1

Temat: oferta przesłana faksem

Mimo, że w SIWZ było dokładnie opisane jaką ma miec postać składana oferta (tzn. w zamkniętej kopercie itp.) jeden z Wykonawców przesłała ofertę tylko faksem. Czy taka oferta nie jest brana w ogóle pod uwage w postępowaniu czy należy ją jednak odrzucić? Czy ktoś miał podobny problem?

2

Odp: oferta przesłana faksem

Oferta jest to oświadczenie drugiej stronie woli zawarcia umowy, zawierające istotne postanowienia tej umowy. Ofertę składa się, pod rygorem nieważności, w formie pisemnej (zasada pisemności) albo, za zgodą zamawiającego, w postaci elektronicznej, opatrzoną bezpiecznym podpisem elektronicznym, weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu. Jedno z dopuszczalnych odstępstw od zasady pisemności  określone zostało natomiast w art. 27  ustawy Pzp. Na jego mocy zamawiający i wykonawcy mogą, ale tylko jeżeli takiego wyboru dokona zamawiający, przekazywać oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje nie tylko pisemnie ale również za pośrednictwem faksu lub drogą elektroniczną. Zwróć jednak uwagę, iż powyższe odstępstwo może dotyczyć jedynie przekazywania dokumentów z katalogu wymienionego w art. 27 ustawy. Uważam, że oferta jest do odrzucenia, jako niezgodna z ustawą.

3

RobertR napisał/a:

Oferta jest to oświadczenie ...

... zamawiający i wykonawcy mogą ... przekazywać oświadczenia ... za pośrednictwem faksu ...
Uważam, że oferta jest do odrzucenia, jako niezgodna z ustawą.

Czyli wymyśliliśmy pułapkę: jeśli  zrobią jak chcemy, to odrzucamy ofertę smile

4

Niekoniecznie wink chodzi tu przecież nie o oświadczenie woli jakim jest oferta, a o oświadczenia, których żądamy z art. 25. Czy może się mylę ?

5

Nie wiem, ale w art.27 nie znajduję 25.

6

Ja zastanawiam sie czy taką oferte przesłaną faksem mozna w ogóle brac pod uwagę w postepowaniu (tzn. odrzucić ją). Może trzeba uznać ją za w ogóle niezłożoną? bo co to za oferta przesłana faksem???

7

Ja bym uznał że oferta jednak jest, ale bez zachowania formy pisemnej.

8

a jaka podstawa prawna odrzucenia? 89.1.1 - w końcu taka oferta jest niezgodna z ustawą patrz art. 82. ust.2.? czy 89.1.8?
Pomocy

9

89.1.1

10

odeślij im faksem smile ale tak na poważnie też jestem skłonna uznać  89.1.1

11

Też uważam, że 89.1.1

12

89.1.1 w związku z art.82.2

13

Dziękuję wszystkim za pomoc:)

14

hmm a ja bym chyba nie traktował tego faksu jako oferty w postępowaniu.
Jestem wykonawcą-przybyłem na otwarcie, nagrałem na wszelki wypadek:) i widzę (wszyscy widzieli!!!), że otwarto 10 ofert, i ja się mam później dowiedzieć że jednak ofert było np 15 "bo 5 przyszło faksem"?

15

Fenris napisał/a:

hmm a ja bym chyba nie traktował tego faksu jako oferty w postępowaniu.
Jestem wykonawcą-przybyłem na otwarcie, nagrałem na wszelki wypadek:) i widzę (wszyscy widzieli!!!), że otwarto 10 ofert, i ja się mam później dowiedzieć że jednak ofert było np 15 "bo 5 przyszło faksem"?

Jeżeli przybyłeś z aparaturą podstępnie ukrytą pod połami płaszcza Twego w niecnym zamiarze utrwalania słowa zamawiacza na tajemniczym nośniku przez Ciebie przysposobionym, a nadto liczyłeś oferty, które będą w postępowaniu pod lupę brane - a jeśli tylko się uda - także ocenie poddane, to wytłumacz mi jak pięcioletniemu pacholęciu, jakie znaczenie wiążesz z ewentualną nowiną o 5 dodatkowych ofertach, które i tak spalone na stosie zostaną (?) Ochłoń Waść!

16

hehe, wiem że na stos rzucone one zostaną, co do zasady jednak traktowałbym takie cuś wystające obleśnie faxu jako zwykły spam.

ps.
odnośnie nadwyżki - kiedyś mi wbijano do łba że superata jest gorsza niż niedobór:))

17

Fenris napisał/a:

superata jest gorsza niż niedobór:))

Ja tam wolę przypadki kiedy jest za co złapać, spamu zaś za nic złapać nie możesz ... takie to diabelskie nasienie. Przyjmując jednak hipotetycznie, że zamawiacz dostaje de lege lata zeskanowaną ofertę na adres poczty e-mail'owej w terminie do składania ofert, to konsekwentnie oferta taka musi być uznana (traktowana) jak oferta złożona bez dochowania wymaganej formy i jako taka winna zostać odrzucona. Zastanawiam się tylko, czy należałoby takie cuś wydrukowac (ostatecznie mogłoby przecież zostać wyplute przez drukarkę co zwięczyło by swoim końcem ten plugawy spam), czy tylko poprzestac na sporządzeniu notatki służbowej na tą wstydliwą okolicznosc.

18

Moim zdaniem taką ofertę trzeba wydrukować, żeby miec dowód na to, że taka oferta w ogóle została przesłana.

19

jak przyszła faksem to jest przecież JAWNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!