1

Temat: zabezpieczenie należytego wykonania umowy

Wykonawca miał wniesione zabezpieczenie w formie gwarancji ubezp. na okres do 30.10.2012r. , z tym, że umowa zobowiązywała do wykonania zadania do 30 września br. Wykonawca wywiązał się wcześniej z umowy.  Zgodnie z umową zwolniłam 70% zabezp. i do 30 % wezwałam do przedstawienia gwarancji na dalszy okres. Wykonawca przysłał deklaracje wekslową. Czy może być weksel? Ma tu zastosowanie art. 149 pzp?

2

Odp: zabezpieczenie należytego wykonania umowy

forma zabezpieczenia może być zmieniana przez Wykonawcę dowolnie w każdym czasie ważne aby zawsze obowiązywało

3

a co zrobić, kiedy weksel nie jest wystawiony przez bank?

4

ab123 napisał/a:

Wykonawca miał wniesione zabezpieczenie w formie gwarancji ubezp. na okres do 30.10.2012r. , z tym, że umowa zobowiązywała do wykonania zadania do 30 września br. Wykonawca wywiązał się wcześniej z umowy.  Zgodnie z umową zwolniłam 70% zabezp. i do 30 % wezwałam do przedstawienia gwarancji na dalszy okres. Wykonawca przysłał deklaracje wekslową. Czy może być weksel? Ma tu zastosowanie art. 149 pzp?

Nie rozumiem 30% na dalszy okres? A nie powinno być zabezpieczenie wniesione odrazu w dniu podpisania umowy na cały okres obowiązywani umowy czyli realizacja do rękojmia/gwarancja. Mnie się wydaje, że tak.

5

Witam,
mam problem  -co zrobić z zabezpieczeniem należytego wykonania umowy 151.2 - 30% pozostawione na zabezpieczenie roszczeń z tytułu rękojmi za wady. Wykonawca po wykonaniu przedmiotu umowy zmarł. W chwili obecnej ujawniły się wady w wykonaniu przedmiotu umowy - czy mogę skorzystać z kwoty zabezpieczenia na ich usunięcie. Rodzina zmarłego nie przeprowadziła postępowania spadkowego, więc nie mogę zwrócić się o usunięcie wad do spadkobierców.