1

Temat: opis produktu

jak podchodzicie do takiej sytuacji, gdy  zamawiający żąda dokumentu w postaci opisu oferowanego produktu -  czy winien on zawierać wszystkie informacje zapisane w siwz dotyczące przedmiotu zamówienia? Np. chcieliśmy żeby monitor miał 15 cali, w opisie nie ma takiej informacji wzywać do uzupełnienia dokumentu o dane z opisu przedmiotu zamówienia czy wyjaśniać?

2

Odp: opis produktu

Jeśli w SIWZ był zapis że opis oferowanego produktu/ulotki maj potwierdzać wszystkie parametry z opisu przedmiotu zamówienia to wyjaśniać.
Jeśli nie to zostawić jak jest - ulotki bardzo często nie zwierają wszystkich danych wymaganych w OPZ przez Zamawiającego

3

odrzucić

4

radas napisał/a:

odrzucić

jak to odrzucić na jakiej podstawie?

5

klimczakmi napisał/a:

Jeśli w SIWZ był zapis że opis oferowanego produktu/ulotki maj potwierdzać wszystkie parametry z opisu przedmiotu zamówienia to wyjaśniać.
Jeśli nie to zostawić jak jest - ulotki bardzo często nie zwierają wszystkich danych wymaganych w OPZ przez Zamawiającego

Niestety nie napisaliśmy co ma zawierać opis oferowanego fotela, czy w takim razie mogę poprosić o wyjaśnienie czy posiada wymagane parametry?

6

dorota26 napisał/a:
radas napisał/a:

odrzucić

jak to odrzucić na jakiej podstawie?

Dokumenty odnoszące się bezpośrednio do przedmiotu przyszłego zobowiązania wykonawcy, dookreślające i uszczegóławiające jego zakres czy sposób wykonania, co do zasady są w znaczeniu materialnym i formalnym częścią oferty oraz nie mogą zostać zakwalifikowane jako dokumenty potwierdzające spełnianie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt 2 p.z.p. Tym samym moim zdaniem zachodzą podstawy do stwierdzenia niezgodności treści oferty z siwz i odrzucić ofertę.

7

Ja zaś zgłaszam pogląd przeciwny: ZOSTAWIĆ ofertę - przynajmniej do czasu uzyskania wyjaśnień  lub uzupełnienia (stosownie do potrzeb).

8

hubal napisał/a:

Ja zaś zgłaszam pogląd przeciwny: ZOSTAWIĆ ofertę - przynajmniej do czasu uzyskania wyjaśnień  lub uzupełnienia (stosownie do potrzeb).

Też tak sądzę. Wyjaśnić.

9

klimczakmi napisał/a:

Też nie zgadzam się. Według mnie na końcu zdania powinno być: żądać  uzupełnienia.
Wyjaśniać zaś, gdy nie było żądane >wszystkie parametry< a zamawiający ma jakieś wątpliwości (ja bym nie miał, bo skoro oferuje, to podstawowy parametr wydaje się oczywisty).

Przy okazji warto zastanowić się, czy w ogóle jest poprawny - pod względem technicznym i prawnym - wymóg ?15 cali?   roll

10

Hubal wszyscy makją orli wzrok więc 15 a nie 17  u nas księgowe mają największe bo w tabelach lepiej widzą jak ZUS potrącają  z wypłaty

11

Hubal wszyscy mają orli wzrok u Doroty26 więc 15 a nie 17 czy inne  u nas księgowe mają największe bo w tabelach lepiej widzą jak ZUS potrącają  z wypłaty

12

hubal napisał/a:
klimczakmi napisał/a:

Też nie zgadzam się. Według mnie na końcu zdania powinno być: żądać  uzupełnienia.
Wyjaśniać zaś, gdy nie było żądane >wszystkie parametry< a zamawiający ma jakieś wątpliwości (ja bym nie miał, bo skoro oferuje, to podstawowy parametr wydaje się oczywisty).

Przy okazji warto zastanowić się, czy w ogóle jest poprawny - pod względem technicznym i prawnym - wymóg ?15 cali?   roll

kurcze nie wiem czy dobrze rozumiem: jeżeli nie napisaliśmy w siwz ze opis produktu ma zawierać wszystkie parametry wymienione w siwz to gdy nie ma jakiegoś to wzywam do wyjaśnienia czy na pewno ma? natomiast gdybyśmy napisali co ma być zawarte w opisie ta tego by nie było to wzywam do uzupełnienia?

13

Tak ja też rozumiem.

Jeśli zaś chodzi o tamte 15 cali, to wyjaśniam, że po pierwsze nie chodziło dlaczego 15, lecz że dokładnie 15 (czyli jak to zmierzyć i czy np. 14,8 będzie dobrym wymiarem) a po drugie nie kojarzę opartej o cale normy, o której mowa w ustawie.

14

hubal napisał/a:

Tak ja też rozumiem.

Jeśli zaś chodzi o tamte 15 cali, to wyjaśniam, że po pierwsze nie chodziło dlaczego 15, lecz że dokładnie 15 (czyli jak to zmierzyć i czy np. 14,8 będzie dobrym wymiarem) a po drugie nie kojarzę opartej o cale normy, o której mowa w ustawie.

dzięki 15 cali to mój skrót myślowy