1

Temat: energia elektryczna - czy zamówienia odrębne?

Mamy podpisaną umowę na dostawę energii elektrycznej (PN poniżej progów unijnych) do obiektów zajmowanych przez naszą instytucję.
Jednak w ciągu roku pojawia sie koniecznosć dostawy energii elektrycznej niejako dodatkowo - chodzi o dostawę nie do obiektów wskazanych w podstawowej umowie, ale na imprezy plenerowe.
Nie jestem w stanie na początku roku określić ile będzie takich imprez, ani jakie będzie zapotrzebowanie na energie elektryczną (chociaż oczywiście mam jakąś wiedzę orientacyjną z lat poprzednich, z tym, że sytuacja nie musi się powielić w roku obecnym).
czy Waszym zdaniem mogę potraktować zamówienia energii elektrycznej na imprezy plenerowe jako zamówienia odrębne i zastosować wewnętrzny regulamin dla zamówień ponizej 14.000 euro?

2

Odp: energia elektryczna - czy zamówienia odrębne?

Moim zdaniem - nie.
Pierwszy był błąd, że oddzielono od zamówienia podstawowego. Następnie nie mogę zgodzić z poglądem,  że na początku roku czy w innym nie można oszacować wartości. Teraz jedyne wyjście dokonać takiego szacunku z należytą starannością i podjąć adekwatne kroki.

3 (edytowany przez mon.de 2012-08-28 06:47:46)

Problem w tym, że nie wiemy nawet, gdzie ostatecznie odbędą się imprezy plenerowe.  Na pewno nie będzie to nasz teren, tylko za każdym razem dzierżawiony od podmiotów trzecich. Nieraz takie imprezy wpadają "na bieżąco", bo są zlecane przez inne podmioty.
Czy to coś zmienia? Czy w chwili udzielania zamówienia musimy wskazać punkty poboru energii?

4

Czy powyższe coś zmienia? Trochę tak. Widać, że sytuacja nie jest komfortowa, ale to nie oznacza, iż nie da się zamawiać zgodnie z ustawą, ustawa wbrew pozorom jest dość elastyczna.

5

Nie bardzo się znam na zamawianiu energii elektrycznej, więc zapytam może głupio:
czy taką sytację, jak przedstawiona powyżej (brak pewności co do terminów i miejsc poboru energii elektrycznej, jedynie orientacyjna wiedza o mocy, która należałoby zamówić dla imprez plenerowych) może być jakoś załatwiona w ramach umowy podstawowej (tj. dostawy energii do obiektów zajmowanych przez naszą instytucję?
W tej chwili przygotowujemy się do przetargu na dostawę energii elektrycznej na rok przyszły (do obiektów), więc moze dałoby się to jakoś rozwiązać?

6 (edytowany przez jarosław 2012-08-28 10:46:53)

W nowym przetargu wskazać zamówienie uzupełniające. Na dzisiaj masz do dyspozycji art. 6a odnośnie stosowania zasad przewidzianych dla części zamówienia. To w przypadku konieczności włączenia zamówienia jako części do zadania podstawowego.

Czy opisaną przez ciebie sytuację należy traktować jako zadanie do 14000,00 czy jako część zadania? Imprezy macie zaplanowane i wiecie że będą robione, więc łaczyć. Gdyby były to imprezy których nie planowaliście w chwili udzielenia zamówienia podstawowego to co innego.

7

Ja mam inne zdanie. Zamówienia uzupełniające można wpisać, to niczym nie grozi, tylko że wszystko może i powinno być w umowie podstawowej. Wynagrodzenie rozlicza się według faktycznego zużycia, jednocześnie zużycia nie da się dokładnie przewidzieć, więc próżne gdybanie że będzie dodatkowo czyli więcej - więcej niż CO?
Owszem jakiś orientacyjny poziom dostaw jest pożądany. Proponuję do poziomu podstawowego dołożyć te 10, 50, 100 czy 200% na nie przewidziane sytuacje - i będzie grać.

Dostawcy energii raczej wszystko jedno czy jego prąd płynie 1000km do miejsca A czy 1000km do B, miejsce raczej nie powinno być istotne, w razie czego można jego zapytać. Ostatecznie wpiszcie klauzulę typu że możliwa będzie zmiana miejsc odbioru na obszarze Y i że nie będzie ona zmianą umowy.

8

Śliczne dzięki za podpowiedzi!

