Temat: Ogł. o udzieleniu zamówienia
Witam, chcę się upewnić:
w OoUZ w BZP powinniśmy wpisać wartość szacunkową zamówienia (bez VAT) bez zamówień uzupełniających. Należy podać wartośc zamówienia wyłącznie podstawowego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, chcę się upewnić:
w OoUZ w BZP powinniśmy wpisać wartość szacunkową zamówienia (bez VAT) bez zamówień uzupełniających. Należy podać wartośc zamówienia wyłącznie podstawowego?
Czy ktoś może mi potwierdzić ww. fakt lub wyprowadzić z błędu...
Bez uzupełniających.
Uzupełniające są wyłącznie do ustalenia progu zamówienia
Uzupełniające są wyłącznie do ustalenia progu zamówienia
yhy
Bez uzupełniających.
a dlaczego bez uzupełniających?
jeżeli są przewidziane to zgodnie z art 32.3 wartość zamówienia jest powiększona o uzupeł.
Masz rację efigy nic się nie zmieniło, cofam poprzednią odpowiedź , tak czy siak nic by się nie działo.
Coś na otarcie łez:
"Zamieszczając ogłoszenie o udzieleniu zamówienia, we wskazanej w pytaniu rubryce oznaczonej jako ?szacunkowa wartość zamówienia?, należy wpisać wartość stanowiącą sumę wartości zamówienia podstawowego oraz przewidywanego zamówienia uzupełniającego.
Wynika to z faktu, że wartością szacunkową zamówienia, w przypadku gdy zamawiający przewidział możliwość udzielenia zamówień uzupełniających, jest - zgodnie z art. 32 ust. 3 ustawy Pzp - wartość, w której uwzględniona zostaje wartość zamówień uzupełniających, a więc łączna wartość zamówienia podstawowego i uzupełniającego.
Zgodnie ze wspomnianym przepisem, jeżeli zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 i 4, przy ustalaniu wartości zamówienia uwzględnia się wartość zamówień uzupełniających.
Obowiązujące wzory ogłoszeń zostały uregulowane w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów w sprawie wzorów ogłoszeń zamieszczanych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Wzór ogłoszenia o udzieleniu zamówienia zamieszczony został w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
Warto zauważyć, że w przypadku składania ofert częściowych szacunkową wartość zamówienia podaje się dla danej części zamówienia. Analogicznej sytuacji nie ma jednak w przypadku szacunkowej wartości zamówienia przy założeniu możliwości udzielenia zamówień uzupełniających. Wynika z tego, że zastosowanie znajdzie art. 32 ust. 3 ustawy Pzp bezpośrednio wskazujący, jak należy określić wartość zamówienia i zgodnie z tym tak obliczoną wartość zamawiający jest obowiązany wpisać do ogłoszenia o udzieleniu zamówienia, do sekcji IV punkt 5. "
Według mnie wartość zamówień uzupełniających jest wartością wyliczaną do ustalenia progu zamówienia. A wartość szacunkowa zamówienia podstawowego dotyczy zamówienia które jest określone w SIWZ (tj. obecnie realizaownego). Możliwość udzielenia zamówienia uzupełniającego jest wyłącznie furtką którą Zamawiający sobie zachował na szybszą realizację dostawy w przyszłości (tj. w przeciągu 3 lat) ale nie ma pewności, że z niej skorzysta.
Znam przykład z innych urzedów, kiedy to Zamawiający na otwarciu ofert podał wartość zamówenia łącznie z zam. uzupełniającym i wszystkie oferty mieściły się w tym szacunku. Jednak jak się później okazało oferty były tak drogie, że nie starczyło środków na realizację zamówienia uzupełniającego. Dlatego też, biorąc przykład z doświadczenia innych, ja nigdy nie podaję wartości szacunkowej zam. razem z zam. uzupełniającym.
Co innego wartość szacunkowa a co innego kwota przeznaczona na sfinansowanie, tę druga podaje się na otwarciu ofert.
Nero napisał/a:Uzupełniające są wyłącznie do ustalenia progu zamówienia
yhy
Ja stoję przy swoim. Ślad zostawiam w protokole a w ogłoszeniu wpisuję zamówienia przedmiotowe. Tak stosuję i stosować będę po grób.
