1

Temat: Braki w formularzu oferty cenowej

Mam pytanie, Wykonawca miał wypełnić opis zaoferowanego sprzętu w formularzu ofertowym. Miał podane parametry wymagalne dla potwierdzenia spełnienia parametrów i powinien zaznaczyć właściwe TAK/NIE lub podać parametr oferowany, który jest albo minimalnym albo wymaganym. W jednym z pól Wykonawca nie zaznaczył wymaganej opcji TAK/NIE dotyczącej wymaganego parametru. Pozostałe kilkanaście pozycji oznaczył już właściwie. Dodatkowo Wykonawca podał producenta i model zaoferowanego sprzętu, jednak jak się okazuje, nie mam możliwości zweryfikowania bowiem sam producent podaje, że wskazywany przez Wykonawcę model jest produkowany w dwóch wersjach. Jedna z uwzględnieniem wymaganego parametru, druga już bez niego. I stąd dedukuję, że Wykonawca tego pola właściwie nie zaznaczył.
Czy wzywać do wyjaśnień bo raczej nie zachodzą okoliczności aby takie Braki poprawić jako inna omyłka art. 87 ust. 2 pkt 3.

2

Odp: Braki w formularzu oferty cenowej

najpierw wezwałbym do złożenia wyjaśnień.
jeżeli ten parametr był wymagany (czyli powinien wpisać TAK), a on złoży wyjaśnienie, że ten sprzęt nie ma tego parametru, to oferta do odrzucenia jako niezgodna ze siwz.
jeżeli wyjaśni, że ma ten parametr, a nie wpisał przez swe niedopatrzenie, to bym uznał, że oferta jest ok.

3

Jeszcze dwie wątpliwości dotyczące powyższego przetargu:
1) Jeden z wykonawców do oferty nie dołączył certyfikatu potwierdzającego poprawną współpracę z oferowanym systemem operacyjnym, wymaganego w siwz jako dokumentu potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp. 
2) Drugi z wykonawców do oferty nie dołączył tłumaczenia certyfikatów, m.in. wyżej wymienionego na język polski.
W pierwszym przypadku oferta podlega odrzuceniu zaś w drugim wzywam do uzupełnienia zgodnie z dyspozycją art. 26 ust. 3

4

a czemu w 1) nie wzywasz do uzupełnienia? Uzupełni ten certyfikat i do boju
a w temacie postu #1:
ja odrzucam takie oferty: nie może dochodzić do sytuacji gdzie prowadzisz swoiste negocjacje z Wykonawcą, szczególnie że w tym konkretnym przypadku widać o co chodzi: nie wypełnił tego pola a potem wciśnie ci sprzęt "zgodny z ofertą", tak jak napisał  producent-są dwa rodzaje tego sprzętu, ty chciałeś spełniające ten parametr, a Wykonawca nie wykazał, że to jest faktycznie ten typ urządzenia.

5

chyba nie do końca wciśnie mi sprzęt "zgodny z ofertą" w sytuacji bowiem, kiedy w odpowiedzi na wezwanie do wyjaśnień, Wykonawca wyjaśni, iż omyłkowo nie zaznaczył właściwej opcji oraz dostarczy sprzęt opisany w SIWZ to nie będzie miał chyba podstaw do dostarczenia sprzętu z pominięciem parametru, którego nie zaznaczył w opisie zaoferowanego sprzętu.