1

Temat: kierownik udowy - umowa zlecenie

Wykonawca w wykazie osób przewidzianych do realizacji zadania wpisuje, że posiada kierownika budowy w osobie xxxx, a w informacji o podstawie do dysponowania ta osobą wpisuje: umowa zlecenie. Czy kierownik budowy xxxx powinien złożyć oświadczenie o udostepnieniu swojej osoby do realizacji zadania, czy też nalezy uznać, ze jest to pracownik wykonawcy zatrudniony na umowę zlecenie i takie oświadczenie jest zbędne.

2

Odp: kierownik udowy - umowa zlecenie

Ja uważam, że zbędne.

3

Jak hubal.

4

Hubal, a można coś więcej? jakieś "uzasadnienie zbędności? Zaciekawił mnie ten temat wink

5

jak wiąże ich umowa -zlecenie to dysponuje tą osobą

6

Adam mnie naciąga na uzasadnienie, a przecież zagadnienie jest wałkowane od lat, także na tym forum. Niech mu będzie. 

Adam napisał/a:

jakieś "uzasadnienie zbędności?

Bardziej proste byłoby wskazywanie podstawy żądania. Ja takiej podstawy nie widzę. Nie wymaga się od pracownika pisemnych zobowiązań, że w ramach pracy zrobi to czy tamto, zasadniczo do wszystkiego wystarcza umowa o pracę. Taką samą rolę spełnia umowa-zlecenie. Mało sensowne jest żądanie od strony umowy dodatkowego potwierdzenia, co by znaczyło mniej więcej tak: potwierdzam, że zgodnie z umową będę usilnie pracować i wykonywać wszelkie polecenia, a w szczególności na budowach wskazanych przez pryncypała. To byłoby karykaturalne. Całkiem więc powinno wystarczyć proste oświadczenie pracodawcy jako wykonawcy: oświadczam że akurat mam zapewnioną osobę,  którą mogę skierować na tę budowę.