9

Proszę o pomoc. Obecnie pracujemy w starej siedzibie i na dostawę i dystrybucję energii mamy podpisaną umowę na czas nieokreślony na starych zasadach (bez przetargu). Roczny koszt obydwu usług w tej chwili to ok. 25 000. Teraz jesteśmy w trakcie opracowania projektu budowlanego dla nowej siedziby i potrzebna jest umowa przyłączeniowa stała.  1.Co zrobić po kolei aby było zgodnie z Pzp?  2.Czy umowa przyłączeniowa to umowa na przesył?  3.Jaką podajecie podstawę prawną dla stosowania WR na usługę przesyłową?  4.Czy po zawarciu umowy WR(powyżej 14 000 euro) trzeba dać ogłoszenie w Biuletynie? 5.Czy operator musi podpisać oświadczenie o spełnieniu warunków w postępowaniu WR?6. Jak bedziemy robić przetarg na dostawę energii to czy mamy sumować zużycie w dwóch obiektach, czy stary zostawiamy na dotychczasowych warunkach , a przetarg na dostawę tylko dla nowego? Pozdrawiam.

10

Do wątku jako całości.
Potraktowaliście sprawę przedmiotowo - czyli do każdego obiektu, taka kwota x obiekty to wartość itp.
Ja zrobiłem za pomocą licytacji zakup na sprzedaż energii ogólnie (podmiotowo) i nie ma dla mnie znaczenia ile obiektów. Umowa np. dwa lata smile

11

Dalej nie wiem co robić.

12

ja bym potraktował rozdzielnie i podpisał umowę..

13 (edytowany przez jarosław 2013-04-03 12:41:58)

Starej umowy nie ruszać - hodować ile się da. Szacować wartość tylko umów które zostaną podpisane (chyba że chcecie nowe lepsze umowy na wszystko zawierane na czas określony).
ad 3 - poszukaj podobnych ogłoszeń w BZP po kodzie cpv
ad 4 - ogłoszenie o udzieleniu zamówienia obowiązkowe, o zamiarze zawarcia umowy wskazane
ad 5 - niestety musi
ad 6 - liczysz kwotę14000 euro udzielanych zamówień (podpisane umowy nie wchodzą do szacunku)

14

Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

15

Witam.
Proszę o pomoc, bo po ponad półtorarocznej przerwie wszystkiego nie ogarniam.
Czy Gmina może ogłosić przetarg nieograniczony na kompleksową dostawę energii elektrycznej wraz z usługą dystrybucji dla wszystkich jednostek gminy (urząd,szkoły, GOPS, biblioteka, WTZ).
Obecnie mamy zawartą umowę na dostawę energii z Energą (umowa się kończy 31.12.2017). Za przesył odpowiada PGE i to jest jedyny usługodawca na tym terenie.

16

Dostawa energii razem, łącznie z jednostkami, dystrybucja z WR.

17

Gaba napisał/a:

Witam.
Proszę o pomoc, bo po ponad półtorarocznej przerwie wszystkiego nie ogarniam.
Czy Gmina może ogłosić przetarg nieograniczony na kompleksową dostawę energii elektrycznej wraz z usługą dystrybucji dla wszystkich jednostek gminy (urząd,szkoły, GOPS, biblioteka, WTZ).
Obecnie mamy zawartą umowę na dostawę energii z Energą (umowa się kończy 31.12.2017). Za przesył odpowiada PGE i to jest jedyny usługodawca na tym terenie.

witam w gronie zamawiaczy po poltorarocznej przerwie, u mnie to samo..
co do energii to u nas jest stara umowa na dystrybucje,nikt jej nie zmienia, a na dostawe robimy postepowania co roku

18

A co w sytuacji Jeżeli wartość szacunkowa zamówienia na dostawę energii jest poniżej progu 30000 euro? Sieć energetyczna PGE jest siecią publiczną, więc każdy zamawiający może za jej pośrednictwem dostarczyć nam energię i wystawić za to fakturę. Czy oddzielając dostawę energii od usługi dystrybucji w sieci publicznej, nie naruszamy zapisów ustawy dotyczących dzielenia zamówienia? Przecież zamówienie może składać się z dostawy energii i usługi jej dystrybucji.

19

Rynek dostawy energii został uwolniony, nie jest to monopol i należy przeprowadzić postępowanie, co do dystrybucji to jak pisałem wcześniej WR.
Skoro dostawa jest poniżej 30 000 euro zapytanie ofertowe załatwi sprawę.

20

Marcel napisał/a:

Rynek dostawy energii został uwolniony, nie jest to monopol i należy przeprowadzić postępowanie, co do dystrybucji to jak pisałem wcześniej WR.
Skoro dostawa jest poniżej 30 000 euro zapytanie ofertowe załatwi sprawę.

Ale wtedy to zapytanie ofertowe co roku tak? Czy można oszacować sobie dostawę energii na rok i wychodzi np. 25.000 zł po czym podpisać sobie na czas nieoznaczony?

21

Ale jak na nieoznaczony?

22

inaczej, połączyć dystrybucje (usługa) i sprzedaż energii (dostawa) przyjąć przepisy dot. usług -zrobić oszacowanie X48 miesięcy -wychodzi poniżej 30.000 euro - więc ustawy się nie stosuje i wtedy podpisać na czas nieoznaczony.

23

to spójrz na art. 143 Pzp, a będziesz wiedział jakie umowy można zawrzeć na czas nieoznaczony.