1

Temat: Nieważność umowy?

W prowadzonym postępowaniu jedyny wykonawca został wezwany do uzupełnienia dokumentu dot wykazu wykonanych usług. Dostarczył kompletny i prawidłow wykaz wymaganych min 2 usług lecz były to usługi inne niż przedstawione w ofercie. Komisja przetargowa to uznała. Czy słusznie? Zawarta umowa będzie dotyczyła jednorazowej usługi. Czy może być tak, że w przyszłości kontrola zakwestionuje tą umowę i stwierdzi jej Nieważność. To co wtedy? Jak zwrócić usługę?

2

Odp: Nieważność umowy?

napisałeś "inne niż w ofercie" - nie wiem czy inne niż żądałeś, bo jeżeli tak to komisja komisją ale zamawiający nie może uznać tej oferty jako ok. wykonawca nie spełnia warunku i musi być wykluczony a oferta odrzucona

3

W wykazie usług dołaczonych do oferty Wykonawca nie wskazał odbiorców wymaganych usług toteż wezwano go do uzpełnienia tegoż wykazu. Wykonawca przedstawił nowy wykaz gdzie był przedstawiony wykaz świadczonych usług  zgodnych z zapisami siwz (czyli przedmiot zamówienia,wartość, termin realizacji i odbiorca) ale przedstawione usugi nie były tożsame z tymi które przedstawił w złozonej ofercie. Czy to można uznać?

4

Gdyby przyjąć analogie do wykazu osób i orzecznictwa ZA zakazującego zmiany tychże osób w wyniku uzupełniania dokumentów to nie można tego uznać.

5

Ten wykaz miał potwierdzać spełnienie jakiegoś warunku czy był tylko tak sobie?

6

To dot spełnienia warunku polegającego na wykazaniu się doświadczeniem w wykonywaniu usług tożamych z przedmiotem zamówienia. W złożonej ofercie przedstawił takie usługi ale nie wpisał odbiorców tych usług więc wezwano go do uzupenienia tego wykazu. Przedstawił kompletny wykaz ale były tam już inne przykłady niż te które przedstawił w ofercie. Czy nalezało to uznać?

7 (edytowany przez Piotrek 2007-09-11 06:33:48)

Jeśli ten nowy wykaz zawierał to, co trzeba, to uważam że jest OK.
Nieważne, co złożył najpierw. Nawet gdyby nic nie złożył, liczyłoby się to, co jest po uzupełnieniu.

A o niewazności umowy nie może orzec zadna kontrola tylko sąd powszechny.

8

umowa jest z mocy prawa nieważna jeżeli oferta wykonawcy została wybrana z rażącym naruszeniem upzp ale z tego co napisałeś to już za pierwszym razem (wykaz usług w ofercie) wykonawca spełnił twoje oczekiwania chociaż nie piszesz dokładnie jaki postawiłeś warunek (dlaczego?)

9

Moim zdaniem wszystko jest OK.
Zamawiający słusznie wezwał do uzupełnienia, bo wykaz wykonanych usług nie określający ich odbiorców jest niewiarygodny.

10

Piotrek napisał/a:

Jeśli ten nowy wykaz zawierał to, co trzeba, to uważam że jest OK.
Nieważne, co złożył najpierw. Nawet gdyby nic nie złożył, liczyłoby się to, co jest po uzupełnieniu.

A o niewazności umowy nie może orzec zadna kontrola tylko sąd powszechny.

Ja uważam, że nie jest OK. Złożone dokumenty nie są uzupełnieniem ale są całkiem innymi. Zakazuje się zmiany oferty. Jeśliby nie złożył to OK ale skoro złożył inne to raczej nie OK.

11

cbud napisał/a:

Jeśliby nie złożył to OK ale skoro złożył inne to raczej nie OK.

Zastanów się nad tym, przecież to bez sensu. Złożył dobre - OK, złożył niedobre - źle, a nie złożył wcale - OK???
Poza tym, za co chciałbyś go wykluczyć?

12

Piotrek napisał/a:
cbud napisał/a:

Jeśliby nie złożył to OK ale skoro złożył inne to raczej nie OK.

Zastanów się nad tym, przecież to bez sensu. Złożył dobre - OK, złożył niedobre - źle, a nie złożył wcale - OK???
Poza tym, za co chciałbyś go wykluczyć?

Nie spełnił warunków udziału - roboty nie były tymi jakie wymagałem. Co do nie złożenia to jest OK bo muszę go wezwać do uzupełnienia dokumentów potwierdzających spełnienie warunków .... i tylko takich.

13

Zgodnie z art. 26 Zamawiajacy wzywa Wykonawców, którzy nie złożyli dokumentów i ośw. , lub zawierają one błędy do ich uzupełnienia. Zgodnie z tym co napisałeś Wykonawca złożył dokument który spełnił wasze żądania co do ilości lub watrości lecz nie zawierał wpisanych odbiorców wykonanych zleceń. Według mnie Wykonawca winien uzupełnić dokument, który przedstawił w ofercie. Dopisanie nowych lub zamiana zleceń wpisanych w dokument nie była przedmiotem waszego wezwania. Ponadto zgodnie z powyższym artykułem w przypadku gdy Wykonawca złoży żądany dokument (prawidłowo wypełniony) wraz z załącznikami lecz treść tego dokumentu nie spełni warunku jaki został postawiony oferta zostaje odrzucona mimo iż ogólnie wiadomo że Wykonawca posiada odpowiednie kwalifikacje (doświadczenie) ale nie zawarł ich w swojej ofercie. W związku z powyższym być może w twoim wypwdku Wykonawca nie chciał uzupełnić przedstawionego dokumentu np. w obawie że powyższe referencje mogą być sprawdzone u odbiorców (których nie wpisał).

