Temat: dostawa art. żywnościowych - ustalenie wartości zamówienia
Cześć wszystkim,
muszę przeprowadzić przetarg na dostawę art. żywnościowych:
Część nr 1 ? dostawa warzyw i owoców
Część nr 2 ? dostawa wyrobów piekarskich
Część nr 3 ? dostawa mrożonych artykułów spożywczych
Część nr 4 ? dostawa jaj kurzych
Część nr 5 ? dostawa ryb oraz przetworów rybnych
Część nr 6 ? dostawa mięsa świeżego, wędlin oraz drobiu
Część nr 7 ? dostawa mleka i produktów mleczarskich
Część nr 8 ? dostawa innych produktów spożywczych
Wszystkie artykuły mają stawkę podatku VAT 5%, z kolei jeśli chodzi o część 8 - te arykuły mają 5%,8% lub 23% w zależności od rodzaju artykułu...
Pytanie brzmi: w jaki sposób mam wyliczyć wartość zamówienia, gdzie w protokole na pierwszej stronie mam podać wartość bez podatku VAT, jak mam różne stawki VAT produktów...
mam wybrać VAT o wartości 5% bo taką stawkę ma większość artykułów czy po kolei odejmować wartości poszczególnych produktów od całej sumy przeznaczonej na to zamówienie?