1

Temat: wezwanie do wyjaśnień - raz?

Pewnie już o tym było wielokrotnie, ale na szybko potrzebuję potwierdzenia:
czy do wyjaśnienia treści oferty (lub dokumentów dołączonych do oferty) mogę wezwać tylko raz w poszczególnym zakresie?
Wezwałam wczoraj do wyjaśnień, ale otrzymałam odpowiedź właściwie nie na temat. Czy mogę wezwać jeszcze raz? Moim zdaniem nie, ale proszę o potwierdzenie.

2

Odp: wezwanie do wyjaśnień - raz?

Możesz wezwać ponownie.

3

mon.de napisał/a:

Pewnie już o tym było wielokrotnie, ale na szybko potrzebuję potwierdzenia:
czy do wyjaśnienia treści oferty (lub dokumentów dołączonych do oferty) mogę wezwać tylko raz w poszczególnym zakresie?

Odpowiedź na tak postawione pytanie nie jest jednoznaczna. W zależności od tego czy 1) żądasz wyjaśnień, czy 2) żądasz uzupełnienia dokumentów/oświadczeń (jak by oświadczenia dołączane do oferty nie były dokumentami ... ach ta redakcja przepisów), jesteś odpowiednio: 1) uprawniony do ponownego żądania wyjaśnień lub 2) nie jesteś uprawniony do ponownego żądania uzupełnienia dokumentów. W przypadku uprzedniej kumulacji żądań uprawnienie do ponownego żądania dokumentów w zakresie tych samych dokumentów oczywiście odpada. Wyjaśniać możesz ile chcesz jeżeli chodzi o dokumenty i oświadczenia - przynajmniej raz (obowiązek), jeżeli chodzi o samą treśc oferty nie musisz wyjaśniać (uprawnienie), chyba że to może czemuś służyć są widoki na dokonanie właściwej interpretacji tresci oferty.

4

Dzięki!