1

Temat: Błąd Zamawiającego w Formularzu ofertowym - wzór

We wzorze formularza ofertowego został popełniony Błąd w jednym z zapisów, zobaczyłem to dopiero po otwarciu ofert.
Mianowicie zapis dotyczący gwarancji wygląda tak:
?Proponujemy okres gwarancji, który wynosi _______ dni* liczony od daty podpisania protokołu odbioru.
* Termin nie może być krótszy niż 36 miesięcy. ?

Zamiast dni powinno być oczywiście miesięcy.
I tak jeden wykonawca w ofercie przekreślił dni i wpisał słowo miesięcy. I w wolne miejsce wpisał 36. Czyli jak dla mnie jest OK.
Drugi wykonawca wpisał w wolne miejsce 36, no ale wynika w tym momencie, że gwarancja jest na 36 dni. Czyli treść oferty jest niezgodna z SIWZ.
Trzeci wykonawca wpisał ilość dni, w wolnym miejscu - 1095 dni, czyli wychodzi 36 miesięcy.

Co z tym zrobić, czy ten Błąd jest bardzo istotny? Dwie oferty są jak dla mnie dobre (nr 1 oraz nr 3), a tą drugą będą musiał chyba odrzucić?

Gwarancja nie była kryterium oceny ofert.

2

Odp: Błąd Zamawiającego w Formularzu ofertowym - wzór

ja bym poprawiła

3

i wysłała pismo o wyrażenie zgody

4

No ale to zmieni treść ofert, jak dla mnie oferta nr 1 i 3 do oceny, a nr 2 do odrzucenia. Ktoś się nie zgodzi z tym?

5

ale kto popełnil błąd Zamawiajacy czy wykonawca , ma za płacić - albo sie postępuje po ludzku albo się unieważnia

6

Ja nie widzę powodu do unieważnienia.
Błąd raczej po stronie wykonawcy i nie jest oczywiste czy można go poprawić jak zaleca poprzedniczka.

7

dlaczego po stronie wykonawcy - naciągane !!! chcieli 36 miesiecy a sami pisali w dniach

8

może w godzinach    big_smile a 1095 dni - to na pewno dobrze obliczone

9

Na moim podwórku zaraz pytali: no i czego zęby leje?    big_smile
Tu dni dobrze policzone, a co kto chciał, to zwykle (z punktu wiedzenia prawa) mało istotne, ważne co napisał.

10

Tak jak hubal big_smile

11

Czyli oferte nr 2 odrzucam. Tam gdzie wpisał 36 dni. Tak?
A dwie pozostałe do oceny, zarówno ta, w której podane zostały 1095 dni, oraz ta gdzie przekreślone słowo dni w formularzu ofertowym i wpisane 36 miesięcy.

12

To drugie, to bez wątpienia TAK.
Co do pierwszego nie jest tak oczywiste, co widać po wypowiedziach. Z jednej strony błąd nie wydaje się oczywisty, a błędy kosztują, z drugiej zaś na granicy błędu do poprawienia jak w #2, mocno bym nie protestował.

Może powiem tak: jeśli oferta daleka w rankingu, a zamawiający dość ostrożny, to odrzucić, a jeśli nie, to można łagodniej.

13

Błąd  na pewno popełnił Wykonawca, a nie Zamawiający. Poprawić jako inną omyłkę.

14

"Zamiast dni powinno być oczywiście miesięcy." - sam przecież napisał w # 1 a wykonawca błąd powielił - dlatego uważam ,że uczciwie byłoby poprawić

15

Oferta i tak najdroższa z tych trzech, znacznie przewyższa kwotę jaką mamy na sfinansowanie.

16

Osobiście uważam że błąd zdecydowanie należy poprawić jako inną omyłkę.

17

dzięki Marcel     smile