Temat: kwota zamówienia jaką zam zamierza przeznaczyć a kosztorys
RB poniżej art 11.8
kosztorys mam np na 100 000 zł netto = wartość zamówienia
a kwotę na otwarciu którą muszę jaką zamierzam przeznaczyć czy mogę mieć mniejszą ??
np 80 000 pln ??
według mnie nie bardzo, dokonując otwarcia ofert powinienem mieć zabezp. środki finansowe,
oszacowałem na 1000 a przeznaczam 700 to bez sensu z takim szacowaniem,
chociaż UZP w informatorze 5/2011 s. 16
że: ?Faktem jest, że zamawiający - przed otwarciem ofert - podał kwotę, którą zamierza przeznaczyć na ?sfinalizowanie zamówienia?, jednak brak jest podstaw prawnych, aby kwotę, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, wskazywaną na podstawie art. 86 ust. 3 ustawy Pzp (skład orzekający Izby przyjął, że taką właśnie kwotę miał na myśli zamawiający, posługując się sformułowaniem ?sfinalizowanie zamówienia?) utożsamiać z wartością szacunkową zamówienia ustaloną przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na podstawie przepisu art. 32 ust.1 ustawy Pzp i w tym przypadku powiększoną o podatek od towarów i usług VAT. Wartości te mogą się różnić, tj. zarówno kwota, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia może być większa, jak i mniejsza od wartości szacunkowej zamówienia powiększonej o VAT.
jak to interpretować ? ehhh