1

Temat: Wadium - problem w konsorcjum.

Witam,

Sprawa wygląda tak, konsorcjum składa się z dwóch firm (jedna jest liderem, druga uczestnikiem) i składa razem ofertę na dwie części, z których każda ma określone Wadium. Czy można zrobić tak że lider zapłaci Wadium za jedną część a uczestnik za drugą?

Z góry dziękuję

2

Odp: Wadium - problem w konsorcjum.

Tak.

3

TAK smile

4

Konsorcjum, wadium 400.000. Jedna z firm złożyła gwarancje bankową na 200.000. Druga złożyła pismo skierowane do zamawiacza wraz z tłumaczeniem, w którym niemiecka kasa oszczędnościowa informuje zamawiacza, że druga firma "złożyła zabezpieczenie w wysokości 50.000 euro na zablokowanym koncie w naszym banku. Odblokowanie może nastąpić jedynie po potwierdzeniu doszłej do skutku umowy budowlanej lub potwierdzeniu braku udziału w powyższej inwestycji budowlanej"
Proszę mnie utwierdzić w przekonaniu, że oferta nie jest zabezpieczona wadium smile

5

nie jest

6

To zależy kto ma prawo odblokować i komu otrzyma pieniądz. Jeśli tylko zamawiający, to wadium w porządku, jeśli wykonawca, to wadium nie mamy, jeśli nie wiadomo, to też niedobrze, wtedy raczej do wyjaśnienia.

7 (edytowany przez lzmiuw 2012-08-27 11:03:56)

Ale Hubal, przeciez wadium w pieniądzu ma być wniesione na konto zamawiacza i być do jego dyspozycji, a nie ulokowane w banku we Frankfurcie. Poza tym te zastrzeżenia odnośnie odblokowania, które zacytowałem, chyba też dyskwalifikują te środki jako wadium konieczne w czasie związania ofertą.

8

nie ma wadium i KROPKA

9

zam. nie ma dochodzić , domyslać się, domniemywać , sprawa ma być czysta i JASNA tzn. : ma być na koncie zam. jeżeli w pieniązu 400 tysięcy i koniec przed terminem składania ofert

10

Miłe Panie! Ktoś tu się myli, ale ja do tego się nie przyznaję. Według mnie wadium nie musi być na koncie i nie musi być w pieniądzu i nie wszystko musi być tak jak Wy sobie wyobrażacie. Polecam m.in. art.45.6.2-5.

11

no i do którego zaliczamy formę opisaną w #4

12

myszy1953 napisał/a:

no i do którego zaliczamy formę opisaną w #4

a są jakieś wątpliwości, że to pieniądz?

13

Są.

14

hubal napisał/a:

Są.

czy możesz nieco rozwinąć myśl?

15 (edytowany przez hubal 2012-08-29 10:31:49)

Ustawa wyróżnia pieniądz. Pieniądz wpływa przelewem i pozostaje na własnym rachunku zamawiającego. Pieniądz można łatwo zmaterializować i oglądać sobie w postaci monet lub banknotów.
Ustawa przewiduje jak wiadomo inne formy, inne niż pieniądz. Takie pozostają do końca wadium w postaci papierowej.

16

Hubalu już mieszasz ciut, w tym przykładzie od początku wiadomo, że chodzi o pieniądze a nie inną formę z art 45 .6. To że ten bank nazywa się "niemiecka kasa oszczędnościowa" nie świadczy o tym że ich informacja jest poręczeniem. Jest informacją o zablokowanych środkach pieniężnych i już na pierwszy rzut oka widać że warunki uruchomienia środków są niewystarczające.

hubal napisał/a:

Według mnie wadium nie musi być na koncie i nie musi być w pieniądzu i nie wszystko musi być tak jak Wy sobie wyobrażacie.

prawda, nie musi być na koncie, ale jak ju Wykonawca wybrał sobie że to jednak będą pieniądze, to mają być a nie jakieś "gruszki na wierzbie".

17

Proszę dokładniej popatrzeć w mój post #6. Co sprzecznego lub złego tam piszę?

18

hubal napisał/a:

To zależy kto ma prawo odblokować i komu otrzyma pieniądz. 1)Jeśli tylko zamawiający, to wadium w porządku, 2)jeśli wykonawca, to wadium nie mamy, jeśli nie wiadomo, 3) to też niedobrze, wtedy raczej do wyjaśnienia.

tak, czytałem bardzo dokładnie, ciut upraszczasz:
1) tak, jeśli warunki uruchomienia tych środków zapewniają realizacje praw zamawiającego (na pierwsze wezwanie, po zaistnieniu  przesłanek 46.4a oraz 5).
tu mamy

lzmiuwo napisał/a:

odblokowanie może nastąpić jedynie po potwierdzeniu doszłej do skutku umowy budowlanej lub potwierdzeniu braku udziału w powyższej inwestycji budowlanej"

to trochę za mało żeby ewentualnie zaspokoić potrzeby 46.4a oraz 5.

2) zgadzam się
3) zgadzam się-ale jeśli z informacji z banku wynika że wadium nie ma odpowiedniej płynności-to odrzucam ofertę i nie wchodzę w negocjacje uruchomienia blokady środków  w niemieckiej kasie oszczędnościowej

19

Oczywiście, że uprościłem, nawet umyślnie, z różnych powodów, ale uwagi Fenrisa też nie są doskonałe.
Z postów lzmiuw nie wywnioskowałem, że wadium nie spełnia przytoczonych przepisów. Trudno oczekiwać, że zagraniczny dokument będzie zawierał sformułowania, do których myśmy przywykli w kraju. Trudno mi wyobrazić sobie, że wykonawca nie spełnił tych przepisów i jednocześnie bierze ?udział w inwestycji budowlanej" jak to określono.
Jednocześnie nie pamiętam przepisu ustawy nakazującym ?pierwsze wezwanie?, moim zdaniem wystarczy tu, że w ogóle będzie skuteczne.
Oczywiście wszystko do sprawdzenia na miejscu, a nie tu w okienku forum.