1

Temat: Ograniczenie cenowe

Czy Zamawiający w ZOC na dostawę sprzętu komputerowego może w SIWZ zamieścić informację, że cena brutto jednej sztuki komputera przenośnego nie może przekroczyć kwoty 3.500 zł. ?

Pyt. 2:
Jeśli odpowiedź na Pyt. 1  będzie twierdząca: "Co jeśli W da większą cenę niż 3.500"?

2

Odp: Ograniczenie cenowe

pytasz z punktu widzenia W czy Z? smile
Zamieścić taką informację można, szkody dużej nie ma, natomiast jako W pamiętaj, że ZOC poszło też do innych graczy więc automatycznie Twoje szanse na sukces maleją znacznie.

3

pytam jako Z

4 (edytowany przez izawin 2012-08-07 11:00:20)

Ja miałam odwrotną sytuację, miał być środek trwały, czyli powyżej 3 500 zł. Na zapis się nie zdecydowaliśmy. Informatyk podkręcił parametry i wyszło.  Może w tą stronę warto pójść.

Tzn. dobrać tak parametry, aby cena była poniżej 3 500 zł

5

Więc jeśli zapis jest ok a Wykonawca da większą cenę niż 3.500 zł. za 1 szt. mamy go odrzucić?

6

Ja bym poszła inną ścieżką:

Zamawiający przeznacza na zamówienie  określoną kwotę.

Cena -  kryterium 100 %

Jeżeli oferty droższe, unieważnia postępowanie na podstawie art. 93 ust 1 pkt 4.

A teraz : jeżeli odrzucać ofertę Wykonawcy z zapisem, że wartość za sztukę poniżej 3 500 zł to na jakiej podstawie?
Oferta niezgodna z SIWZ - moim zdaniem grubymi nićmi szyte.

7 (edytowany przez Nero 2012-08-07 13:20:59)

Odrzucę jako niezgodną z zapisami w SIWZ , innego powodu nie ma. 
Też nie mamy 100% przekonania co do takiej decyzji ale nie możemy wydać więcej na 1 sprzęt niż 3500.

Biorąc pod uwagę Twoją propozycję to co jeśli W poda kwotę w ofercie zgodną z tą którą W zamierza przeznaczyć na zamówienie ale komputery będą przewyższać wartość środka trwałego tj. kwotę 3500zł?

Ps. poza komputerami chcemy również nabyć monitory i drukarki.

Proszę o podpowiedzenie mi jakiegoś rozwiązania zgodnego z ustawą Pzp...

8

Czy ktoś miał taką sytuację?
Baaardzo prosze o pomoc

9

Jeżeli zamówisz np. 10 zestawów komputerowych (monitor +jednostka centralna) za 2 500 zł (za sztukę) to suma 25 000 zł. Wszystko powyżej "out". Wątpliwa sytuacja, aby Wykonawca dostarczył Ci 2 komputery za 10 000 zł, a 8 za pozostałą kwotę.

Co do drukarek, też kupowaliśmy. W jednym zamówieniu razem z laptopami, postępowanie podzielone na części (osobny pakiet).  Drukarki nawet cenowo ok wyszły, ale tonery do nich teraz - tylko oryginały - więc jak za zboże płacimy po 250 zł za sztukę.

Powodzenia

10

Zgodnie z moją wyceną /na podstawie opisu informatyka/ nasza stacja robocza kosztować będzie ok. 3.000zł-3.200zł. a komputery przenośne oscylują w granicach 3.300-3.700zł (ceny rynkowe).
Może dojść do takiej sytuacji, że W wyliczy nam cenę za stację roboczą 3.000 a laptopy za 3.700 i co w takiej sytuacji powinniśmy zrobić?
Nasza wartość szacunkowa się zrównoważy przy takich dysproporcjach i W nie przekroczy kwoty jaką Z zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia ale przekroczy wartość środka trwałego...
Nie sądzisz , że może dojść do takiej sytuacji?

11

A co na to Marcel, Miras, Hubal i cała reszta stałych bywalców forum?
Nikt z Was nie spotkał się z taką sytuacją?
Jak można to prawnie i poprawnie rozwiązać?

12

Hubal nie pamięta, czy spotkał się w swojej praktyce, jednak w opisanej sytuacji dopuściłby specyfikację z ograniczeniem cen. Przekroczenie przez ofertę warunku miałoby oczywisty skutek w postaci odrzucenia z powodu niezgodności ze specyfikacją.

13 (edytowany przez Darek W. 2012-08-08 07:43:07)

hubal napisał/a:

Hubal nie pamięta, czy spotkał się w swojej praktyce, jednak w opisanej sytuacji dopuściłby specyfikację z ograniczeniem cen. Przekroczenie przez ofertę warunku miałoby oczywisty skutek w postaci odrzucenia z powodu niezgodności ze specyfikacją.

