1 (edytowany przez karosnac 2012-08-30 12:57:41)

Temat: błąd w obliczeniu ceny czy omyłka rachunkowa

Witam, mam problem z jedną ofertą po dzisiejszym jej otwarciu.
Mianowicie oferent miał w formularzu ofertowym podać cenę netto, podatek vat i cenę brutto za 1m3 oleju napędowego. Jest to cena producenta oleju napędowego, od którego będą pochodziły dostawy, widniejąca na jego stronie internetowej na dzień 27.08.2012, pomniejszona o oferowany upust (stały przez okres realizacji zamówienia), o którym mowa w pkt. 2 oferty.
Cena producenta w danym dniu wynosiła 4.588,00 zł netto
Upust zaoferowany przez oferenta wyniósł 1,74 %
Cena zaoferowana w formularzu ofertowym wyniosła 4.508 zł netto
Od tej kwoty wyliczył podatek vat i kwota brutto wyniosła 5.544,84 zł

Oferent pominął w cenie netto wartość dwóch miejsc po przecinku, mimo że jest to 17 groszy.
Zastanawiam się, czy mogę poprawić cenę netto na 4.508,17 zł i potraktować to jako omyłkę rachunkową i obliczyć prawidłową cenę brutto?czy jest to jednak  błąd w obliczeniu ceny i podlega taka oferta odrzuceniu?

dodam tylko, że jest to najniższa zaoferowana cena, także po poprawieniu.

2

Odp: błąd w obliczeniu ceny czy omyłka rachunkowa

jak jest to oczywiste dla ciebie i wiesz co i jak to popraw.

3

Jak nina, a na pewno to nie jest błąd w obliczeniu ceny i nie widzę podstawy odrzucenia.

4

dziękuję za odpowiedź

5

A mam jeszcze pytanie formalne, czy w zawiadomieniu o wyborze oferty kierowanym do firmy, której oferta była poprawiana mogę zawrzeć również informację o poprawieniu oczywistej omyłki rachunkowej? czy jednak musi być taka informacja przesłana najpierw odrębnym pismem?

6

wcześniej- lepiej