Temat: Polisa OC. Pilne
Jestem Zamawiającym. Niestety w siwz zapisałem warunek posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności na kwotę ubezpieczenia w wysokości co najmniej X zł przez cały okres realizacji zamówienia (wiem już, że źle).
W innym miejscu siwz zawarty został zapis, że jeśli Wykonawca, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, załączył do oferty polisę lub inny dokument ubezpieczenia, który nie obejmuje okresem ubezpieczenia dnia, w którym będzie zawierana umowa, przed podpisaniem umowy lub najpóźniej w dniu podpisania umowy przedłoży Zamawiającemu aktualną na dzień podpisania umowy polisę lub inny dokument ubezpieczenia potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej na sumę X".
Wszyscy wykonawcy złożyli oferty w których załączyli polisy ważne na dzień składania ofert ale na okres krótszy niż cały okres realizacji zamówienia.
Czy w kontekście wyroków KIO czy opinii UZP można przyjąć te oferty jako prawidłowe a uznać, że warunek został postawiony nieprawidłowo? Jak to ewentualnie wytłumaczyć potem jakiejś kontroli?