1

Temat: Polisa OC kontrakt i delikt

Witam,
Czy tak postawiony warunek jest postawiony prawidłowo? tzn. czy można żądać polise OC w rozbiciu na delikt i kontrakt?
Zamawiający uzna, że wykonawca spełnia warunek dotyczący sytuacji ekonomicznej i finansowej, jeżeli posiada ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej z tytułu usług sprzątania w wysokości, dla: Części I: nie mniejszej niż 300 000 zł OC kontrakt i 300 000 zł OC delikt,
Części II: nie mniejszej niż 200 000 zł OC kontrakt i 200 000 zł OC delikt,

2

Odp: Polisa OC kontrakt i delikt

Pytasz jako Z czy W?

3

A czy to jakaś różnica?
pytam jako W

4 (edytowany przez radas 2012-08-10 09:31:37)

Tak, bo nie rozumiem Z, którzy żądają polis na potwierdzenie spełnienia warunku- po cholerę, pytam? Według mnie trochę dziwne wydaje się to rozróżnienie, bardziej prawidłowe powinno wskazywać na  ogólne ubezpieczenie działalności gospodarczej od OC, w tym ubezpieczenie odpowiedzialności deliktowej. Należy żądać wyjaśnień od Z, co miał na myśli używając niefortunnego zwrotu ubezpieczenie kontraktu - albowiem ten rodzaj ubezpieczenie - jeżeli w ogóle - powinien znaleźć się w istotnych postanowieniach umowy wszp - tam jego miejsce.

5

ja sie na tym nie znam, ale podaje link do opinii UZP

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2138

tam jest taki fragment:
"Celem żądania polisy ubezpieczeniowej od wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego jest jedynie ocena ich sytuacji ekonomicznej i finansowej. Podzielić w tym zakresie należy wyrażone w orzecznictwie Krajowej Izby Odwoławczej stanowisko, że polisa OC składana przez wykonawców w celu wykazania spełniania warunku udziału w postępowaniu nie służy zabezpieczeniu realizacji zamówienia, w przedmiocie którego prowadzone jest postępowanie, lecz ma potwierdzić, że wykonawca posiada ubezpieczenie OC w określonej przez zamawiającego wysokości "

Czyli jak dla mnie nie powinno byc zapisu o odpowiedzialnosci kontaktowej bo polisa skladana z oferta nie dotyczy zabezpieczeniu realizacji danej umowy/kontraktu

6

Większość zakładów ubezpieczeń nie rozróżnia już deliktu i kontraktu - polisa zawiera te obydwa rodzaje odpowiedzialności - mam na myśli OC z tytułu prowadzenia działalności - w tym przypadku - świadczenie usług sprzątania smile

Aby spełnić warunek udziału w tym  postępowaniu wystarczy mieć polisę na 300.000 zł  - wystarczy na zadanie nr 1 i zadanie nr 2.

W razie potrzeby służę pomocą : www.wadium.com.pl