Temat: Wniosek w PO
Na innym forum toczymy dyskusje na temat co zrobić z wnioskiem o dopuszczenie do udziału w PO podpisanym przez osobę nieupełnomocnioną (nie figuruje w KRS lub EDG).
Jakie Wy macie pomysły?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Wniosek w PO
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na innym forum toczymy dyskusje na temat co zrobić z wnioskiem o dopuszczenie do udziału w PO podpisanym przez osobę nieupełnomocnioną (nie figuruje w KRS lub EDG).
Jakie Wy macie pomysły?
Włożyć wniosek do akt i dalej postepowac tak, jakby go nie było.
Dasz namiar na to forum?
Dodam jeszcze uzasadnienie:
Skoro wniosek o dopuszczenie firmy AB nie został podpisany przez uprawnione osoby, to firma ta nie stała sie uczestnikiekm postepowania. Nie mozna jej wiec wykluczyc ani zaprosic do złozenia oferty czy wezwac do uzupełnienia dokumentów.
namiar wysłałem na priv - admini traktują to jak konkurencje <lol>
Marko z tego co zauważyłam to nie jest zła wola admina tylko rozwiązanie techniczne tego forum
Ale ja nie pisze o adminie tego forum tylko generalnie o adminach forów (znam sytuacje z innych forów wiec zapobiegliwie nie chce podgrzewać atmosfery;) )
Ale wiem o jakim forum mówisz ... też na nim jestem
Emi, jak mówisz, że wiesz, to dlaczego nie powiesz co wiesz? Wyślij e-milka, proszę.
Ja tylko ad rem - moim skromnym zdaniem nie można chować wniosku do szuflady. Takiego wykonawcę należy wykluczyć, z postępowania, ponieważ nie spełnia warunków udziału w postępowaniu, ale zawsze pozostaje art. 26. ust. 3. Na moje lepiej byłoby skorzystać właśnie z 26.3. i po wyjaśnieniu wykonawcy dopiero go wykluczyć (o ile się okaże że faktycznie nie miał on uprawnień do podpisywania wniosku), bo może się okazać, że wysłano co prawda ważny czyt. ?aktualny? w myśl przepisów pzp KRS lub EDG (np. sprzed 5 miesięcy) ale w tzw. międzyczasie dokonano zmian i jest nowy KRS, ale wypis dotarł np. po terminie do składania wniosków. Ale to już czysta teoria..... a... i jeszcze jedno kto podpisał oświadczenie o spełnianiu warunków
Takiego wykonawcę należy wykluczyć, z postępowania
Jak mozna wykluczyc z postepowania kogos, kto w nim nie uczestniczył (nie złozył wniosku o dopuszczenie)?
A jak Ci przysle wniosek w imieniu rządu USA, to wykluczysz USA z przetargu i przeslesz Bushowi informacje??
Mam wrażenie, że rząd USA może być jedynie zamawiającym, a nie wykonawcą, czyli kontakt z Bushem odpada (a szkoda). Wniosku nie złożył Marsjanin tylko konkretna firma, problem w tym, czy złożone oświadczenie woli (tu kłania się kc, do którego odwołuje się art. 14 - tak naprawdę należy opisany problem rozpatrywać z punktu widzenia kodeksu cywilnego) jest prawidłowe czy wadliwe i do zadań komisji przetargowej należy ocena, czy jest ono prawidłowe czy też nie ? wraz z wnioskiem składa się masę innych dokumentów. Pisałem o problemie KRS lub EDG i to moim zdaniem należy ocenić. Można przecież w trybie 26.3 zapytać firmę X czy osoba, która podpisała oświadczenie woli (wniosek o dopuszczenie) może składać oświadczenia woli w imieniu firmy czy też nie - jeżeli tak to należy przedstawić odpowiednie dokumenty, a ich brak skutkuje właśnie wykluczeniem. Sprawdzając, czy wniosek o dopuszczenie spełnia wymagania ustawowe czy też nie komisja przetargowa podejmuje już konkretną czynność - ocena spełniania warunków !!! Czyli musi być ślad tej czynności chociażby w protokole i stosownych załącznikach. Będę się powtarzał, ale w mojej ocenie należy w takim przypadku skorzystać z 26.3 i dopiero później podjąć decyzję. Co więcej 26.3 nie pozostawia tu wyboru zamawiający ma wręcz obowiązek wezwania wykonawców, z jednym wyjątkiem, o którym wszyscy tu obecni wiedzą. Pozostaje pytanie, czy podpis na wniosku to ?tylko? błąd czy też całe oświadczenie woli jest prawnie wadliwe. Ale to już problem dla specjalistów prawa cywilnego.
A jeżeli wykonawca w ramach uzupełnienia z art.26 ust. 3 będzie chciał nam wcisnąć pełnomocnictwo dla osoby, która podpisała wniosek to Zamawiający powinien przyjąć ten dokument? Przecież pełnomocnictwo nie jest dokumentem potwierdzającym spełnienie warunków udziału w postępowaniu. Niedźwiadku przyjąłbyś to uzupełnienie?
