1

Temat: zaświadczenie z banku

Termin składania ofert minął 5 wrzesnia b.r, wykonawca przedstawił zaświadczenie z banku z dnia 05 czerwca b.r. Moim zdaniem to zaświadczenie jest nieważne dla postepowania ponieważ straciło swoją ważność 4 wrzesnia (okres 3 miesiecy). Czy mam rację.
Inny wykonawca w tym postępowaniu złożył zaświadczenie z którego wynika, że kwota kredytu lub limitu to 120 000 zł (my żądaliśmy środków finansowych lub zdolności kredytowej minimum 100 000 zł), saldo kapitałowe 119 900 zł, bieżące odesetki 1600 zł, czy dobrze rozumiem, zapisy tego zaświadczenia, że jest to zaciągnięty kredyty, a nie zdolność kredytowa wykonawcy.

2

Odp: zaświadczenie z banku

moim zdaniem ok czyli datowo się zgadza oraz zdolność się zgadza gdyż z salda wynika że posiada 119 000 zł

3

ale czy to aby napewno jest zdolność, a może zaciagnięty kredyty

4

może źle to opisałam, to wszystko jest w tabeli w rubryce kredyty. W oddzielnej tabeli jest saldo rachunku i jego wysokość.

5

mam ciagle problem z tymi zaświadczeniami z banku w kolejnym z nich jest zapisane:
"Firma korzysta z kredytu obrotowego w rachunku bieżącym. Postawione do dyspozycji środki obrotowe na dzień (wydania zaświadczenia, które jest aktualne)  wynoszą 300 000 zł.
Klient posiadał i aktualnie posiada zdolność kredytową do spłaty i obsługi bieżącego zadłużenia. Czy te postawione do dyspozycji środki w wysokośco 300 000 to zdolność kredytowa.