1

Temat: zwrot wadium

Witam, proszę o pomoc
Wykonawca złożył ofertę w której przedłożył Formularz oferty oraz same oświadczenia (najkorzystniejsza oferta), wezwałem wykonawce do uzupełnienia dokumentów tj. polisy, wykazu narzędzi, wykazu robót, informacji z banku.
Wykonawca w wyznaczonym terminie uzupełnił polisę, wykaz narzędzi, informacje z banku. nie uzupełnił wykazu robót. Czy powinienem zabrać wadium, czy mam do tego podstawę?

2

Odp: zwrot wadium

wykluczaj, wadium zajmujesz, zapytaj go o przyczyny niezłożenia-może nie ze swojej winy?

3

marynarz napisał/a:

Czy powinienem zabrać wadium, czy mam do tego podstawę?

Do zatrzymania, chyba że udowodni że nieuzupełnienie wynika z przyczyn od niego niezależnych.

4

A możne miałby ktoś jakieś orzeczenia, które mogłyby byc przydatne do uzasadnienia, bo wykonawca jest raczej konfliktowy

5

To, że nie uzupełnił tego czy owego to pogląd zamawiającego. Nie wiemy czy słuszny. Być może prawda jest inna, wykonawca może mieć inne przekonanie i dowody, w końcu starał się, zadział pozytywnie, nie unika. Bazując na ww. wątłej jakości poglądach jednej strony nie uważam za zasadne zatrzymywanie wadium. Z resztą widziałem opinie zgodne z moją. Czy karanie wykonawcy jest tu celowe? Odmawia zawarcie umowy?

ZWOLNIJCIE WADIUM.

I tak nic Wam z niego, nie bądźcie jak pies ogrodnika, co sam nie zje i innym nie da.

6

Konfliktowy? No to jeszcze gorzej widzę Wasze szanse z tym wadium. Wywalczy prawie na 100% i tylko zamieszanie będziecie mieć - po co?

7

hubal napisał/a:

Konfliktowy? No to jeszcze gorzej widzę Wasze szanse z tym wadium. Wywalczy prawie na 100% i tylko zamieszanie będziecie mieć - po co?

na 100%? Chyba u Ciebie, przypominam, że reguły wymyślone przez twórców PZP są po to aby ich przestrzegać. To, że wypadałoby pewne zapisy zmienić jest kwestia na osobną-obszerną dyskusję. Hubalu przeważnie namawiasz do postawy dobrego samarytanina: "oddać wadium! Nic wam po nim!" to zaiste wzorowa postawa nie sięgać po nie swoje, jednak co mają zrobić ludzie który korzystając z Twych rad potem usłyszą zarzuty naruszenia dyscypliny finansów publicznych? Co im powiesz wtedy?

hubal napisał/a:

Bazując na ww. wątłej jakości poglądach jednej strony nie uważam za zasadne zatrzymywanie wadium.

A gdzie Ty tu widzisz poglądy? Są fakty-albo dokument został uzupełniony albo nie, to że się starał ma znaczenie drugorzędne (czy złożenie oferty nie jest również "staraniem" samym w sobie?).

hubal napisał/a:

Odmawia zawarcie umowy?

jakby tylko za to była sankcja zajęcia wadium to byłoby ok, ale-jak sam wiesz doskonale-tak nie jest

Marynarzu-zachęcam do zapoznania się z opinią UZP w tej sprawie na ichniej stronie"
http://www1.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/zatrzymanie-wadium

8

Na razie wystarczą mi opinie z tego forum, a tu było kiedyś jak piszę, na więcej nie mam dziś czasu.

9

a co w przypadku jak wzywałem wykonawce do uzupełnienia oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia i uzupełnił mi to oświadczenie ale się nie podpisał, wykluczam wykonawcę, ale co z wadium?

10

To tak jak by nie uzupełnił.

11

hubal napisał/a:

Na razie wystarczą mi opinie z tego forum,

mi czyjeś opinie nie wystarczają, staram się pomagać bazując na doświadczeniu po "współpracy" z KIO, NIKiem i innymi kontrolerami w budżetówce.

no jak się nie podpisał, to co to za oświadczenie? Oświadczenie bez podpisu to zwykła karta A4, zajmuj i pytaj czemu nie uzupełnił-może się zdażyć, że Wykonawca odpowie, że NIGDY nie spełniał warunków udziału i dlatego nie chciał skłamać w oświadczeniu..

12

Dobre, dobre, wyjaśnić, a potem pewno wykluczyć, ale wadium ja bym zwolnił.

13

Znalazłem stary post w innym wątku:

myszy1953 napisał/a:

"Nie można zatem rozszerzająco uznać, że sankcja zatrzymania wadium dotyczy także sytuacji, w które wykonawca przedłożył dokument zawierający błąd. W przypadku złożenia błędnego dokumentu na wezwanie do uzupełnienia wykonawca (choć nieskutecznie) wykazuje wolę kontynuowania swego udziału w postępowaniu i zamiar zawarcia umowy i dlatego w ocenie Izby nie powinien być podwójnie karany z jednej strony wykluczeniem z postępowania, a z drugiej zatrzymaniem wadium. Dopiero zaniechanie złożenia dokumentów, oświadczeń, pełnomocnictw mimo wezwania wskazuje na wolę wycofania się z postępowania, już po upływie terminu składania ofert, a więc w sytuacji, kiedy zamawiający ma prawo oczekiwać, że dojdzie do zawarcia umowy o zamówienie publiczne."

KIO/UZP 488/09

Popieram tego typu pogląd (opinii było więcej) i oponuję przeciw zabieraniu wadium w każdym przypadku nieudanego uzupełnienia dokumentów. Dotyczy w szczególności obu dzisiejszych przypadków.

14

Przyznam szczerze że nie jestem za zabieraniem wadium, przepis ten powinien zostać definitywnie usunięty z ustawy!!!

15

Znalazłem kilka podobnych opinii i wyroków jak ten wskazany przez Hubal, dlatego ma wątpliwości nad zabraniem wadium w drugim przypadku bo wykonawca wkońcu dostarczył dokument (oświadczenie) ale zawierające błąd, brak podpisu. z opinii, wyroków KIO wynika, że jedynie "fizyczny" brak dokumentów winien skutkować zatrzymaniem wadium (tu wykonawca coś przedłożył)
Bardziej nurtuje mnie problem zabrania wadium w pierwszym przypadku, gdzie wykonawca spośród czterech dokumentów do których został wezwany jednego nie uzupełnił wcale, czyli brak dokumentu.

16

temat rzeka, mam nadzieję że wreszcie/może kiedyś usuną te "zabieranie": ani to komu potrzebne ani pomocne-tylko stres dla mnie i wykonawców. Gdzie się da już nie żądam wadium, bo szczególnie w jakiś maliznach wykonawcy są słabo ogarnięci a chęci mają dobre i szkoda ich w ten sposób karać.

Marynarzu-chęci masz jak najbardziej dobre-i de facto cel publiczny Tobie przyświeca-im bardziej dbasz o Wykonawców tym lepiej bo lepsze oferty złożą i wszyscy będą hepi. I jeśli (odpukać) przypałęta Ci się jakiś "monrdy" badacz pism i zacznie Cie szkalować-to tym właśnie się broń:). Bo PZP ma służyć przede wszystkim społeczeństwu.
Nu ale idąc w tą stronę-to ten co nic nie uzupełnił nie wykazał się choćby minimum "chęci uzyskania"...