14

Jak wyżej tylko bardziej rozwinięte - u mnie w telegraficznym skrócie

15

pipi67 napisał/a:

Ponadto zgodnie z powyższym artykułem w przypadku gdy Wykonawca złoży żądany dokument (prawidłowo wypełniony) wraz z załącznikami lecz treść tego dokumentu nie spełni warunku jaki został postawiony oferta zostaje odrzucona mimo iż ogólnie wiadomo że Wykonawca posiada odpowiednie kwalifikacje (doświadczenie) ale nie zawarł ich w swojej ofercie.

To całkiem inna sytuacja niż opisana przez Ediego, ale ponieważ wnioski są błędne, więc muszę to sprostować:

Tym samym, złożenie dokumentu wskazujace na niespełnianie warunków udziału w postepowaniu stanowi wypełnienie normy zawartej w art. 26 ust. 3 Pzp, niewatpliwie bowiem wykonawca w takiej sytuacji nie złożył ?oswiadczenia lub dokumentu potwierdzajacego spełnianie warunków udziału w postepowaniu?.
Zamawiajacy ma obowiazek wezwac wykonawce do uzupełnienia dokumentów również wtedy, gdy zostały one złożone, ale nie spełniaja wymagan formalnych, np. dokument jest nieaktualny, tj. wystawiony wczesniej niż we wskazanym terminie, złożony w niewłasciwej formie, bez podpisu czy potwierdzenia za zgodnosc z oryginałem, nieczytelny.

Źródło: http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/edukacja/publikacje-uzp/komentarze/Pzp2007_tekst.pdf s. 137 (na końcu rozdziału)

16

cbud napisał/a:

Nie spełnił warunków udziału - roboty nie były tymi jakie wymagałem.

Ależ były takie jak trzeba, tylko nie wskazano odbiorców. Przeczytaj dobrze!

17

... ale nie spełniaja wymagan formalnych...
Wszystko OK tylko dla mnie to jest błąd merytoryczny oferty nie formalny

18

cbud napisał/a:

... ale nie spełniaja wymagan formalnych...
Wszystko OK tylko dla mnie to jest błąd merytoryczny oferty nie formalny

Jaki błąd oferty??? Uchybienie dotyczy dokumentu potwierdzającego...

19

[To całkiem inna sytuacja niż opisana przez Ediego, ale ponieważ wnioski są błędne, więc muszę to sprostować:.......

Wszystko co napisałeś zgadza się. Zapis który uzupełniłeś wprowadziłem dla zobrazowania przypadku gdyby Wykonawca uzupełnił braki w dokumencie i na podstawie tych uzupełnień okazało się że nie spełnia warunku

20

jeżeli wykonawca w wyniku wezwania do uzupełnienia, czy też sprostowania przedłożył dokument potwierdzający spełnienie warunku to uznanie że jednak nie spełnia byłoby delikatnie mówiąc śmieszne , edi napisał że nowy dokument poświadcza spełnienie warunku więc nie ma o czym mówić.

21

danaug napisał/a:

jeżeli wykonawca w wyniku wezwania do uzupełnienia, czy też sprostowania przedłożył dokument potwierdzający spełnienie warunku to uznanie że jednak nie spełnia byłoby delikatnie mówiąc śmieszne , edi napisał że nowy dokument poświadcza spełnienie warunku więc nie ma o czym mówić.

Jak wiadomo wykonawca nie podał nazw odbiorców, lecz tylko zakres wykonanych usług (w tym momencie można stwierdzić, iż warunek został spełniony bo załączone zadania spełniają wymogi Zamawiającego). W momencie gdyby podał nazwy odbiorców, zamawiający mógłby sprawdzić u źródła czy przedstawione zadania zostały wykonane i czy ich zakres odpowiada tym przedstawionym w ofercie.

22

Podsumowując temat: zamawiający postąpił prawidłowo. Howgh!

23

Hej tu autor zapytania.
Umowa polegająca na wykonaniu usługi została już zrealizowana nad czym boleję. W moim odczuciu wybór tego Wykonawcy nastąpił z naruszeniem ustawy pzp. Przyznam szczerze, że gdy Wykonawca dostarczył nowy wykaz wykonanych usług potwierdzających spełnienie warunku polegającego na wykazaniu się odpowiednim doświadczeniem, to sprawdziłem to tylko pod względem formalnym ( tzn, czy jest wartość, zakres usług, przedmiot i odbiorcy) - stwierdziłem ze jest ok. Nie przyszło mi do głowy, że przedstawiony wykaz nie pokrywa się zakresem usług przedstawionych w ofercie. Jak to odkryłem po miesiącu to zdębiałem. Pomyślclie, że gdyby w tym przetargu startowałby inny Wykonawca ( niestety był tylko jeden Wykonawca)  zapewne złożyłby protest na taką sytuacje to jakbyście go odrzucili? Przecież miałyby rację!. Gdyby hipotetycznie w przetargu byłoby dwóch wykonawców i jeden złożyłby wadliwy wykaz ( np usługa nie jest tożsama się z przedmiotową usługą) to nie wzywam go  bo nie mam do czego wzywac i go odrzucam, natomiast drugi przedstawia wykaz ale niekompletny więc musze go wezwać do uzupełnienia - a on przedstawia mi nowy wykaz ( z innymi usługami) - to ciekawe co na to powiedziałby ten pierwszy Wykonawca????
Teraz to się obawiam co na to powie kiedyś organ kontrolujący?
Pozdrawiam

24

Nie wiem po co szukasz dziury w całym i o co Ci chodzi...

25

edi piszesz dziwne rzeczy - przeczytaj co piszemy wyżej!