1

Temat: rażąco niska cena - jak wezwać co z terminami

Witam !
Przetarg nieograniczony na usługę, wpłynęło 5 ofert.
Ceny jednostkowe z ofert kolejno -  3 grosze, 4 grosze, 6 groszy,   19 groszy, 67 groszy
Pierwsze 3 oferty wg zmawiającego wykazują znamiona rażąco niskiej ceny.

Mam zamiar wzywać do wyjaśnień tych trzech

Przygotowałem takie wezwanie:
ZAMAWIAJĄCY .........., w związku z złożeniem oferty przez Państwa firmę w sprawie zamówienia publicznego dotyczącego: ?...............? zgodnie z art. 90 ust. 1 Ustawy z dnia  29 stycznia 2004 r. ? Prawo Zamówień Publicznych Dz. U. z 2010 r. nr 113, poz. 759. ze zm. zwraca się do wykonawcy o udzielenie wyjaśnień dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny.  Wyjaśnienia należy dostarczyć w nieprzekraczalnym terminie do dnia 22.05.2012r.

Czy coś jeszcze trzeba w takim wezwaniu załączyć ?!
Co dalej jeśli np: nie dostane odpowiedzi do danego dnia - odrzucam ofertę i tyle ?!

pozdrawiam

2

Odp: rażąco niska cena - jak wezwać co z terminami

Ceny jednostkowe, no ok, a jak się ma cena całkowita?

3

1 oferent 1.500
2 oferent 2.000
3 oferent 3.100
4 oferent 9.800
5 oferent 33.000

szacunek 30.000

4

Dodałbym jeszcze to do pisma
?Dla zakwalifikowania oferty do dalszego postępowania nie jest wystarczające złożenie jakichkolwiek wyjaśnień, lecz wyjaśnień odpowiednio  umotywowanych, przekonujących, że zaproponowana oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny? (Wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 5 stycznia 2007 roku ? sygn. akt V Ca 2214/06).

5

A może jeszcze to - a co - masz ...
Jednocześnie informuję, że jeżeli dokonana ocena złożonych wyjaśnień wraz z dostarczonymi dowodami potwierdzi, że oferta zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia, Państwa oferta zostanie odrzucona na podstawie zapisów art. 89 ust. 1 pkt 4 w związku z zapisami art. 90 ust. 3 ustawy -  Prawo zamówień publicznych.

6

Dzięki Darek, a ja sie męczyłem jak to ładnie w słowa ubrac smile

7

ok smile

8

Zamawiający dopuścił możliwość komunikacji także za pomocą faksu i e-maila. Czy zwracając się do wykonawcy o wyjaśnienie RNC można skorzystać z tej formy? Gdzieś czytałem, że wyłącznie w formie pisemnej (zgodnie z kc).

9

A ja gdzieś czytałem, że komunikacja niekoniecznie w formie pisemnej, a w niektórych przypadkach można nie doczekać się.