1

Temat: CZY MOŻNA UNIEWAŻNIĆ CZĘŚĆ ZAMÓWIENIA ?

CZY można unieważnić część zamówienia w przypadku niezrekrutowania określonej ilości osób np.  mamy we wniosku z pokl   zadanie język angielski i/lub niemiecki - przetarg będziemy ogłaszać na dniach aby zdążyć wybrać wykonawców do połowy września,  nabór rekrutacja uczestników rozpocznie się dopiero z początkiem września jak ruszy rok szkolny, dlatego jak można rozpisać to zadanie w SIWZ aby w przypadku niezrekrutowania przynajmniej 1 grupy 10- cio osobowej nie realizować tego zadania.

2

Odp: CZY MOŻNA UNIEWAŻNIĆ CZĘŚĆ ZAMÓWIENIA ?

Można unieważnić 1 część, ale najlepiej ta część niech będzie już od początku, a nie żeby po przetargu ją wymyślać. W takim przypadku zazwyczaj dopuszcza się jednocześnie m.in. składanie ofert częściowych.

3

hubal - proszę podaj podstawę prawnę

4

Też za bardzo podstawy nie widzę.

5

Drobne nieporozumienie.
Jeśli chodzi o podział i działania na częściach, to by się upierał, mam na to w szczególności art. 83.3 i 93.2.
Jeśli zaś chodzi o możliwość unieważnienia w ogóle, to z wątpliwościami przedmówców jestem gotów się zgodzić, wcześniej chyba zbyt pobieżnie potraktowałem pytanie.

6

maja2009 napisał/a:

Czy można unieważnić część zamówienia w przypadku niezrekrutowania określonej ilości osób np.  mamy we wniosku z pokl   zadanie język angielski i/lub niemiecki - przetarg będziemy ogłaszać na dniach aby zdążyć wybrać wykonawców do połowy września,  nabór rekrutacja uczestników rozpocznie się dopiero z początkiem września jak ruszy rok szkolny, dlatego jak można rozpisać to zadanie w SIWZ aby w przypadku niezrekrutowania przynajmniej 1 grupy 10- cio osobowej nie realizować tego zadania.

Takie rzeczy można załatwić jedynie odpowiednimi postanowieniami umowy.