1

Temat: Zawieszona działalność

Wykonawca złożył wymagane oświadczenie dla osób fizycznych, jednak po sprawdzeniu tego przedsiębiorcy w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej wyszło, że ten ma zawieszoną działalność.

Czy w takim wypadku miał możliwość złożenia oferty?

Z góry dziękuję

2

Odp: Zawieszona działalność

Oczywiście możliwość złożenia oferty w tym przypadku jest.
Przepisy ustawy Pzp w art. 24 ust. 1 i 2 nie zawiera przesłanki dotyczącej wykluczenia z udziału w postępowaniu  wykonawcy, który zawiesił działalność gospodarczą. Problemem jednak może pojawić się w przypadku postawienia przez zamawiającego warunku doświadczenia.

3

Znalazłem coś takiego:

Przepisy ustawy Prawo zamówień publicznych w art. 24 ust. 1 i 2 nie zawiera przesłanki dotyczącej wykluczenia z udziału w postępowaniu wykonawcy, który zawiesił działalność gospodarczą. Problemem jednak może pojawić się w przypadku postawienia przez zamawiającego warunku doświadczenia. Jeśli nie prowadziłeś przez dłuższy czas działalności, to być może nie spełnisz postawionego w postępowaniu warunku w tym zakresie.

Dodatkowo aby zabezpieczyć się przed ewentualnymi pytaniami ze strony zamawiającego, warto złożyć oświadczenie, że w przypadku wyboru Twojej oferty jako najkorzystniejszej, zobowiązujesz się wznowić działalność zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie.

4

Ja również znalazłem wink

5

smile mimo wszystko dzięki

6

Podbijam..  Nic się nie zmieniło w przepisach?  Można złożyc ofertę mając zawieszoną działalność ?

7

Nic się nie zmieniło wink