1

Temat: inna gramatura - czy odrzucić ofertę?

Witam

Chciałbym się upewnić dlatego proszę o wasze opinie.

Przetarg nieograniczony na dostawę spożywki poniżej progów wykonawca zaoferował w kilku pozycjach produkty o innej gramaturze niż określona przez zamawiającego w zestawieniu kosztów zamówienia, np.
1. cytrynka do herbaty (op. 100 x 4g) - wykonawca zaoferował 100 x 14g
2. dżem różne smaki (op. 6 x 25g) - wykonawca zaoferował 6 x 30g
3. ketchup saszetka (op. 50 x 15g) - wykonawca zaoferował 50 x 14g
4. cukier w saszetkach (op. 200 x 5g) - wykonawca zaoferował 200 x 4g
5. Miód wielokwiatowy (op. 6x25g) - wykonawca zaoferował 6 x 45g

W SIWZ nie zamieściliśmy żadnego zapisu odnośnie dopuszczenia oferowania innych gramatur. Jedyny zapis w SIWZ mogący mieć jakiś wpływ brzmi następująco:
"Przedstawiony w formularzu zestawienia kosztów zamówienia asortyment z użyciem nazw produktów jest przykładowy. Zamawiający działając w oparciu art. 29 i 30 ustawy PZP dopuszcza ze względu na specyfikę zamówienia oferowanie artykułów o cechach porównywalnych, równoważnych do przedstawionych" - tyle, że według mnie zapis ten odnosi się do  artykułów z użyciem nazw własnych produktów (nie do gramatur). Dodatkowo w pozycjach, do których mam wątpliwości nie ma nazw własnych produktów.

Uważam, że w takim wypadku oferta podlega odrzuceniu jako niezgodna z SIWZ. czy mam rację?  Z góry serdecznie dziękuję za Wasze opinie.

Ps. Postępowanie, o którym mówię dostałem w zasadzie w spadku dlatego darujcie mi docinki.

2

Odp: inna gramatura - czy odrzucić ofertę?

Oferta do odrzucenia.

3

Odp: inna gramatura - czy odrzucić ofertę?

... i . Słownie: kropka.