1

Temat: Unieważnienie jaka podstawa prawna??

Przetarg nieograniczony wpływa jedna oferta, przedmiot zamówienia niezgodny z SIWZ (do odrzucenia) oraz kwota przeznaczona na realizacje zamówienia niższa niż w ofercie.
Moje pytanie brzmi jakaa podstawa prawna unieważnienia art.93 .1.4  czy   art.93.1.1

2

Odp: Unieważnienie jaka podstawa prawna??

możesz na podst. 93.1.4

3

Mogę jak chce?

4

tomeczka napisał/a:

.....przedmiot zamówienia niezgodny z SIWZ (do odrzucenia) ......

Nie rozumiem - ??

5

Przedmiot zamówienia w złozonej ofercie nie odpowiada treści SIWZ, czyli oferta do odrzucenia za niezgodnośc zamówienia z SIWZ.

6

A ja dołożę swoje 3 grosze i powiem tak: Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Czyli w art 93.1.4 mowa jest o najkorzystniejszej ofercie. Taką ofertą nie będzie oferta podlegająca odrzuceniu.

Ale zdania uczonych są podzielone smile

7

Darek W. napisał/a:
tomeczka napisał/a:

.....przedmiot zamówienia niezgodny z SIWZ (do odrzucenia) ......

Nie rozumiem - ??

ja też nie złożono ofertę na inne postępowanie?

8

Ja zaś chyba rozumiem, w efekcie: należy odrzucić ofertę, jeśli niezgodna, to po pierwsze, a los postępowania na tym etapie to sprawa drugorzędna.

9

tomeczka napisał/a:

Przetarg nieograniczony wpływa jedna oferta, przedmiot zamówienia niezgodny z SIWZ (do odrzucenia) oraz kwota przeznaczona na realizacje zamówienia niższa niż w ofercie.
Moje pytanie brzmi jakaa podstawa prawna unieważnienia art.93 .1.4  czy   art.93.1.1

art. 93.1.1 pzp i tyle w temacie ... (wątek wydaje się zaskakująco obfitujacy w liczne mniej lub bardziej udane wpisy, ale ja zupełnie nie wiem dlaczego? Sprawa jest wyjątkowo oczywista!

10

Powód szukania innego rozwiązania jest bardzo prosty. Łatwiej uzasadnić unieważnienie z powodu braku środków niż odrzucić ofertę.
Z tego powodu wielu zamawiających korzysta z art 93.1.4 pomimo obowiązku odrzucenia oferty i dopiero unieważnienia postępowania.
Odrzucenie dodatkowo wymaga "uprawomocnienia", co w przypadku konieczności prawie pewnego powtórzenia postępowania wydaje się stratą czasu.

11

Dzięki Jaroslaw o taką odpowiedź mi chodziło, bo zastanawiałam się, czy może być tu dowolność, a  tu  niestety kolejność postępowania jest istotna.