1

Temat: art.24 po nowelizacji.

Takie pytanko czy stosujecie zapisy po nowelizacji dot art 24 ust.1 pkt 10 i 11. a dokładnie dotyczy to przetargów UE gdy trzeba żądac tych dokumentów a brak ich w rozporzadzeniu o dokumentach. Czy dalej ogłaszacie po staremu.

2

Odp: art.24 po nowelizacji.

Nina - jest opinia UZP w tej sprawie - aktualnie opinia ta znajduje się na stronie startowej UZP

3

Dzięki

4

Dobra Karol ale z tego co wyczytałam to jeśli zapytanie o karalności obejmuje art. 24. ust 1 to ok jak pisze nie figuruje ale jeśli wykonawca wpisuje zakres art. 24 ust. 1 pkt 4-8   lub art. 24 ust 1 pkt 9 to wiadomo, że nie obejmuje zakresy po nowelizacji. I teraz moje pytanie czy w SIWZ w dokumentach na wykluczenie żądać informacji o nie karalności w zakresie pkt 10 i 11? pytam o przetargi z UE gdzie musze obligatoryjnie wymagać zaświadczeń o karalności.

5

Jeżeli masz adnotację urzędową, że nie figuruje w kartotece karnej KRK - to nie ma wiekszego znaczenia, co wykonawcwa wpisze za art, ust. pkt.

6

No dobra jasne. ale czy stosujecie w siwz jakieś nowe zapisy dotyczące pkt. 10 i 11.

7

nina napisał/a:

No dobra jasne. ale czy stosujecie w siwz jakieś nowe zapisy dotyczące pkt. 10 i 11.

art. 24 ust. 1 - tylko tyle!

8

W SIWZ zapisałam:

-  oświadczenia w zakresie art. 24 ust 1 pkt 10-11 (dołączyłam w formie załącznika)
-   bądź KRK wystawione po 21.07.br

I powiem, że na 16 ofert z 2 ofert trafiły się z KRK uwzględniającym już w/w przesłanki.

9

Jeżeli chodzi o oświadczenie to wymagam  oglnego 24 ust 1 ale mnie chodyi o KRK. dzięki

10

Oświadczenie ogólne, bez zbędnego rozpisywania się.

11

Jest jeszcze jeden problem związany z żądaniem dokumentów o braku podstaw do wykluczenia od wykonawcy będącego osobą fizyczną. W tej sprawie skierowałem 29 sierpnia br. zapytanie do Departamentu Prawnego UZP. Oto jego treść:

Urząd Zamówień Publicznych
Departament Prawny
ul. Postępu 17A
02 ?676 WARSZAWA

Czy w aktualnym stanie prawnym, Zamawiający w postępowaniach określonych w art. 26 ust.1  ustawy żąda, a w postępowaniach określonych w art. 26 ust.2 zamawiający może żądać od wykonawcy będącego osobą fizyczną prowadzącą działalność na podstawie wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), aktualnego odpisu z tej ewidencji wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert ?

Włodzimierz Dzierżanowski w artykule ?Osoba fizyczna wykonawcą? opublikowanym w Nr 5/2012 miesięcznika ?Przetargi publiczne? (str. 8-13) stwierdził:
? Całkowicie odmiennie wygląda na­tomiast sytuacja osoby fizycznej pro­wadzącej działalność gospodarczą. Od 1 stycznia br., zgodnie z art. 25 ust. 1 pkt 14 ustawy o swobodzie dzia­łalności gospodarczej (dalej: usdg), dane o upadłości takiego przedsiębior­cy są dostępne w Centralnej Ewidencji Działalności Gospodarczej. Ewiden­cja ta jest rejestrem w rozumieniu § 2 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia w sprawie dokumentów. Jednocześnie usdg musi być w tym kontekście uznana ?za od­rębny przepis wymagający wpisu do re­jestru?. Tym samym osoba fizyczna prowadząca działalność podlega wpi­sowi do rejestru z mocy prawa. Dane w tym rejestrze dotyczą upadłości, tak więc wymagany jest odpis z rejestru w przypadku zamówień, w których za­mawiający żąda takiego odpisu od wy­konawców prowadzących działalność w innych formach prawnych. Odstąpie­nie od tego żądania w przypadku osób fizycznych - przedsiębiorców - prowa­dziłoby do rażącego naruszenia zasady równego traktowania, co nie ma miej­sca w przypadku osób nieprowadzących takiej działalności, gdyż żądanie od nich odpisu z rejestru jest niewyko­nalne z racji braku rejestru?.

Przywołany art. 25 ust.1 pkt 14 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej stanowi:
?Art. 25 .1 Wpisowi do CEIDG podlegają:
14) informacja o ogłoszeniu upadłości z możliwością zawarcia układu, o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku dłużnika, zmianie postanowienia o ogłoszeniu upadłości z możliwością zawarcia układu na postanowienie o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku dłużnika i zakończeniu tego postępowania?;

Przyjmując powyższą interpretację Pana Włodzimierza Dzierżanowskiego, należy stwierdzić, że ostatnia część zapisu § 2 ust.1 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 226, poz. 1817) a która ma następujące brzmienie: ? a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust.1 pkt 2 ustawy?, dotyczyć będzie wyłącznie wykonawców będących osobami fizycznymi, które nie podlegają wpisom do rejestrów prowadzonych na podstawie odrębnych przepisów (np. do rejestru przedsiębiorców, wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, ale również na podstawie wpisu do rejestru stowarzyszeń, innych organizacji społecznych i zawodowych, fundacji oraz publicznych zakładów opieki zdrowotnej).

Oświadczenie takie, moim zdaniem, może np. złożyć sprzątaczka  składająca ofertę jako wykonawca będący osobą fizyczną  w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego na utrzymanie czystości we wskazanych pomieszczeniach zamawiającego.

Proszę zatem o jednoznaczne ustosunkowanie się do powyższego stanowiska Pana Włodzimierza Dzierżanowskiego oraz mojej interpretacji tego stanowiska.

12 (edytowany przez nina 2012-09-05 12:22:00)

No masz rację kiedys nad tym myślałam smile i na tym sie skończyło. Jak Karol coś Ci napiszą to daj znać.

13

Ok nastychmiast zamieszczę na tym forum.
Tylko Departament Prawny UZP niezbyt spieszy się z zajęciem stanowiska. Poprzednio musiałem monitować po 30 dniach oczekiwania na opinię w sprawie nowelizacji ustawy Pzp z 15 czerwca 2012 r. - chodziło o art. 24 ust.1 pkt 10 i pkt 11.
A tak na marginesie od czasu opinii UZP w tej ostatniej  sprawie minęło już sporo czasu a nowelizacji rozporządzenia w sprawie dokumentów w dalszym ciągu nie ma. W Departamencie Prawnym UZP sprawdza się stara zasada: "Kogo nie boli, ten powoli".

14

HAHAH dobre - "Kogo nie boli, ten powoli".