No tak by to wyglądało jak hubal pisze - a nie lepiej podać szacunkową wartość w SIWZ?. Wtedy możliwe, iż wykonawcy dostosują się poziomem cen.

14

Kompletnie nie podoba mi się taki zapis hmm
Może jednak trochę polepszyć zestawy np monitor +1'', +4GB RAM, procesor model w górę, większy dysk twardy i podać wartość szacunkową oraz kryterium 100% ceny

15 (edytowany przez Nero 2012-08-08 07:53:34)

Owszem można podać wartość szacunkową ale jak pisano w #10 sprawa może się troche pogmatwać jeśli W wstrzeli się całością dostawy w wartość szac. ale 1 szt. sprzętu przekroczy wartość śr. trwałego to po ptakach. My nie możemy kupować nic ponad kwotę 3.500zł.

Pytanie do HUBAL: Czy w przypadku zastosowania progu kwotowego do 3.500 w SIWZ musimy zawrzeć też i zapis , że W zostanie odrzucony na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2?

A można też ułatwić lekko życie W i zastosować próg kwotowy i podać również wart. szac.???

Mam nadzieję, że w przypadku kontorli nie czepną się takiego zapisu.

16

Podanie kwot z ustalania wartości zamówienia nic nie pomoże, więc jest bez większego sensu. W celu uzyskania zamierzonego skutku musi być odpowiednio precyzyjnie i jasno podany twardy wymóg. Jeśli taki wymóg znajdzie się w specyfikacji, to niekonieczne jest dodatkowe ostrzeganie o odrzuceniu, bo każde przekroczenie grozi takim skutkiem z mocy prawa, lepiej skupić się na celnym podaniu wymogów.

17

dzięki za pomoc

18

Kiedyś zastosowałem podobne rozwiązanie, tj. podałem cenę jednostkową której wykonawca nie może przekroczyć. Co prawda z lekkimi obawami co w przypadku przekroczenia tej ceny (można czy nie można odrzucić na tej podstawie oferty) ale udało się, wykonawcy złożyli oferty w wymaganym przedziale cenowym.

Alternatywą jest podzielenie zamówienia na części w których będziesz miał sprzęt podzielony rodzajowo z ustaloną kwotą przeznaczoną na każdy rodzaj. Minus takiego rozwiązania, możesz mieć tyle umów ilu wykonawców.

19

Czyli analogicznie mogę zamieścić zapis w SIWZ, że cena jednostkowa poszczególnych artykułów nie może przekroczyć wartości progowej Cross Financingu tj. 349,99 ?

20

polecam artykuł pani Haliny Olszowskiej , Przetargi Publiczne nr 6/2012 str.32 - rażące konsultacje. Bardzo na temat.

21

w rozmowie z jedyn z Wykładowców z Nowych Przetargów otrzymałam poniższą odpowiedź:
PYTANIE: "Cena brutto jednej sztuki sprzętu komputerowego nie może przekroczyć kwoty 3.500 zł." - odpowiedź - MOŻNA ZAWRZEĆ TAKI ZAPIS

PYTANIE O ZAPIS NR 2: "W przypadku gdy sprzęt przekroczy tę wartość Zamawiający odrzuci ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt. 2 jako niezgodną z treścią SIWZ" ODPOWIEDŹ: niedopuszczalna ingerencja. Można podac wartość szacunkową zamówienia, można podac kwotę jaka Z zamierza przeznaczyć na sfinansowanie... , ale broń ... od narzucania ceny wykonawcom."

I co Wy na to - bo ja już nie wiem co można a czego nie ...

22

Za chwilę muszę wysłać zaproszenia BARDZO PROSZĘ O info czy mogę odrzucić ofertę która będzie przewyższać kwotę 3.500 PL czy muszę unieważnić postępowanie?

23

Moim zdaniem nie masz podstaw by ograniczać. Możesz potraktować to jako środki jakie zamierzasz przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia - czyli "naruszasz" ustawę, bo podajesz wysokość środków nieco wcześniej, niż przed otwarciem ofert. Jeżeli przekroczy cena oferty,  w tym przypadku to unieważniasz postępowanie - bo nie masz środków. 

Katalog 89.1 jest zamknięty. Nie ma tu mowy, w Twoim przypadku o niezgodności oferty z ustawą, ani niezgodności treścią SIWZ.

24

Odradzam stosowanie takich ograniczeń. To jest nielegalne - obejście prawa.

25

ja też ODRADZAM