1

Temat: NISKA CENA JESZCZE RAZ :(

Mam problem sad
Przetarg na dostawę urządzeń specjalistycznych. Wpłynęły: 3 oferty, 1 oferta - kwota ponad 1 mln 800 tys., 2 oferta - kwota ponad 1 mln. 200 tys, 3 oferta - kwota ponad 500 tys.
Wezwanie wykonawcy nr 3 do wyjasnień dot. rażąco niskiej ceny. W odpowiedzi napisał, że dostarczyurządzenie po kosztach, że są bardzo niskie koszty wytworzenia, bo robią je w Chinach. Przyjąć takie wyjaśnienia? Nie wiem co robić. Urządzenie wymagania techniczne spełnia w 100%.

2 (edytowany przez psz 2012-09-18 12:02:46)

Odp: NISKA CENA JESZCZE RAZ :(

Przyjmij, a jeśli wciąż masz wątpliwości to spróbuj potwierdzić w niezależnym źródle.

3

No tak, urządzenia z Chin uffff.....

4

No właśnie smile

5

duw1 napisał/a:

Mam problem sad
Przyjąć takie wyjaśnienia?

Biorąc pod uwagę liczne orzecznictwo SO i KIO w przedmiotowej sprawie, trudno uznać, iż jest to wystarczające wyjaśnienie.

Tak dla przykładu:
"Wyjaśnienia powinny być jak najbardziej szczegółowe i winny zawierać wszystkie aspekty mające wpływ na cenę, tak aby nie pozostawiały wątpliwości co do prawidłowego jej wyliczenia, a jednocześnie nie mogą opierać się na samych oświadczeniach wykonawcy, gdyż art. 90 ust 3 ustawy Pzp mówi o dowodach na ich potwierdzenie? - wyrok SO w Warszawie z dnia 9 kwietnia 2010 r., sygn. akt IV Ca 1299/09.

6

A czy to, że Wykonawca napisał w wyjaśnieniach, że jego cena jest ceną pokrywającą koszty produkcji z minimalnym zyskiem dla niego moze być podstawą do odrzucenia oferty? Wyczytałam, że oferta z rażąco niską ceną to także oferta "z ceną nierealną, nie pozwalającą na wykonanie zamówienia z należytą starannością, wskazująca na zamiar wykonania zamówienia poniżej kosztów własnych wykonawcy, nie pozwalająca na uzyskanie przez wykonawcę zysku (zob. KIO/2004/10)".

7

myślę, że zarządałbymbym wyceny szczegółowej wraz z kosztami Wykonawcy, wykazaniem zysku (musi być)

8

moim zdaniem Wykonawca nie udowodnił rażco niskiej ceny

9

Sprawa i tak nie jest jednoznaczna dopóki nie zmienią tych bzdurnych zapisów - jak konkretnie i w jakim przypadku udowodnić że cena jest rażąco niska.