1

Temat: czy potrzebny pfu?

mamy ogłaszać przetarg na wykonanie robót budowlanych, które nie są objęte pozwoleniem na budowę tylko zgłoszeniem.
czy musimy opracować program funkcjonalno użytkowy na wykonanie tych robót??

2

Odp: czy potrzebny pfu?

Jeśli z zaprojektowaniem i wybudowaniem - to tak.

3

samo wykonanie robót budowlanych

4

Tak jak Darek W.

5

2. Dokumentacja projektowa, służąca do opisu przedmiotu zamówienia na wykonanie robót budowlanych, dla których nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia na budowę, składa się w szczególności z:
    1)    planów, rysunków lub innych dokumentów umożliwiających jednoznaczne określenie rodzaju i zakresu robót budowlanych podstawowych oraz uwarunkowań i dokładnej lokalizacji ich wykonywania;
    2)    przedmiaru robót, w zakresie o którym mowa w § 6;
    3)    projektów, pozwoleń, uzgodnień i opinii wymaganych odrębnymi przepisami.

6

no właśnie z rozporządzenia nic nie wynika, że musi być pfu, dlatego mam wątpliwości

7

ale wynika z art.31 - 1 i 2

8

ale to nie jest  "zaprojektuj i wybuduj"  tylko przetarg ma być na samo wykonanie robót

9

w takim razie nie potrzebujesz pfu-musisz miec projekt,przedmiar robot ,kosztorys inwestorski

10

Niektórzy tu wyraźnie pogubili się. Moje zdanie jest takie: program funkcjonalno użytkowy jest zbędny, konieczne zaś dokumenty mniej więcej jak w #5.

11

mniej więcej  czyli część rysunkowa - rzuty, przekroje, widoki oraz część opisowa czyli specyfikacja wykonania i odbioru robót - przedmiary niekoniecznie ( bo przeważnie błędne )  część kosztowa tylko do określenia progu i wysokości wadium

12

Ja bym uzupełnił czasem o plan sytuacyjny i opis techniczny, bo specyfikacja wykonania i odbioru robót nie zastępuje tego opisu, aczkolwiek obowiązkowa w każdym przypadku. Co do przedmiarów też zgoda czyli przeważnie błędne, jednak czasem wcale nie wymagane, w zależności od sposobu ustalania wynagrodzenia,

13

no ok zgadzam sie z Wami:-)

14

hubal napisał/a:

Ja bym uzupełnił czasem o plan sytuacyjny i opis techniczny, bo specyfikacja wykonania i odbioru robót nie zastępuje tego opisu, aczkolwiek obowiązkowa w każdym przypadku. Co do przedmiarów też zgoda czyli przeważnie błędne, jednak czasem wcale nie wymagane, w zależności od sposobu ustalania wynagrodzenia,

no wiadomo ,że opis techniczny ma być pewnie robota na zgłoszenie więc tylko prawidłowo wykonany projekt wykonawczy + stwior