wcześniej nikt się nie zapoznał z ofertami. I mówi mi podnosząc feralną kopertę - a co TO jest??? A ja mam mu ściemniać, że podejrzewam że to może być oferta? To może przyniosę sto takich kopert? Może - na wszelki wypadek - wszystkie nieopisane oferty jakie wpłynęły od ogłoszenia do TSO?
Jakikolwiek fail zamwaijacego z ofertami-czy to falstart czy nie otwarcie jakiejś pferty=unieważnienie. Jak jawność i transparentność to tak ma być.

39

Pzp prowokuje nie raz zamawiającego do demoralizacji - tworzy rzekome podstawy do usprawiedliwienia podejmowanych lub zaniechanych czynności - nie dajmy się złapać w taką pułapkę. Nie mogę - pewnie z inspiracji poprzedniego wpisu powstrzymać się od postawienia dręczącego pytania: A co w przypadku, kiedy w danym stanie faktycznym będziemy mogli powiedzieć, że trochę winy po stronie zamawiającego to jednak było ... Przypomina się świetny kawałek Świetlików "... a ona leży z nożem w plecach, troszkę na dywanie, troszeczkę na podłodze ..." A na koniec przywołam zawołanie starego wiarusa zamawiacza - jeżeli nie wiesz jak postąpić - postępuj bezpiecznie!

40

więc w pismach stosuję zwroty takie jak "z ubolewaniem", "dziękujemy za zainteresowanie", "zapraszamy do brania udziału" itp.

ubawiłam się
z ubolewaniem brzmi jak początek kondolencji

41

hahahah dobre Myszy to "z ubolewaniem" jest super mnie też rozbawiło.