1 (edytowany przez izawin 2012-08-23 07:23:54)

Temat: PN na dozór

Przetarg nieograniczony  na dozór:

1. Jeżeli osoba fizyczna w ofercie składa oświadczenie z art. 24 ust 1,
a Zamawiający w SIWZ żądał oświadczenia z art 24 ust. 1 pkt 2
to można uznać, że oświadczenie złożone przez Wykonawcę jest ok ??

2. Zastanawiam się, ponieważ część osób fizycznych złożyła wydrukowaną z internetu informację  z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, część nie.
Tego dokumentu  żądać Zamawiający nie może i nie wzywa się do uzupełnień?

3. Czy jeżeli Wykonawca potwierdza za zgodność z oryginałem, jest pieczątka i podpis, a nie ma daty, to chyba jest ok? Dokumenty są  "w terminie".

4. Wykonawca złożył polisę, płatność rozłożona na 4 raty (3 raty powinny być wpłacone do terminu otwarcia ofert). Do oferty dołączył tylko potwierdzenie wpłacenia 3 raty.
Czy w takim przypadku wezwać go do uzupełnienia pozostałych dwóch potwierdzeń (1 i 2 raty)?

5. Czy referencje z usługi już zakończonej muszą być wystawione po terminie wykonania usługi??

2

Odp: PN na dozór

Nikt nic...

3

izawin napisał/a:

Przetarg nieograniczony  na dozór:

1. Jeżeli osoba fizyczna w ofercie składa oświadczenie z art. 24 ust 1,
a Zamawiający w SIWZ żądał oświadczenia z art 24 ust. 1 pkt 2
to można uznać, że oświadczenie złożone przez Wykonawcę jest ok ??

jak żądał to powinieneś wezwać do uzupełnienia, tylko jak nawet Ci nie uzupełni to nie ma podstaw do wykluczenia. taka kwadratura koła.

2. Zastanawiam się, ponieważ część osób fizycznych złożyła wydrukowaną z internetu informację  z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, część nie.
Tego dokumentu  żądać Zamawiający nie może i nie wzywa się do uzupełnień?

dokument niewymagany, więc zbędny. nie ma w rozporządzeniu o dokumentach.

3. Czy jeżeli Wykonawca potwierdza za zgodność z oryginałem, jest pieczątka i podpis, a nie ma daty, to chyba jest ok? Dokumenty są  "w terminie".

jak dla mnie jest ok.

4. Wykonawca złożył polisę, płatność rozłożona na 4 raty (3 raty powinny być wpłacone do terminu otwarcia ofert). Do oferty dołączył tylko potwierdzenie wpłacenia 3 raty.
Czy w takim przypadku wezwać go do uzupełnienia pozostałych dwóch potwierdzeń (1 i 2 raty)?

ja bym wezwał, bo z otrzymanych dokumentów nie wynika, że jest opłacona. może gościu nie zapłacił np. drugiej raty?

5. Czy referencje z usługi już zakończonej muszą być wystawione po terminie wykonania usługi??

na logikę wydaje się, że tak. w końcu najpierw trza wykonać usługę, żeby otrzymać referencje. z tego co piszesz wynika, że dostał referencje zanim zakończył usługę. może wykonał jaką odrębną część świadczonej usługi  i na to dostał te referencje.

4

ok, dzięki za powyższe,

a jeszcze taka referencja:

umowa trwa  od 01.09.2011 r do tej pory, referencja wystawiona już 01.10.2011 r.

Warunek w SIWZ:
Wykaz co najmniej trzech wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, usług ochrony fizycznej obiektów w zakresie niezbędnym do wykazania spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie

5

a jak brzmiał ten warunek wiedzy? jakoś kwotowo był ograniczony?

6

Wykaz co najmniej trzech wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, usług ochrony fizycznej obiektów w zakresie niezbędnym do wykazania spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, każda na kwotę co najmniej 60 000,00 zł brutto z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie - załącznik nr 5 (jak na załączonym druku lub w oparciu o załączony druk).

7

jak dla mnie to ta referencja odpada. z tego co piszesz to ona mówi o należytym wykonywaniu usługi przez okres jednego miesiąca (wrzesień 2011). wątpię, żeby za ten miesiąc dostał wynagrodzenie w wysokości 60.000 zł.
rozumiem, że można wykazać wykonywaną usługę, trwającą, pod warunkiem, że wartość części, która została już wykonana przekracza stawiany warunek kwotowy.
wg mnie trzeba wezwać do uzupełnienia tej referencji.

8

dziękuję bardzo jeszcze raz :-)

9

zwłaszcza, że oferta nr 1 :-)