1

Temat: brak informacji nt podwykonawstwa

Witam.
Zarówno w treści SIWZ, jak i w treści załącznika - formularza ofertowego zażądałam informacji dot powierzenia części zamówienia podwykonawcom, bądź wpisania NIE DOTYCZY (specjalnie to wytłuściłam). W jednej z ofert rubryka ta oczywiście była pusta. Wezwałam więc wykonawcę do złożenia wyjaśnień i otóż oświadczył, że owszem powierza i wymienił którą część. Czy ta sytuacja kwalifikuje się pod 87.2.3? Jest to oferta najkorzystniejsza, gdzie formularz ofertowy stanowić będzie załącznik do umowy - a tu kręcić mi się będzie widmowy podwykonawca po zamówieniu...

2

Odp: brak informacji nt podwykonawstwa

Wyrok KIO z dnia 25 marca 2011 r., KIO 510/11

1. Możliwość, o której mówi art. 87 ust. 1 p.z.p. przeradza się wręcz w obowiązek, gdy oferta zawiera postanowienia niejasne, sprzeczne lub gdy jej treści nie da się jednoznacznie i stanowczo wywieść bez udziału wykonawcy.
2. Wyjaśnienia co do zasady nie mogą prowadzić do zmiany treści oferty, a jedynie ograniczać się do jej wykładni. Korekta treści oferty możliwa jest tylko w oparciu o art. 87 ust. 1a i ust. 2 p.z.p.
3. Zakazu negocjacji nie należy utożsamiać z niedopuszczalnością posłużenia się wyjaśnieniami dokonywanymi w trybie art. 87 ust. 1 p.z.p. jako źródłem wiedzy zamawiającego niezbędnej do prawidłowego dokonania czynności określonych w art. 87 ust. 2 p.z.p. Zamawiający ma obowiązek dokonania poprawek w ofercie, o których mowa w art. 87 ust. 2 p.z.p., a realizacja tego obowiązku może być poprzedzona wyjaśnieniami, o ile nie są uzupełnieniem czy zmianą treści oferty.
4. Nieudzielenie odpowiedzi na zapytanie złożone w trybie art. 87 ust. 1 p.z.p., w przeciwieństwie do wezwania do uzupełnienia dokumentów i oświadczeń zgodnie z art. 26 ust. 3 p.z.p., nie jest obwarowane negatywnymi skutkami dla wykonawcy, z tym zastrzeżeniem, iż bez wyjaśnień zamawiający dokonuje oceny oferty w takim kształcie, w jakim została złożona i zgodnie z rozumieniem jej treści przyjętym przez zamawiającego i jego poglądem prawnym.
5. Błędna ocena przez wykonawcę swojej sytuacji prawnej skutkująca zmianą pierwotnego oświadczenia woli w zakresie podwykonawstwa nie powinna być kwalifikowana jako omyłka w rozumieniu art. 87 ust. 2 pkt 3 p.z.p.
6. Niezgodność z treścią SIWZ zachodzi także wtedy, gdy zamawiający wymagał wskazania w ofercie części zamówienia, które wykonawca powierzy podwykonawcom, a wykonawca w ofercie tego nie uczynił.
7. Obowiązek żądania od wykonawców wskazania części zamówienia powierzanych podwykonawcom jest obowiązkiem ustawowym, co wskazuje na istotny charakter oświadczenia w tym zakresie. Zmiana w tym zakresie winna być oceniana jako powodująca istotną zmianę treści oferty, bowiem wprowadzenie podwykonawcy w miejsce samodzielnego wykonania zamówienia oznacza zmianę zadeklarowanego sposobu wykonania zamówienia.
8. Oświadczenie dotyczące podwykonawstwa nie podlega uzupełnieniu w trybie art. 26 ust. 3 p.z.p., ponieważ nie jest oświadczeniem wymienionym w art. 25 ust. 1 p.z.p. i stanowi ono element oferty.
9. Data dokumentu przedkładanego na potwierdzenie spełnienia warunku udziału w postępowaniu z art. 22 ust. 1 pkt 3 p.z.p. nie ma znaczenia kluczowego, o ile z jego treści wynika, iż warunek był spełniony najpóźniej w dacie składania ofert. Oświadczenia tego typu mają charakter dokumentów prywatnych, których treść kształtowana jest przez podmiot składający stosowne oświadczenie/zobowiązanie, stąd nie można mówić o konieczności antydatowania dokumentu.

3

Nie kwalifikuje się.
Wyjaśnił  - wyjaśnienie to integralna część oferty. i tyle.

4

Darek W. napisał/a:

Wyjaśnił  - wyjaśnienie to integralna część oferty. i tyle.

... ALE ... wyjaśnienia nie mogą zmieniać (merytorycznie) treści oferty.

5

Ok. Dzięki serdeczne smile

6

smile

7

Katiqq napisał/a:

Witam.
Zarówno w treści SIWZ, jak i w treści załącznika - formularza ofertowego zażądałam informacji dot powierzenia części zamówienia podwykonawcom, bądź wpisania NIE DOTYCZY (specjalnie to wytłuściłam). W jednej z ofert rubryka ta oczywiście była pusta. Wezwałam więc wykonawcę do złożenia wyjaśnień i otóż oświadczył, że owszem powierza i wymienił którą część. Czy ta sytuacja kwalifikuje się pod 87.2.3? Jest to oferta najkorzystniejsza, gdzie formularz ofertowy stanowić będzie załącznik do umowy - a tu kręcić mi się będzie widmowy podwykonawca po zamówieniu...

a co to znaczy " kręcić mi się będzie widmowy podwykonawca po zamowieniu?

po pierwsze ma być widmowy na etapie składania ofert bo wykonawca ma podać jąką część zamówienia nie będzie wykonywał sam  - i tyle a po podpisaniu umowy przedkłada zam. umowę zawartą z podwykonawcą

8

ponadto jak nie wypełnił to wcale nie znaczy ,że nie będzie mógł w trakcie realizacji budowy ( bo chyba o taką chodzi) zatrudnić podwykonawców na co zam. powinien się zgodzić bo to jest w jego interesie  aby powstało to co zamierzał

9

a zmiana podwykonawców lub wprowadzenie nowych winna być ujęta w warunkach dokonywania zmian w umowie