1

Temat: dwie oferty

Witam.
Po raz pierwszy mam taką sytuację. Spółka cywilna złożyła 2 formularze ofertowe z tą samą ceną, na to samo zadanie, podpisane 1. egz. - przez jednego ze wspólników, 2 egz. przez drugiego ze wspólników.
Czy słusznie myślę, że mam 2 oferty złożone przez 1 wykonawcę?

2

Odp: dwie oferty

jak oferta złożona przez wspólnika spółki ale w imieniu spółki to tak, są dwie oferty

3

nu ni ma łatwo:) w jednej kopercie?
mam pewną teorię

4

Jeżeli treść obu nie różni się, to moim zdaniem jest 1 (JEDNA), można powiedzieć że w 2 egzemplarzach. Prawo nie zabrania. Żadnej osobno prawdopodobnie nie można traktować jako ofertę ze względu na podpisy -  z zasady wszyscy wspólnicy są równi.

5

Proponuję potraktować oba egzemplarze jako jedną ofertę (oferta jako sposób spełnienia oczekiwań Zamawiajacego-jest identyczna w obu egzemplarzach) są podpisy obu panów więc all ok?

6

Jeżeli zostały złożone w jednej kopercie i różnią się tylko podpisami, to rzeczywiście można się przychylić do twierdzenia, że będzie to jedna oferta. Jeżeli w oddzielnych kopertach, to  sytuacja nie jest taka prosta:
- jeżeli dwóch wspólników złożyło dwie oferty, każda w imieniu spółki cywilnej i każda podpisana przez jednego z nich, to są to dwie oferty złożone przez tego samego wykonawcę - spółkę cywilną;
- przy powyższej sytuacji trzeba też rozstrzygnąć jednoznacznie, czy składając ofertę w imieniu spółki, podpisaną przez jednego wspólnika, miał on prawo złożyć ofertę w imieniu spółki (na tym tle istnieją spory), np: KIO z dnia 6 lipca 2011 r.  KIO 1313/11 tzn. czy może na podstawie umowy spółki i przepisów k.c. w zakresie spółki cywilnej, czy konieczne jest pełnomocnictwo;
- oddzielną sprawą jest, czy w przypadku uznania, że doszło do złożenia dwóch ofert przez jednego wykonawcę, istnieje możliwość odrzucenia oferty na podstawie art. 89 ust. 1 .pkt 1 pzp (w tym względzie też są rozbieżne poglądy).

7

Jeśli jest dokładnie taka sama to przyjąć jako jedną ofertę.

Ofertę należy rozumieć przede wszystkim jako oświadczenie woli, a potem dopiero jako zbiór kartek.

8

psz napisał/a:

Jeśli jest dokładnie taka sama to przyjąć jako jedną ofertę.

Ofertę należy rozumieć przede wszystkim jako oświadczenie woli, a potem dopiero jako zbiór kartek.

Różni się podpisami. Wygląda to tak, że każdy ze wspólników wypełnił formularz ofertowy dla siebie, podpisał go i razem włożyli do jednej koperty.
Poza tym, że nie mam formularza podpisanego przez obu wspólników spółki wszystko jest ok, włącznie z ceną.

9

W takim razie można uznać, że jest to jedna oferta, tylko zamiast dwóch podpisów na każdym formularzu każdy wspólnik złożył swój formularz

10

Nie jestem do końca przekonana czy można to potraktować jako jedną ofertę. Co byłoby w sytuacji gdyby ceny różniły się? Wówczas miałabym 2 oferty, a że jest na 2 formularzach identyczna cena, to mam 1 ofertę? Uznaniowo? I obydwie złożone w imieniu tej samej spółki cywilnej...

11

Nie uznaniowo. Tak ma być a nie inaczej, zgłaszane wątpliwości bezzasadne. Gdyby ceny różniły się, to byłaby zupełnie inna sytuacja, raczej absurdalna i abstrakcyjna. Tu widzę absolutnie rozsądne i bezbłędne zachowanie. Wystarczy sobie wyobrazić, że jedna osoba zadziałała w jednym miejscu świata, a druga w drugim i  załatwiają drogą pocztową co tylko się da.