1

Temat: wyliczenie terminów i kar

Witam.
1. Czy do terminu realizacji umowy podany w dniach (np. 30 dni) od dnia podpisania umowy wliczają się dni takie jak sobota, niedziela?
2. Czy do naliczania kar umownych wlicza się dni: sobota, niedziela, święta?
Pozdr

2

Odp: wyliczenie terminów i kar

Tak, chyba, że co innego wynika z zapisów samej umowy wszp.

3

Zapisy mówią min. o:
- przedmiot umowy zostanie zrealizowany w ciągu 30 dni od  daty podpisania umowy
- kary umowne za zwłokę do 7 dni  w wysokości 1% wynagrodzenia brutto za każdy dzień zwłoki, licząc od następnego dnia pio upływie terminu umownego
itd.
No to będę wliczał  soboty, niedziely i święta do kar umownych!

4

Trochę odgrzeję kotleta:
1. To np: podpisałem umowę dziś w dn. 1.10. - czas na realizację 45 dni od podpisania umowy - to koniec terminu przypada na dzień ..................?
2. a gdy było ogłoszenie  o zamówieniu np. 29.09. to TSO/otwarcie ofert przypada na dzień..................... ?
Żadnego zapisu w SIWZ i umowie nie było!!!! JAk mają się dni wolne!!!
Pozdr

5

dni kalendarzowe a nie robocze

6

jak Myszy  a co do drugiego pytania jakiego otwarcia  - dostawy, usługi, roboty budowlane przetarg poniżej progów czy powyżej jak pow. czy było wstepne ogłoszenie.

7

myszy1953 napisał/a:

dni kalendarzowe a nie robocze

Tzn: do terminu realizacji umowy jak również do naliczania kar - jak leci: dzień po dniu. Dzięki.
Ps. To tak jak określił radas.
Nina: RB poniżej progów - brak wstępnego ogłoszenia.

8

to TSO/otwarcie ofert przypada na dzień określony przez Zamawiającego, nie wcześniej niż po upływie 7 dni od ogłoszenia od zamówienia.

9

Sam czytam sowjego posta i trochę namieszałem:

andrew73 napisał/a:

Trochę odgrzeję kotleta:
1. To np: podpisałem umowę dziś w dn. 1.10. - czas na realizację 45 dni od podpisania umowy - to koniec terminu przypada na dzień ..................?
2. a gdy było ogłoszenie  o zamówieniu np. 29.09. to TSO/otwarcie ofert przypada na dzień..................... ?
Żadnego zapisu w SIWZ i umowie nie było!!!! JAk mają się dni wolne!!!
Pozdr

Ad. 1 Wiadomo - liczą się wszystkie dni kalendarzowe: do realizacji umowy jak i naliczania kar umownych.
Ad. 2 chodziło mi o określenie najbliższego TSO - 14 dni (RB poniżej), gdy ogłoszenie  o zamówieniu było np. 29.08. to TSO/otwarcie ofert przypada na dzień..................... ?

10

13.09.

11

Trochę późno odpisuje, ale wielkie dzięki.
Reasumując: liczenie dni - do kar umownych, terminu realizacji umowy oraz TSO - zawsze KALENDARZOWE!!
Chyba już nie zapomnę!! Pozdr