Co innego wartość szacunkowa a co innego kwota przeznaczona na sfinansowanie, tę druga podaje się na otwarciu ofert.
w ustawie dokładnie widać te rozróżnienie art. 32 i np. 86.3. oraz 93.1.4
dodatkowo: http://zamowienia-publiczne.wieszjak.pl … ienia.html
Tylko przy szacowaniu wartości szacujesz podstawowe i uzupełniajace i to jest twoją wartością dla ustaleniam progu. Co innego jest wartość szacunkowa, co minnego kwota jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia a co innego kwota jaką zamawiający może przeznaczyć na zamówienie. Tutaj było pytanie o szacunkową wartość (tak mi się wydaje) a co za tym idzie wpisaną po rozstrzygnieciu przetargu do ogłoszenia o udzieleniu zamówienia. Na otwarciu podajesz tylko kwote jaką zamierzasz przeznaczyć na zamówienie podstawowe nie zaś uzupełniające. Dlatego nie widzę potrzeby wpisywać w ogłoszenie całości szacunku tam umieszczam tylko szacunek z podstawowego zamówienia. A całosc szacunku tylko w protokole aby było wiadomo co i jak.
A tak na koniec to i tak najważniejsze jest aby stosować odpowiednie progi a reszta to już statystyka.
Popieram stanowisko Niny, kwota na realizację zamówienia to co innego niż wartośc szacunkowa ustalana do wytyczenie progu, w którym Z ma wykonać zamówienie.
Po raz kolejny potwierdz się fakt, że zamówienia publ. nie są takie proste...
Według mnie wartość zamówień uzupełniających jest wartością wyliczaną do ustalenia progu zamówienia.
jak najbardziej tak ...
A wartość szacunkowa zamówienia podstawowego dotyczy zamówienia które jest określone w SIWZ (tj. obecnie realizaownego). Możliwość udzielenia zamówienia uzupełniającego jest wyłącznie furtką którą Zamawiający sobie zachował na szybszą realizację dostawy w przyszłości (tj. w przeciągu 3 lat) ale nie ma pewności, że z niej skorzysta.
to jest właśnie korzyść z zam. uzupełniających.
Znam przykład z innych urzedów, kiedy to Zamawiający na otwarciu ofert podał wartość zamówenia łącznie z zam. uzupełniającym i wszystkie oferty mieściły się w tym szacunku. Jednak jak się później okazało oferty były tak drogie, że nie starczyło środków na realizację zamówienia uzupełniającego. Dlatego też, biorąc przykład z doświadczenia innych, ja nigdy nie podaję wartości szacunkowej zam. razem z zam. uzupełniającym.
i tu jest właśnie pomylenie wartości szacunkowej z wartością przeznaczoną na realizację,
gdzie nawet np. w protokole zp-pn widać pkt. 2.2 (szacunek) oraz pkt. 8.1 (wart. przeznaczona)
Na otwarciu podajesz tylko kwote jaką zamierzasz przeznaczyć na zamówienie podstawowe nie zaś uzupełniające. Dlatego nie widzę potrzeby wpisywać w ogłoszenie całości szacunku tam umieszczam tylko szacunek z podstawowego zamówienia.
ale po co mieszać jedno z drugim..
A tak na koniec to i tak najważniejsze jest aby stosować odpowiednie progi a reszta to już statystyka.
to jest jedna z naważnieszych myśli
na koniec poszedstawie swoje rozumowanie:
- wartość szacunkową podaję z uzpełniającymi, ponieważ cały czas interpretuję w całości art. 32 i nie widzę w ustawie rozróżnienia wartości szacunkowej,
- jeśli w ogłoszeniu o zam. przewiduję jakie zam. uzupeł. to podaję ile %
- w ogłoszeniu o udzieleniu podaję szacunek według art. 32 czyli z uzupeł. i jak będę chciał zobaczyć ile na zam. podstawowe to cofnę się i zabaczę co był w pierwszym ogłoszeniu i sobie przeliczę...
no ale takie jest moje rozumowanie póki co będę się go trzymał jak nina swojego
pozdrawiam
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc