1

Temat: kwota zamówienia jaką zam zamierza przeznaczyć a kosztorys

RB poniżej art 11.8

kosztorys mam np na 100 000 zł netto = wartość zamówienia
a kwotę na otwarciu którą muszę jaką zamierzam przeznaczyć czy mogę mieć mniejszą ??

np 80 000 pln ??

według mnie nie bardzo,  dokonując otwarcia ofert powinienem  mieć zabezp. środki finansowe,

oszacowałem na 1000 a przeznaczam 700 to bez sensu z takim szacowaniem,

chociaż UZP w informatorze 5/2011 s. 16
że: ?Faktem jest, że zamawiający - przed otwarciem ofert - podał kwotę, którą zamierza przeznaczyć na ?sfinalizowanie zamówienia?, jednak brak jest podstaw prawnych, aby kwotę, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, wskazywaną na podstawie art. 86 ust. 3 ustawy Pzp (skład orzekający Izby przyjął, że taką właśnie kwotę miał na myśli zamawiający, posługując się sformułowaniem ?sfinalizowanie zamówienia?) utożsamiać z wartością szacunkową zamówienia ustaloną przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na podstawie przepisu art. 32 ust.1 ustawy Pzp i w tym przypadku powiększoną o podatek od towarów i usług VAT. Wartości te mogą się różnić, tj. zarówno kwota, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia może być większa, jak i mniejsza od wartości szacunkowej zamówienia powiększonej o VAT.

jak to interpretować ? ehhh sad

2

Odp: kwota zamówienia jaką zam zamierza przeznaczyć a kosztorys

Szacunek a kwota przeznaczona to dwie różne sprawy, możesz mieć szacunek na 100 000 a przeznaczone 70 000, wszystko okaże się po otwarciu ofert, czy was stać na dane zamówienie czy też nie.

3

Zgadza się Marcel, ale nie można odmówić racji Gordonowi. Szczególnie teraz kiedy tyle się mówi i pisze o wykonywaniu zadań nawet kilkadziesiąt % poniżej kosztorysu. Jak logicznie wytłumaczyć, że chcesz coś zrobić za 70 tys. skoro wyszło ci, że żeby prawidłowo zrealizować całe zadanie potrzebne jest 100 tys.?

4

Ehh, 1 000 000 a 70 000, na dzisiejsze czasy norma!

5

no właśnie po to się szacuje wartość zamówienia żeby wiedzieć ile należy przeznaczyć środków fin. na zamówienie, wtedy to ma sens,

oczywiście sprawa nie dotyczy EFS, POKL, bo tu szacowanie moim zdaniem jest pozbawione sensu, w danym zadaniu mam 100 zł i jak oszacuje na 150 zł to i tak nic to nie zmieni, kasy nie przybędzie smile

a uzp swoje i znowu człek ma mętlik

6

Oj, mętlik, mętlik, ale ja mam jasność i spróbuję podzielić się nią.

Gordon napisał/a:

kosztorys mam np na 100 000 zł netto = wartość zamówienia

Błąd. Błędem jest utożsamianie obu pojęć. Mając kosztorys (z podatkiem lub bez) powinniśmy dokonać odrębnego ustalenia wartości zamówienia, pomijając podatek, uwzględniając m.in. inne koszty, wzrost cen, zamówienia uzupełniające, czasem też robotę można podzielić na części. Tak ustalona wartość zamówienia jest potrzebna wyboru trybu postępowania i na tym formalnie jego rola się kończy.

Jednocześnie jest budżet i wynikające z niego możliwości finansowe, czyli m.in. kwota, jaką można faktycznie przeznaczyć na dane zamówienie. Pozycja budżetu musi w zasadzie  obejmować wszelkie planowane wydatki, w tym podatki, roboty dodatkowe itd. ale też czasem inne zamówienia i wydatki. Budżet jest ustalany zwykle wcześniej niż kosztorysy - nieprawdaż? A ponadto wiadomo z życia, ulega on co i raz przeróbkom pod wpływem różnych sił i powodów.

Wobec tak skomplikowanej sytuacji  nie dziwmy się rozbieżnościom pomiędzy aktualnymi możliwościami budżetu a innymi niezależnymi dokumentami, a w szczególności że kwota przypadkiem okazuje się mniejsza niż pracownik oczekuje.