1

Temat: odrzucić czy wykluczyć?

w przetargu dostałem ofertę. brak pełnomocnictwa, brak referencji.
jednocześnie w formularzu opisującym parametry oferowanego produktu nie wypełniono wszystkich pozycji oraz przy wymaganym wyposażeniu wpisano, że nie posiada tego.

wydaje mi się, że oferta do odrzucenia bo niezgodna ze SIWZ.
nie ma przecież sensu wzywać o uzupełnienie skoro i tak odrzucona będzie (26.3).
wykluczyć nie mogę bo najpierw bym musiał wezwać do uzupełnienia.

pozdrawiam

szad

2

Odp: odrzucić czy wykluczyć?

Ano tak .. szad ...

3

inny problem,
w ofercie wykonawca miał podać łączną wielkość emisji zanieczyszczeń w w g/km zgodnie z rozporządzeniem.
jeden wykonawca podał mi każdą wartość osobno w mg/km.
ta emisja jest jednym z kryteriów.
wezwać go do wyjaśnień, czy samemu zsumować przeliczyć na g/km i poinformować go o tym? tylko jaka to pomyłka? rachunkowa czy inna?

zużycie energii też podał jakąś zbyt dużą wartość. wg mnie powinno być 0,062 l/km x 32 MJ/l=1,984 MJ/l a on wpisał 223 MJ/l. Początkowo myślałem, że podał na 100 km, ale w tedy na 1 km byłoby 2,232 MJ/km. chyba musiałbym wezwać do wyjaśnień.

4

1. ja uznałbym to za inną omyłkę w rozumieniu art. 87.2.3. pzp
2. tu zaczynają się tzw. schody, ale można próbować wyjaśnić i poprawić tak jak w pkt 1

5

radas napisał/a:

2. tu zaczynają się tzw. schody, ale można próbować wyjaśnić i poprawić tak jak w pkt 1

wiem skąd to się wzięło, wykonawca zamiast wartości energetycznej paliwa 32 MJ/km (benzyna) przyjął 36 MJ/km, i podał zużucie na 100 km a nie na 1 km,
6,2 (litrów na 100 km) x 36 = 223,2 a powinien obliczyć 0,062 (litrów na 1 km) x 32 = 1,984.

mogę przyjąć do punktacji wartość podaną przez wykonawcę, ale na pierwszy rzut oka widać, że się pomylił.

6

w takim razie nie wolno wyjaśniać, bo omyłka jest oczywista - poprawić i spać spokojnie wink

7

ok. czy wykonawca musi wyrazić zgodę na te poprawki? musi dać pisemną odpowiedź czy milczenie z jego strony na wysłane zawiadomienie należy uznać za wyrażenie zgody?

8

na poprawienie innej omyłki musi się zgodzić; na poprawienie oczywistej omyłki nie musi, bo też zamawiający nie pyta - tylko poprawia

9

czyli tą pierwszą z brakiem sumowania uznać za inną pomyłkę a to drugą za rachunkową, czy obie jako inne?

10

pierwsza - inna
druga - oczywista

11

radas napisał/a:

na poprawienie innej omyłki musi się zgodzić

Nie musi. Wystarczy że nie sprzeciwi się po zawiadomieniu.
Jednocześnie żadna z omawianych pomyłek nie wydaje się oczywista. Oczywista, to tak oczywista, że nie ma o czym dyskutować, a tu mamy już z tuzin postów i wątpliwości.

12

czyli milczenie wykonawcy przyjmujemy jako wyrażenie zgody?

13

Możecie tak uważać.