1

Temat: Omyłka we wpisanym szacunku w ogłoszeniu

Witam!

Pytanie mam , czy można sprostować omyłkę w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia (pow. kwot - publikacja w DZ.U.U.E.) dotyczącą wartości szacunkowej, chodzi o podniesienie kwoty szacunkowej?

Kolega w przetargu na roboty budowlane nie dosumował jednej z pozycji kosztorysu inwestorskiego i wartość wpisana w ogłoszenie jest troszkę niższa od tej kosztorysowej (ok 1% różnicy).

Na etapie kontroli postępowania (dot. projektu dofin. ze środków UE) na pewno wyjdzie różnica między kosztorysem inw. a tym co w ogłoszeniu. Czy może nie prostować tej omyłki i zostawić?

2

Odp: Omyłka we wpisanym szacunku w ogłoszeniu

Zostawcie jak jest, bo jak niektórzy mówią, z tego strzelać się nie będzie. Dla porządku myślę warto na starym dokumencie dopisać sprostowanie, z nową kwotą, bieżącą datą i podpisem.

3

na którym starym dokumencie? na kosztorysie chyba nie, a ogłoszenia wiszą smile

4

Na starym kosztorysie też można tak ale chodzi głównie o ten dokument robiony ?na podstawie? kosztorysu inwestorskiego, w którym ustala się aktualną wartość zamówienia.

5

Art 35.2 - zmiany wartości zamówienia można dokonać przed wszczęciem postępowania.
Wg mnie na tym etapie poprawka w dokumentacji jako wyjaśnienie powstania błędu. W ogłoszeniu i protokole bym nie zmieniał.

6

dofinansowanie z UE b. sprawdzają koszty

7 (edytowany przez Marcel 2012-08-21 05:54:13)

tejrezjasz napisał/a:

Witam!

Pytanie mam , czy można sprostować omyłkę w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia (pow. kwot - publikacja w DZ.U.U.E.) dotyczącą wartości szacunkowej, chodzi o podniesienie kwoty szacunkowej?

Jeżeli jest to ogłoszenie o udzieleniu zamówienia to oczywiście że można.

8

sorrki błąd - ogłoszenie o zmówieniu, a nie o udzieleniu zamówienia. Zmiana w górę wartości szacunkowej na ogłoszeniu (czyli na taką która jest w kosztorysie) wg mnie nie wpływa na wybór odpowiedniej procedury bo i tak trzeba robić to wg "unijnych " procedur. Zarzutu o niewłaściwym oszacowaniu wartości też raczej nie będzie bo kosztorys jest dobry tylko omyłka przy wpisywaniu do ogłoszenia, tak trzeba się chyba bedzie bronić wg mnie.

9

To co innego, zostawić w spokoju, jeżeli faktycznie różnica nie wpłynie na wybór procedury krajowa-unijna.

10

1%