1 (edytowany przez mon.de 2012-09-19 10:51:36)

Temat: brak faxu - jak wysłac?

Wykonawca nie podał w ofercie numeru faxu. Natomiast podaje jakiś numer faxu telefonicznie (żeby było szybciej).
Czy na tak nieformalnie podany numer faxu mogę wysłać zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty, czy też muszę jednak wysłać pocztą na adres podany w ofercie?
I jak się ma do tego uprawnienie z art. 94 ust. 1 pkt 2 Pzp o skróceniu do 5 dni okresu oczekiwania przed podpisaniem umowy?

2

Odp: brak faxu - jak wysłac?

Jak potwierdzi że otrzymał to tym bardziej nie będzie problemu że wysłano na inny niżeli wskazany w ofercie lub w ogóle nie wskazany.

3

A jeśli nie potwierdzi, że dostał? Liczyć opcję 10 dni do podpisania umowy?
Mam jeszcze jeden pomysł: w SIWZ wskazywałam formę porozumiewania się pisemnie lub faxem. Ale po wyborze najkorzystniejszej oferty postępowanie jest zakończone i mogłabym wysłać zawiadomienie pocztą elektroniczną (e-maila wykonawca podał w ofercie). Czy tak będzie OK?

4

Pomożecie:)?

5

Odradzam użycia maila, w SIWZ jasno określiłaś formę porozumiewania się i moim zdaniem lepiej się tego trzymać.

6

Więc jakie będą konsekwencje?
Fax - wysłałam, nie potwierdził odbioru.
e-mail - nie mogę, bo nie przewidziałam (choć może po wyborze ofert to już nie obowiązuje?)
poczta - skutkuje 10-dniowym terminem oczekiwania na zawarcie umowy?

7

Więc wyślij pocztą i problemu nie będzie smile

8

I czekać 10 dni do podpisania umowy? Dobrze rozumiem?

9

Tak.

10

OK, jak trzeba, to trzeba...

11

... jak możesz czekać - czekaj. Jak nie możesz wyślij e-mailem i będzie ok.

12

a wykluczyłeś kogoś, odrzuciłeś jakąś ofertę? bo jak nie to nie musisz czekać tych 10 dni

13

a jesli wysylacie mailem to wystarczy wydrukowac z wiadomosci wyslanyvh tegoz maila? czy czekac az wykonawca wysle potwierdzenie odebrania?

14

Marta napisał/a:

1. a jesli wysylacie mailem to wystarczy wydrukowac z wiadomosci wyslanyvh tegoz maila? 2. czy czekac az wykonawca wysle potwierdzenie odebrania?

1. Tak - ważne, żeby adres był prawidłowy i wskazany przez wykonawcę jako adres do korespondencji.
2. Nie ma takiej konieczności.

15

dzieki Miras

16

wysyłasz emailem i pocztą - można śledzić los przesyłki nieodebrana w terminie znaczy podjął wiadomość
nie odrzucasz nie wykluczasz możesz podpisywać umowę - już