Temat: Pierwszy unijny PROŚBA o pomoc
Przygotowuję się do pierwszego przetargu unijnego na szczęście z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt a). Przetarg dotyczy dostawy wody i odprowadzanie ścieków jest tylko jeden Wykonawca. Jeśli dobrze zrozumiałam ustawę wysyłam krótkie zaproszenie do Wykonawcy z tym że to będzie zamówienie w części (tyle ile obiektów) i że na każdy obiekt odrębna umowa jeśli chodzi o jakiekolwiek negocjacje cenowe to mogę zapomnieć mają jedne stawki dla wszystkim w zależności od rodzaju działalności. Umowę chcę podpisać na czas nieokreślony.
Zgodnie z art. 67 ust. 3 nie muszę zawiadamiać Prezesa Urzędu o wszczęciu postępowania. Nie muszę również przekazywać informacji o wszczęciu postęp. do Urzędu Of Pub. Ws. Eu. No chyba że się mylę.
Nie rozumie jednak art. 68 ust. 2 "Najpóźniej wraz z zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego wykonawca składa oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, a jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, również dokumenty potwierdzające spełnianie tych warunków. Przepis art. 25 stosuje się odpowiednio".
Czyli jakie dokumenty?
1) czy na potwierdzenie posiadania uprawnień ma przedstawić dokument koncesje, zezwolenie lub licencję.
2) na wiedzę i doświadczenie wykaz dostaw
3) potencjał techniczny to chyba tylko oświadczenie no bo jaki dokument można by żądać
4) sytuacja ekonomiczna to np. polisa
czy na wszystkie 4 warunki wystarczy oświadczenie?
No i nie wiem czy Wykonawca musi też przedstawiać oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia i te wszystkie odpisy z właściwego rejestru, zaświadczenie ZUS, US, KRK skoro cytowany powyżej art. 68 mówi tylko o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu a wydaje mi się ze te wszystkie ZUS. US itp nie są warunkami udziału w postępowaniu no chyba że jednak się mylę?