Niedźwiadku przyjąłbyś to uzupełnienie?
Stanowczo odradzam Niedźwiadkowi
Mam wrażenie, że rząd USA może być jedynie zamawiającym, a nie wykonawcą, czyli kontakt z Bushem odpada (a szkoda).
Zamawiajacym mogłby byc wtedy, gdyby dostał dofinansowanie od rządu polskiego...:D
Wykonawcą moze byc zawsze, gdy chce sie ubiegac o zamowienie (art. 2 pkt 11)
Można przecież w trybie 26.3 zapytać firmę X czy osoba, która podpisała oświadczenie woli (wniosek o dopuszczenie) może składać oświadczenia woli w imieniu firmy czy też nie - jeżeli tak to należy przedstawić odpowiednie dokumenty, a ich brak skutkuje właśnie wykluczeniem.
W trybie 26.3 mozna tylko wezwac do uzupełnienia oswiadczeń i dokumentów potwierdzajacych spełnianie warunkow. Wniosek o dopuszczenie do nich nie nalezy. Nie mamy o co pytac, bo wiemy od Marka, ze podpis złozyła "osoba nieupełnomocniona". A kodeks cywilny mowi nam (w art. 104), ze jednostronna czynnosc prawna dokonana w cudzym imieniu bez umocowania jest niewazna.
Ale to już problem dla specjalistów prawa cywilnego.
Wiem, co mowie.
A to jest już zupełnie inny problem - typowo dla prawników jak z kolei radziłby w takim przypadku wystąpić o opinię prawną, jak nie ma własnego to do kancelarii - czy pełnomocnictwo jest częścią całości (czyt. wniosku) czy też nie. Szczerze powiem, że nie wiem co w takim przypadku ale na pewno nie chowałbym do szuflady takiego wniosku bo to że problemu nie widać ,nie znaczy, że go nie ma. A swoją drogą ciekawe jak sprawa została rozstrzygnięta?
każda czynność komisji musi mieć swoje odzwierciedlenie w tzw. kwitach stwierdzenie, że wniosek podpisał osoba nie wymieniona w KRS jest oceną spełniania warunków. Nawet jeżeli schowa się taki wniosek do szyflady, i nie zaprosimy "rządu USA" do złożenia oferty, to wykonawca może odczytać nasz ruch i tak jako wykluczenie a tu już kłania się protest itd.
stwierdzenie, że wniosek podpisał osoba nie wymieniona w KRS jest oceną spełniania warunków.
Kto Ci tak powiedział????
no może z tym wykluczeniem za daleko poszedłem (zaraz zostanę poprawiony ) bo o wykluczeniu trzeba poinformować wykonawcę a skoro wniosek włożony jest do "szyflady" to go nie informujemy.
Piotrek pzp:
1 - jest wniosek + załączniki,
2 - komisja czyta wniosek i sprawdza czy osoba podpisująca wniosek jest wymieniona w załączonych kwitach,
do tego momentu chyba się ze mną Piotrek zgodziśz prawda?
Zgadzam sie.
czyli jest to określona czynność, którą prowadzi komisja czyli według mnie powinna ona być udokumentowana chiciażby wpisem do załącznika nr 12 (na razie komisja wpisuje tylko wnioski i na tym etapie ich nie ocenia nie ocenia - to stwierdzenie powinno znaleźć się pomiędzy 1 a 2) dopiero po wpisaniu wszystkich wniosków do 12 przechodzi się do oceny spełniania warunków czyli 14 a tu zonk czyż nie tak?
Można oczywiście najpierw ocenić i później wypisać hurtem kwity nie ujmując takiego wniosku ale czy w przypadku złożenia ewentualnego protestu zamawiający będzie mógł się obronić że postępował zgodnie z procedurami i dochował należytej staranności?
a wracając do rday Marko - co powinien zrobić zamawiający w przypadku gdy pełnomocnictwo jest notarialne i z datą sprzed dnia złożenia wniosku (to pytanie także do Piotrka) czyli faktycznie pracownik był upowazniony do składania wniosku ale tego pełnomocnictwa nie było w papierach - oczywiście założenie czysto teoretyczne ale możliwe
OK, mozna wpisac do ZP-12 "wniosek oznaczony nazwą firmy AB, w rzeczywistosci nie pochodzący od tej firmy". Ale na tym koniec, nie badamy go pozniej pod katem spelnienia warunkow.
na spokojnie: rozważamy problem nie mając pelnego obrazu sytuacji. Nie wiemy, czy pozostałe kwity, chociażby oświadczenie było podpisane przez pracownika czy prezesa/dyrektora/szefa/ wlaściciela?, jak była wartość przetargu?
Jeżeli do 60 tys to przecież nie zaleznie od tego co zrobi zamawiający i tak racja będzie po jego stronie. Pytań jest wiele ale generalnie chodzi o RWD zamawiającego i niech to będzie mottem tego wątku
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc