1

Temat: inna omyłka

Wykonawca w kosztorysie ofertowym wycenił pozycję o treści "kopanie rowów dla kabli w sposób mechaniczny", Zamawiający w przedmiarze robót wymagał "kopania rowów dla kabli w sposób ręczny". Czy mogę opis pozycji kosztorysowej poprawić na podstawie art. 87 ust. 2 pkt. 3, czy odrzucić ofertę na podst. art. 89 ust.1 pkt 2 ustawy Pzp. Dzięki

2

Odp: inna omyłka

Poprawić jeżeli nie będzie to miało istotnego wplywu na treść oferty.

3

A ja Wam mówię: można ZOSTAWIĆ  jak jest, ale jeśli kto lubuje się w porządkach, to może poprawić.
Nie wydaje się możliwe udowodnić, że sposób kopania ma wpływ na treść oferty, no bo co składa się na przedmiot zamówienia - przerzucanie ziemi tam i z powrotem czy raczej kabel w konkretnym położeniu?  Na przyszłość radzę w ogóle  darować sobie tego typu pozycje lub przynajmniej wyprostować opisy.

4

hmm nie ulega raczej wątpliwości, że sensem jest umieszczenie tych kabli w rowie. Wsio ryba czy rowek stworzy maszyna czy człek. Faktycznie lepiej byłoby sformułować pozycję "kopanie rowów dla kabli" bez oznaczenia sposobu realizacji tego celu. Bo jak teraz poprawimy to co każemy mu potem kopać ręcznie? smile

5

A teraz zapraszam do rozporządzenia MI ws. dokumentacji projektowej, zwłaszcza do §9 tego rozporządzenia. Tam wyklucza się roboty tymczasowe ze specyfikacji i oferty. Dla mnie roboty ziemne są taką robotą.
Jeśli one nie to proszę o lepsze przykłady.
A jeśli tak, to omawiany przedmiar jest NIEZGODNY Z PRZEPISAMI. Ja bym na razie nie unieważniał przetargu, ale przynajmniej nie czepiał się omawianych rozbieżności.